abaku Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Cytat Kolega chyba sobie jaja robi... Cytat 1 Peltier NIE jest pompa ciepla bo "pompa ciepla .... praca doprowadzona do urzadzenia umozliwia transport ciepla od zrodla o temp nizszej do chlodnicy o temp wyzszejjasne a swistak siedzi.. to o temp nizszej to w naszym przypadku chcemy zeby byl proc.. i odprowadza do WB a nie do chlodnicy... ... a ciepelko z WB (wymiennika) pakujemy w konserwy i wysylamy zmarznietym Laponczykom bo przeciez nie pompujemy za posrednictwem cieczy do chlodnicy (jakos nie lapie teraz po co komu te nagrzewnice z zlomow samochodowych, pompki zatapialne, niezatapialne.....) Fakty maja sie tak ze nie ja wymyslilem ta definicje a oparta jest o obieg Carnota - a to byl madry facet, zeby bylo smieszniej sprawnosc pompy ciepla z definicji jest wieksza od jednosci. Zalozmy ze peltier jest pompa ciepla a jego sprawnosc wieksza od 1, procesor jest zrodlem ciepla o "nizszej" temp i przyjmijmy ze mamy chlodnice (przynajmniej na chwile uwzglednijmy ja), tak wiec z definicja pompa pobiera cieplo z zrodla o nizszej temp + energia jaka zuzywa pompa i .... gotujemy wode ??? A gdyby to WB jako wymiennik byl zrodlem ciepla o nizszej temp + energia jaka zuzywa pompa i .... proc jako chlodnica ??? A teraz na przykladzie klasyczne zastosowanie pompy ciepla: Centralne ogrzewanie, jako zrodlo o nizszej temp mozemy miec grunt, studnie wodna, staw, rzeczke czy powietrze atmosferyczne + energia jaka dotarczamy do pompy (kW) i do "chlodnicy" czyli kaloryferkow (zalezy jak sie na to spojrzy) plynie woda o temp kilkudziesieciu stopni Mimo wszystko Peltier nie pasuje do definicji pompy ciepla Cytat Cytat 2 Peltier jest OGNIWEM, po przylozeniu napiecia do ogniwa jedna strona sie grzeje a druga jest chlodna, ale jako ogniwo ma charakterystyczna wlasciwosc - przy podgrzewaniu jednej strony i jednoczesnym chlodzeniu drugiej ogniwo wytworzy napiecie Tzn ze jak wlaczy sie kompa, WC a zapomni o Peltierze to bedzie ELEKTROWNIA dobrze napisane .. zla interpretacja... peltiera trzeba shlodzic ze strony zmimnej a ogrzac z cieplej zeby produkowal napiecie. Przyznaje koledze racje, tutaj sie zapedzilem z ta ELEKTROWNIA, nie bede sie bil w piersi bo juz sie kopnalem. Mimo wszystko "obracajac" peltiera bedzie elektrownia, obrot ogniwa ma jednak decydujace znaczenie, jeszcze raz moja wina, moja wina,...... wina :oops: Cytat 3 Po przegrzaniu ogniwo sie rozwarstwi (plytki sie rozejda) i to bedzie jego koniec bo cala idea tego ogniwa polega na plytkach z specyficznych materialow polaczonych specialnym stopem Cytat ten specjalny material to ceramika.. taka jaka byly kiedys pokryte procki a ten "stop" to sa kawalki pol przewodnikow.. w zasadzw kazdy taki "filar" skalda sie ze zlacza p-n.. radze poczytac na temat bo w tym texcie jest wiecej bledow niz prawdy.. :cry: Znowu musze sie pokajac, ale i czegos sie nauczylem, na studiach (nie elektronicznych - z tad te braki w polprzewodnikach) tak wlasnie wytlumaczono budowe ogniwa peltiera, widac strasznie uproscili ale co zabawniejsze w sklepie elektronicznym sprzedawca tak samo to tlumaczyl - moze mial z tym samym profesorkiem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Cytat ... a ciepelko z WB (wymiennika) pakujemy w konserwy i wysylamy zmarznietym Laponczykom bo przeciez nie pompujemy za posrednictwem cieczy do chlodnicy (jakos nie lapie teraz po co komu te nagrzewnice z zlomow samochodowych, pompki zatapialne, niezatapialne.....) nie napisalem ze cieplo nam "znika" w WB.. jest jak mowisz jest przekazywane do cieczy a potem do alu w chlodnicy a potem do powietrza :P... Cytat Zalozmy ze peltier jest pompa ciepla a jego sprawnosc wieksza od 1wybacz ale mnie jako elektryka to troche bawi.. sprawnosc > 1 .. stary nie dosc ze perpetum mobile (czy jak sie to pisze) to jeszcze troche energii nam oddaje.. ale zaluzmy ze wiem o co chodzi :) Cytat tak wiec z definicja pompa pobiera cieplo z zrodla o nizszej temp + energia jaka zuzywa pompa i .... gotujemy wode ??? dokladnie.. myslisz ze po co te nagrzewnice.. ktos robil test na samym garnku z woda i po kilkudziesieciu minutach bal sie juz wlozyc reke do tej wody ( taka ciepla byla) pozatym transportowanie (energii bo tym w zasadzie cieplo jest) z WB do proca nie ma najmniejszego sensu.. widze ze najwyrazniej Ci nie pasuja te temp.. ale powiem tak .. kiedys dawno temu na Celku 433 mialem -20 C gdy woda w obiegu miala jkaies +20 (oczywiscie procek idle..) rzucil bym chetnie linkiem.. ale jutro wejsciowka z algebry i niestety uciekam sie uczyc.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 28 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2002 Cytat No więc tak: - - blok i zapinka - coś koło 90 zł - prosto od Mate`go -- W ceniku Matyego sam blok jest za 95 pln, jak udało ci sie kupci blok wraaz z zapinka za 90 pln :?: Zdradzisz ten sekret :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoltaR Opublikowano 28 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2002 mOŻE POPROSTU SIĘ POMYLIŁEM - ten blok kupiłem jakieś dwa miechy temu - w dodatku pamiętam że była jakaś promocja przy kupnie bloku i zapinki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...