Skocz do zawartości
paprotek

glosniki do samochodu

Rekomendowane odpowiedzi

ehh... no ja wiem... ja zdaje sobie z tego sprawe. wiem ze firma jest bardzo dobra i to w sumie 6 glosnikow, ale glosniki maja byc do samochodu ojca - ja bede go uzywal troche mniej... te glosniki maja grac dobrze, ale nie musza az tak... chodzi o jak najmniejszy koszt i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektorzy naprawde sa upierdliwi...paprotek napisal ze maja byc tanie prawda i dobrze grac ??(przyzwoicie ze tak powiem)...podal linka do glosnikow 36 zeta za sztuke...a wy mu wyjezdzacie z glosnikami za 400zeta...ludzie opamietajcie sie!!! wiadomo ze okazja i wogole...zaloze sie ze gdyby wam paprotek napisal ze juz ma te 400zeta na te glosniki to byscie mu wynalezli nastepna OKAZJE, za jedynie 600zeta (no co ty paprotek doloz jeszcze 200zeta i na tych "sobie pograsz")...i tak do usranej smierci....a moze paprotkowi nie zalezy na naklejce alpine...chce po prostu przyzwoite glosniki...

a co do twojego pytania to nie mam pojecia, a tez niedlugo stane przed wyborem glosnikow do fury...jestes pewien ze chcesz z allegro??? moze przejdz sie po sklepach, popros o jakas prezentacje modeli na ktore cie stac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest okazja. Mam fure za 6k do sprzedania. Warta jest 7k :)

Wracajac do tematu.

Zalezy co chcesz osiagnac. Jezeli chcesz zeby gralo to oczywiscie bedzie gralo.

Zreszta za 36 zeta nie oczekuj efektow, jak w tuningowanych samochodach sie spotyka na zlotach (gdzie przy odpowiednim ustawieniu dzwiekow wysoko i niskotonowych oraz odpowiednich dB mozna szyby stracic).

Jezeli zamierzasz jeszcze w przyszlosci dokupic wzmacniacz to musisz tez wziac pod uwage moc takich glosniczkow bo mozesz je po prostu stracic przy pierwszym mocniejszym basie :)

Jednak w tej kwestii (dobieranie odpowiednich glosniczkow do wzmacniacza) to juz Cie odesle do znawcow bo ja nim na pewno nie jestem.

U siebie mam radio z cd i mp3 playerem badziewnej firmy, bez wzmacniacza, zwykle 4 glosniki i sobie gra. Jak sporo podglosnie (tzn. nie na full bo nie chce zeby z basow robil sie odglos srania) to slychac mnie 100m z przodu oraz z tylu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paprotek to radio co podales moj dziedek sobi kupil z rok temu za 200 zl nowke. Powiem ci ze jest do du.... badziewie takie. Kup se jakies lepsze np na plyty oczywiscie jeslli masz fundusze. Zalezy tez do jakiej muzyki potrzebuje tego radia itp.

harry, człowieku, przeczytaj dokałdnie, w całości i ze zrozumieniem posty paprotka, nie bądź penis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radio juz jest w aucie od 1,5 roku... takze o zmianie narazie nie ma mowy.

Kaeres: nawet nie myslalem zeby osiagac takie wyniki jak profesjonalisci :P poprostu ma grac... nie jak glosniki od ruskich za 20zl :/ jakos przyzwoicie, zeby dalo sie sluchac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radio juz jest w aucie od 1,5 roku... takze o zmianie narazie nie ma mowy.  

Kaeres: nawet nie myslalem zeby osiagac takie wyniki jak profesjonalisci :P poprostu ma grac... nie jak glosniki od ruskich za 20zl :/ jakos przyzwoicie, zeby dalo sie sluchac :)

To może BOSHMANN-y ?

Miałem takie w poldku kiedyś i całkiem nieźle dawały, tylko nie wiem jak ze średnicami.

W moich stronach dostępne są na giełdach samochodowych i elektronicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe co chcesz od ruskich :) kolega kiedys kupil okazyjnie zestaw - ruskie radio z cd + 2 ruskie glosniki trojdrozne owale dosyc spore (nie byly made in russia tylko kupione na ruskim rynku) i bylem narawde w szoku jak to gralo :) kompakt mial spora moc i najwazniejsze - nawet najwieksza dziura nie mogla go wyprowadzic z rownowagi a glosniczki mialy niezly bas - wiadomo jakosc dzwieku pewnie odbiegala od jakiegos sprzetu za 2 tys zl ale jak ktos sie tym nie przejmowal to mogl byc zadowolony - niestety zlodziejom tez sie spodobal ten zestaw :/

Wracajac do tematu mysle ze tesle beda ok ale nie spodziewaj sie po 16 cm glosnikach wsadzonych do wielkiego pudla jakim jest bagaznik powalajacego basu :) ja na twoim miejscu wsadzil te tesle i dokupil jedna wieksza np 25 cm i zbudowal na niej skrzynie - ale obliczona - mysle ze taki zestaw zaspokoi twoje gusta muzyczne :) umca umca :P

Watro tez sie zastanowic nad polska firma stx - sa tansi od tesli i podobno niewiele odbiegaja jakosciowo - ale bierz glosniki na gumowym resorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebujesz czterech glosnikow tylko dwa, w koncu masz radio stereo (2 kanalowe). Dopuki nie zamontujesz zestawu DVD z dekoderem i wzmacniaczem to lepeij kupic 2 lepsze glosniki niz 4 kiepskie.

Zobacz sobie jak wygladaja instalacje wykonywane w profesjonalnych zakladach, http://www.audiocar.pl/extras/galeria/fabia/fabia.htm i Astra http://www.audiocar.pl/extras/galeria/astra/astra.htm

Glosniki, ktore podales nie nadaja sie do muzyki jaka chcesz sluchac. Maja niska efektywnosc, czyli potrzebuja wzmacniacza 2 razy mocniejszego niz np te Boschmanny aby wytworzyc podobne cisnienie akustyczne, dodatkowo moc muzyczna jaka podali sugeruje ze moc sygnalu z wzmacniacza nie moze przekraczac jakichs 15W czyli ze beda graly w miare czysto do gora 10W. To troche za slabo zeby cos uslyszec w samochodzie.

Nie wiem co Ci polecic w zastepstwie, ale na pewno za ta cene nie da sie kupic sprzetu grajacego przyzwoicie (chyba ze ktos jest gluchy), co najwyrzej urzadzenie wydajace z siebie dzwieki podobne do tych jakie dobiegaja ze sluchawki aparatu telefonicznego stojacego na ulicy.

Jesli chcesz miec dobry bas to liczy sie srednica, oraz wielkosc i masa magnesu (ciezsze = lepsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja wiem ze BOSCHMANN ma duza oferte produktow. myslicie ze warto sie tym zainteresowac?

wrx: oblliczylem ze moc wzmacniacza to max 4x15W ;/ a te co podaja 4x40W to sobie mozna o dupe potluc... a ze magnes im wiekszy tym lepszy to wiem, ale drzwi sie kiedys koncza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba nie te ktore produkuja radia ;]

jest niedziela rano i jakos nie wiem o co chodzi.... moze jeszcze spie :>

Tesla to baaaaardzo przyzwoita firma i firme sama w sobie Ci polecam (za ta cene) choc tych glosnikow konkretnie nie slyszalem.

wlasnie na taka odpowiedz czekalem :) a miales juz kontakt z innymi glosnikami tej firmy... jesli tak to napisz jak sie sprawuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez wlasnie slyszalem ze kolumny na teslach ladnie graja :) czysto i bez brzydkich znieksztalcen, a do tego maja niezla cene. chyba sie na nie zdecyduje, bo ta firma boschman to troche taka 'nie wiadomo jaka' ;/ dzieki za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też miałem problem z głośnikami:

600 zł w kieszeni na audio i panasonic'a QV44LEN w szafie (kupiłem go kilka lat temu za 1100 zł i się marnował).

z takimi pieniążkami nie można łapać się za coś porządnego więc kupowałem towar z NAJNIŻSZEJ półki.

czterdziestkaczwórka ma niby 4 x 40 watt więc nie ma sensu podpinać pod nią więcej niż 165mm. tak też zrobiłem - tylnia półka -> 2 x 165mm (80watt) + 2 x tweeter (120watt), przednie drzwi -> 2 x 130mm (60watt) + 2 x tweeter (120watt), do tego zmostkowany piec 2 x 300watt na mosetach podpięty do tuby 300mm.

"furka" to kfiat 125 1500 ME 82 kuce, 90 rok (boss - THX za prezent)

a głośniki, tuba i wmacniacz to produkt firmy ALPHARD 8)

gra to w miarę przyzwoicie (membramki z tworzywa zawieszone na gumie), z gwarancja nie mam problemów (stały klient w sklepie elektronicznym), jedyne co mnie doprowadza do szewskiej pasji to rwzonująca karoseria :twisted:

muszę kupić z 5 ton silikonu i posklejać kfiata dkupy :lol:

a co do sprzętu BOSCHMANN'a - kolo (w kaszloku) na ostatnich drag audio wycisnoł z nich najwięcej ciśnienia, więc nie jest tak żle 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to pewnie nie byly boschmany za 40 zl :P

ostatnio czytalem na jakims forum ze te glosniki tesli sa w miare ok, podobno lepiej graja od alpharda (popularnie zwanego 'alfredem') wiec chyba sie zdecyduje... zobaczymy co mi zaproponuja w sklepie car-audio :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi