Skocz do zawartości
R@ziel

Denerwujace logo jak sie go pozbyc (ECS K7S5A) ?????????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam plyte ECS K7S5A albo inaczej Kob 735 fsx (bo ona byla wykupiona przez firme kobian i potem sprzedawana czy jakos tak, sam nie wiem ale w kazdym badz razie denerwoje mnie napis jakby logo (MERCURY) podczas wlaczanie kompa to zamiast parametrow to wyskakuje mi to glopkowate logo i nie wiem jak sie go pozyb moze spotkal sie ktos z czym takim prosze o pomoc (w biosie sie nie da )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja jest mozliwa do wyłączenia w BIOSie. Chociaż oryginalne

biosy do K7S5A nie mialy obrazka powitalnego, to w wersjach

"kombinowanych" pojawiło się coś podobnego. Pamietam, że u

mnie to było duże logo AMD K7. Poszperaj w Biosie.

A tak na marginesie radzłbym usunąć zdublowany topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The Full Screen Logo in AMIBIOS

INSTRUKCJA WGRYWANIA MODULU OBRAZkA - BIOS AMI

ECS K7S5A

potrzebny jest wam program Amibcp75 -jakkby co moge wyslac na maila

1. Odpalamy w w czystym DOSie - tak jak update biosu te same pliki systemowe (!!!)

program Amibcp75.exe , program poprosi o nazwe pliku z obrazem BIOSa, ( wpisujemy np Chb0327.rom ktory musi znajdowac sie na dyskietce )

2. Wchodzimy do Edit BIOS Modules.

3. Szukamy modulu nr. 33 - Full screen logo, jesli takowy juz wystepuje, to usuwamy go - DEL a potem Enter na potwierdzenie.

4. Wciskamy INSERT, wyskoczy okienko, gdzie zostaniemy poproszeni o podanie nazwy pliku, w ktorym bedzie zawarty modul - w naszym przypadku bedzie to logo ( musimy pamietac, aby przygotowane wczesniej logo bylo w formacie pcx, 640x480 16 kolorow

[ It works the same as replacing the EPA Logo but now you have to look for “33 Full Screen Logo”. You can use PCX-files up to 8 bit (256 col) or JPEG-files up to 24 bit* (16,7 Mcol). All files have a max. res. of 640x480 pixels.],

i aby plik nie byl wiekszy od ok 25 kb. chociaz umnie bylo to chyba ok 36 i dziala) wpisujemy wiec nazwe pliku (np. logo.pcx -tez musi byc na dyskietce pcx :) )

5. Pokaze sie nam nowe menu, wybieramy strzalkami MODULE ID, i nastepnie albo wpisujemy na klawiaturze 33, albo przy pomocy klawiszy PageUP (PageDown) wybieramy -- 33h Full Screen Logo --, potem schodzimy o pole nizej - Compressed - i znow przy pomocy Page'ow wybieramy Yes (chcemy aby plik zostal skompresowany), dajemy nastepnie ESC, wyskoczy okienko z pytaniem czy zapisac dokonane zmiany, wciskamy Enter , ze tak, powrocimy wowczas do listy wszystkich modulow, jakie sa wgrane w naszym BIOSie, nic juz tu jednak nie zmieniamy, wciskamy ESC

6. W glownym menu programy wybieramy opcje Save BIOS To Disk File, BIOS z naszym nowym logiem zostanie zapisany na dysku.

7. Opuszczamy szacowny program, w ktroym mozna robic cuda, i teraz jesli mamy dostatecznie duzo odwagi (a mamy) i nic nie skopalismy w amibcp, to mozemy odpalic np. Aminf329.exe xxxx.rom (gdzie xxx.rom to zapisany wczesniej obraz ze zmodyfikowanym BIOSEM), wciskamy enter, komp sie restartuje i naszym oczom ukazuje sie sliczne pelnoekranowe logo, jesli natomiast komp odpalil, ale loga ani widu ani slychu, to musimy powrocic do amibcp prawdopodobnie zly rozmiar lub wielkosc pliu i liczba kolorow , wczytac oryginalny plik z BIOSem (ten zmodyfikowany sie juz nie odczyta, a jesli nawret, to beda bledy wiec radze nie probowac, nie wiem dlaczego tak sie dzieje, no ale niestety...) powracamy do punktu 2, jesli wgramy juz logo, zapisujemy, i idziemy na poczatek tegoz punktu (7) i tak do oporu,

jezeli po updacie loga nie widac tylo standardowe dane o sprawdzonej pamieci, procesorze i wykrytych dyskch to wchodzimy do biosu i sprawdzamy w opcji Advanced Cmos Setup , szukamy Full Screen Logo, i wybieramy opcje Enabled restartujemy

jezeli nie widac parametrow tylko jakies tlo - logo i wszystko nam sie podoba to jest juz koniec jezeli nie np tlo jest za krotkie itp to postepujemy od nowa jak w/w

(':D')Istrukcja w jezyku PL wzieta z

elektroda.pl(http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic140264-30.html) ja robilem to dosc dawno i kozystalem z opisu EN

pozdrawiam J@NEK

mi sie udalo modyfikowalem w mojej K7S5A nie odrazu - za duza wielkosc pliku mysle ze do 40 Kb 256 col bedzie oki nie wiem czy 800x600 dzialalo nie pamietam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi