Skocz do zawartości
maltana

Heat pipe'y i ich efektywność w poziomie....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Powiedzcie mi pewną rzecz: heat pipe'y działają na zasadzie odparowywanie pewnej, tajemniczej :lol: cieczy, przez co odprowadzają ciepło od dołu, czyli styku z prockiem ku górze, gdzie się schładzają i opadają ku dołowi i tak dalej, oczywiście.

Ale, u mnie, i myslę że u 80% posiadaczy PC-ów z obudową MIDI, takowy heat pipe musiałby pracować w poziomie, więc nie miałby mozliwości odparowywanie ku górze, bo niby jak??

Powiedzcie, posiadaczy SP-97 na ten przykład, albo innych wentyli z heat pipe'ami, jak one u was działają i czy rzeczywiście warto wydać 200-300 (z wentylem) stówy na takowy wentyl.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie AC nie interesuje w ogole, ale tez mnie to w sumie zaciekawilo - czy konstruktorzy biora to pod uwage, ze cooler CPU jest zwykle tak a nie inaczej montowany na plycie :?:

biora pod uwage :!: ale czasami im to nie wychodzi :wink:

najpelszym przykladem jest tu Thermalright XP-120 ktory to na niektorych plytach nie bedzie "dobrze" funkcjonowal a to dlatego ze gniazdo procesora jest ulozone poprzecznie a nie pinowo (popatrzcie np na plyty abita - IC7 i IS7 to zauwazycie roznice) przez co trzeba go zamontowac heat pipe'ami do gory co nie wrozy super sprawnosci

jesli sie myle to niech mnie kotrys poprawi :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiąwanie tej zagadki jest proste.

Na ściankach rurki jest jakać porowata substancja, po której ciesz wraca. To tak jak z kawałkiem waty, wkładasz cześciowo do wody a po chwili cały kawałek jest mokry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi