ppawlo Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Mam pewien problem. Otóż na jednym z komputerów wewnątrz sieci, na Windowsie zainstalowany jest program, do którego można podłączyć się na porcie 3000 i 3001. Inne komputery wewnątrz sieci mogą się odpowiednim klientem łączyć z tym komputerem na tych portach (pewien program biurowy). Teraz chciałbym zrobić, aby można było łączyć się z zewnątrz do tego samego komputera na te same porty. Dlatego powiedzcie mi, jak mogę to zrobić. (Mam Fedorę 1 i iptables jako firewalla) Wiem, że istnieje coś takiego jak przekazywanie portów, może to pomoże, ale czy muszę przekazywać porty w dwie strony (z zewnątrz na serwer i z serwera na zewnątrz) – jak to wygląda. Myślałem też aby zrobić tunelowanie połączenia. Czyli (tak mi się wydaje) podłączyć się jakimś programem do serwera w taki sposób, aby wszystkie operacje wykonywane były tak, jakby komputer był w sieci wewnętrznej. – Czy jest to możliwe?? Jak byście rozwiązali mój problem? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 iptables -t nat -A PREROUTING -p PROTOKOL --dport 3000 -j DNAT --to IP_WEWN:3000 iptables -t nat -A PREROUTING -p PROTOKOL --dport 3001 -j DNAT --to IP_WEWN:3001 Oczywiscie nalezy to rowniez przepuscic w FORWARDzie jesli jest tam jakas "specjalna" blokada. Teraz laczyc sie mozna z tym kompe z zewn. uzywajac zewn ip i danych portow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 iptables -t nat -A PREROUTING -p PROTOKOL --dport 3000 -j DNAT --to IP_WEWN:3000 iptables -t nat -A PREROUTING -p PROTOKOL --dport 3001 -j DNAT --to IP_WEWN:3001 Oczywiscie nalezy to rowniez przepuscic w FORWARDzie jesli jest tam jakas "specjalna" blokada. Teraz laczyc sie mozna z tym kompe z zewn. uzywajac zewn ip i danych portow. PS. Co sie dzieje z tym forum ?! Delaye, timeouty ze glowa !? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawlo Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...