Skocz do zawartości
Nyny

Win XP i czytanie płyt

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami Win XP nie chce mi czytac wogle płyt wkladam do cdroma lub do nagrywarki i nic.Tak samo zachowuje sie Nero Imagedrive.Dopiero po uruchomieniu kopa lub po wylogowaniu zaczyna łapać o co biega?

czy to wina pirackiego oprogramowania, jak to wyleczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aspi to sterowniki odpowiedzialne za poprawną współpracę pomiędzy kontrolerem IDE a napędami CD (zobacz na www.cdrinfo.pl). Co do trybu DMA, to PIO jest gorszym rozwiązaniem, ale na płytach z KT333 (np. mój ABIT) za cholerę niekiedy niechce napęd CD pracować prawidłowo w tym trybie (czekam na jakieś nowe VIA SP) - nie wiem, czy to powód Twoich problemów ale spróbowałbym tego właśnie (zwłaszcza ASPI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami Win XP nie chce mi czytac wogle płyt wkladam do cdroma lub do nagrywarki i nic.Tak samo zachowuje sie Nero Imagedrive.Dopiero po uruchomieniu kopa lub po wylogowaniu zaczyna łapać o co biega?

czy to wina pirackiego oprogramowania, jak to wyleczyc?

czasami mam tak samo ale resetuje kompa i dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Problem ze sterownikami ASPI (zainstaluj)

2) Ustawienia DMA (zmień na PIO-4)

3) Via Service Pack (zainstaluj)

mam jeszcze gorszy problem wywala mi blue screeny przy odczycie z plextora, a z dvd czyta. gdzie sie zmienia na pio-4 w tym dziadostwie? konfliktow zadnych nie ma tak xp twierdzi ale po skopiowaniu kilku mb jest blue screen BAD_POOL_CALLER.

pod 98 wszystko hula. nie moge nawet nigdzie znalezc opisu co to za blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Problem ze sterownikami ASPI (zainstaluj)

2) Ustawienia DMA (zmień na PIO-4)

3) Via Service Pack (zainstaluj)

mam jeszcze gorszy problem wywala mi blue screeny przy odczycie z plextora, a z dvd czyta. gdzie sie zmienia na pio-4 w tym dziadostwie? konfliktow zadnych nie ma tak xp twierdzi ale po skopiowaniu kilku mb jest blue screen BAD_POOL_CALLER.

pod 98 wszystko hula. nie moge nawet nigdzie znalezc opisu co to za blad.

Możesz jeszcze spróbować takiego navrzędzia do Via jak IDE MiniPort 3.014 ( ftp://downloads.viaarena.com/drivers/othe...IDE_MPD3014.zip ) i nim próbować wymusić jakiś tryb pracy (ja aktualnie w ten sposób rozwiązałem mój problem z LiteOn 32123S, Abit KX7-333 i WinXP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi