Skocz do zawartości
Chef

RATUJCIE: Mój Athlon XP 1700+ DUT3C jest DURONEM

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek opis wszystkiego od początku

Kupiłem procka Athlon XP 1700+ DUT3C 0302 RPMW i na dzień dobry wykręciłem go na mojej płycie (Soltek SL75KAV) na 2226 MHz = 17x133Mhz na napięciu 1,85V. Taki wynik uzyskałem przez wsadzenie w gniazdo procesora pięciu mostków w odpowiednie miejsca (drutmode na mnożnik) wg instrukcji z Tweak'a. Wszystko działało na biosie płyty w wersji Q11, typ procesora był wykrywany jako "Unknown CPU Type". Tłumaczyłem to sobie tym iż procek był mocno przekręcony. Dodatkowym dziwnym objawem był fakt, iż po zainstalowaniu Motherboard Monitor'a przy pierwszym uruchomieniu programu komputer resetował się i dopiero po uruchomieniu debugowanym Motherboard'a udawało się ustawić tak żeby wszystko działało. I tak działało wszystko do wczoraj, do momentu kiedy wrzuciłem bios do płyty w wersji Q12 i nagle wyskoczyło mi, że mój procesor to Duron 2226MHz. To mi dało do myślenia i sprawdziłem cache mojego procka i we wszystkich programach wychodzi mi, że mam o połowe mniej cache'u niż w normalnym Athlonie XP. Myślałem, że to może wina drutmode'a lub coppershima (thermaltake) ale zdjąłem wszysatko i jest tak dalej.

POMÓŻCIE MI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi dało do myślenia i sprawdziłem cache mojego procka i we wszystkich programach wychodzi mi, że mam o połowe mniej cache'u niż w normalnym Athlonie XP. ...

POMÓŻCIE MI

Athlon ma 256 KB cache 2 poziomu

Duron ma 64.

Raczej cache ci się uwaliło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkreciles procka? Czasem jak za wyskoko sie kreci to moga byc rozne objawy. A gwarancji napewno nie dostaniesz bo procki trudno jest oddawac na gwarancje. Czesto oddaja spowrotm piszac ze byl podkrecony lub uztkowany nie tak jak trzeba itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...