Pasq Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Duuuuuuuuuzo tutaj ludzi pyta sie o to czy warto stosowac dual channel czy nie. Zrobilem kilka testow Niestety moj procek to nie barton :( tylko thoroughbred wiec nie moge za duzego FSB osiagnac , natomiast ramy to Kingston 2x512 HyperX CL3 na timingach 8-3-3-2.5. Standardowe ustawienia mojego proca to - 12.5x166 ramy w dualu moje ramy w dualu niestety tylko w max 185 pracuja stabilnie :( - 11.5x185 ramy w dualu - 11.5x185 ramy w singlu jak widac roznica jest w granicach 3% co raczej nie jest duzo biorac pd uwage wyniki na wyzszych FSB - 11x200 ramy w singlu niestety juz tutaj moj proc nie jest stabilny, wiec nie dawalem wyzszych FSB, ale z powyzszych testow mozna wywnioskowac, ze jezeli komus ramy ograniczaja FSB, to moze spokojnie zrezygnowac z duala i probowac wysokoch FSB, bo warto, dual malo daje, natomias FSB nie tylko zwieksza przepustowosc ramow, ale takze szybkosc procka. Pozdrawiam. Testowane za pomoca PC Marka 02. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Prawda prawda, ze dual to tylko teoria ;) Tak samo jak nie ma co szalec z timingami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasq Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Teoria, nie teoria, daje to jednak lekki wzrost ramow, ale jednoczesnie oslabia mozliwosci OC, bo jednak wiekszozsc ramow lepiej sie OC'uje gdy sa w singlu, moga o tym swiadczyc chociazby wyniki maksymalnych FSB na tym forum. Dla kogos kto chce wlozyc ramy do kompa i maja dzialac defaultowo, dual jest dobry, ale mysle ze na tym forum czego innego oczekuje sie od pamieci niz chodzenie na standardowych ustawieniach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 a btw czemu nie zejdziesz z mnoznikiem ponizej 11 a fsb w gore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RinTinTin Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Teoria, nie teoria, daje to jednak lekki wzrost ramow, ale jednoczesnie oslabia mozliwosci OC, bo jednak wiekszozsc ramow lepiej sie OC'uje gdy sa w singlu, moga o tym swiadczyc chociazby wyniki maksymalnych FSB na tym forum. Dla kogos kto chce wlozyc ramy do kompa i maja dzialac defaultowo, dual jest dobry, ale mysle ze na tym forum czego innego oczekuje sie od pamieci niz chodzenie na standardowych ustawieniach :) No jak masz dual kit np ocz za 2000 zl ;) albo chociazby Geile - pc500, no to chyba nie ma problemu z oc procka :?: ;) Problem jest tylko z cena ramu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasq Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Logan: Nie wiem czemu wykrywa mi wtedy proca jako 12.5x100 jak schodze mnoznikiem ponizej 11, ale na niektorych FSB dziala np 10, jak bede mial czas to pokombinuje, tera jestem troche zajety, ale te testy mialy tylko i wylacznie pokazanie tym co sie pytaja, ze dual zwieksza wydajnosc tylko o jakies 3%. RinTinTin Hahahaha :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...