Skocz do zawartości
Swordfish

MIEDZIANE RURKI

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam rulki miedziane zamist nagrzewnicy i nie narzekam , max 50 st. na Athlonie ... nie ma źle... teraz przerobie zrobie obieg z 5 m... rólki miedzianej i zobaczymy mysle ze tak normlanie z 38 będzie bo teraz jest po 5 h pracy 43 st. pozdro :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po co az tak kombinowac... Ja dzis kupilem na schrocie nagrzewnice miedziano- mosiezna za 20 zl... po weekendzie zaczne sie bawic z czyszczeniem pod koniec tygodnia bedzie pewnie do zalozenia :) i tak nagrzewnica zawsze bedzie wydajniejsza - wieksza powierchnia oddawania ciepla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaden hardkor - rurka 12 pasuje idealnie do szybkozłaczki - uzywam bo mam wieksza pewnosc ze mi waz nie peknie a i wyciek z weza igielitowego pod zaciskiem tez jest mozliwy - wadą dla niektórych (ale nie dla mnie) jest nieaktywność miedzi w UV

zaleta instalajci miedzianej jest to ze wymiana mobo trwa 10 minut co przy wezach jest niemozliwe bo badanie szczelnosci zawsze troche trwa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie czytajcie dokładnie :( Chodzi mi o zamontowanie nagrzewnicy i miedzianych węży naraz !!!!!!!!!!!!!!!!! i pytam się jak bardzo wzrośnie wydajność przez dodaktowe zamontowanie miedzianych węży zamiast silikonowych ??

raczej nie zabardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie czytajcie dokładnie :( Chodzi mi o zamontowanie nagrzewnicy i miedzianych węży naraz !!!!!!!!!!!!!!!!! i pytam się jak bardzo wzrośnie wydajność przez dodaktowe zamontowanie miedzianych węży zamiast silikonowych ??

raczej nie zabardzo
a niby czemu ?? przecież miedź zdecydowanie lepiej oddaje ciepło a na powierzchni wszyskich weży łączna różnica powinna być duża :P czyżbym nie miał racji ?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie zabardzo
a niby czemu ?? przecież miedź zdecydowanie lepiej oddaje ciepło a na powierzchni wszyskich weży łączna różnica powinna być duża :P czyżbym nie miał racji ?? :(

i cieplo zamiast na zewnatrz obudowy zostanie w srodku ... czyli procek bedzie chlodniejszy ale reszta sie zagrzeje > bezsens :/ jak juz wyprowadzac cieplo to tak aby reszty nie psula (czyt. nie grzala). Taka jest przynajmniej moja opinia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie zabardzo
no 10m miedzianych rurek w kompie :lol: ,przy takiej długości rurek to nie da zbyt wielkiej zmiany, a ciśnienie zmniejszy się pod wpływem dużej ilości kolanek 90*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wkladac w szybkozlacze. Odkrecic jak w zamian wstwic takei cudo z miedzi i bedzie git. Mialem tak robic ale 0 dostepu do kompa.

no to juz widzisz po co szybkozlacze - ty masz zero dostępu do kompa a ja mam lepszy niż Tygonowcy (chociaz jeden kawalek tygonu do testów mam :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ktorejs z poprzednich wersji WC mialem rurki miedziane zamiast wezy - ogolnei efekt temperaturowy zaden zauwazalny :? Szybko zrezygnowalem z tego pomyslu... Bardziej zrobilem to z powodu "a czemu by nie :?:" niz z nadzieja na poprawe temperatur... Wygladalo to tak (byly tez w srodku budy krotkie odcinki ale nie mam zdjec):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi