Skocz do zawartości
Seb84

Epox i Dual

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko. Mam 2x256 Twinmosa i chce dokupic jedna kosc 512Mb i czy nadal bedzie zachowana wydajnosc duala jak doloze ta pamiec czy nie?? bo znajomy powiedzial ze na Epoxie 8RDA3+ nadal zachowalo mu sie dual w co zabardzo nie chce wierzyc. Czy ktos to sprawdzil? Dzieki z gory za odpowiedzi.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dual bedzie, bo wlasnie tak sie obsadza banki, dwie kosci jednakowe + trzecia = sumie "pojemnosci" tamtych dwoch :)

Mógłbyś tą teze poprzeć jakiś dowodem. Bo generalnie się mylisz.

a niby dlaczego sie myle, przeciez na forum jest walkowane, ze jezeli masz dual z dwoch kosci, zalozmy 2*256 to trzecia kosc (zeby to ladnie smigalo) powinna byc 512

jezeli zrozumiales mnie, ze chodzi mi o to, ze do duala potrzebne sa dwie kosci + trzecia o sumie ich pojemnosci, to mozliwe, ze zle odczytales to co napisalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a niby dlaczego sie myle, przeciez na forum jest walkowane, ze jezeli masz dual z dwoch kosci, zalozmy 2*256 to trzecia kosc (zeby to ladnie smigalo) powinna byc 512

I co z tego, że na forum panuje niewiedza mnożona właśnie przez takie błędne stwierdzenia.

jezeli zrozumiales mnie, ze chodzi mi o to, ze do duala potrzebne sa dwie kosci + trzecia o sumie ich pojemnosci, to mozliwe, ze zle odczytales to co napisalem :)

Nie prawda, nic takiego nie jest potrzebne. Można obsadzić dowolnie banki. Draft nvidii do zarządzania pamięcią pod platformą nforce2 polecam przeczytać -> http://www.nvidia.com/object/LO_20021105_7263.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, olac to co pisze w tym linku, probowales tego w praktyce ?

BTW: Jak poznasz to czy cala pamiec pracuje w dualu czy tylko jej czesc?

Czy Ty w ogóle znasz zasade działania DualChannel, bo sądząc po tym pytaniu, to nie za bardzo chyba :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedzik rozumie dokladnie to o czym ja mysle. Znam zasade dzialania DC troche na ten temat czytalem :P

BTW: jak pisalem w poprzednim temacie, DC sux, odniza mozliwosci OC, a poprawia wydajnosc ramow o ~3%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi