Skocz do zawartości
Jeshua

Asus A7V333 - 20 stopni mniej na procku-co Wy na to???

Rekomendowane odpowiedzi

...kiedys pisalem, ze mam temperature na procku 60-65 stopni i nie moglem sobie z tym poradzic. Okazalo sie problemem byl wentylator wyciagajacy powietrze na zew. zamontowan z tylu obudowy - zaraz obok radiatora i wentylatora ZALMAN - byly obok siebie pod kontem prostym. Robilem co sie dalo - zmienialem pasty na procku, kupilem ten pierscien dodatkowy pomiedzy procka i radiator nic - najmniej 60 stopni w SPOCZYNKU !!!! Ale kiedys z glupia franc przestawilem wentylator z tylu obudowy do przodu - jako wciagajacy powietrze i temperatura spadla do 37 - 40 stopni !!!! ... w morde kopany - NIGDY BYM NA TO NIE WPADL, o takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly sie 20 stopni rozbijalo - i co Wy na to ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez zauwazylem ze lepiej swoje zadanie spelnia wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze a nie wyciagajacy , kolejna sprawa ze przeciez czesc ciepla zabiera zasilacz . Aha jezeli nie grzeje sie karta grafiki to uwazam ze lepszym rozwiazaniem jest dodatkowy wiatrak ktory wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze, szczegolnie ze na kt333 chip nie ma duzych temperatur .

A jezeli chodzi o 20 stopni mniej to rozumiem ze mowisz o testach przy zamknietej obudowie( ja u siebie testy robilem na zamknietej i mam takie same odczucia ) , bo jezeli przy otwartej to wyniki sa nieosiagalne .

A i jeszcze jedno ktorys bios na Asusie poprawial bledene odczyty temp o jakies 5 stopni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Colsbald - nie musisz :? - my sobie wogole nie musimy w nic wierzyc na tym forum - pewnie wszyscy tutaj walki kreca na tym forum (ale juz wlasciciel sie wypowiedzial na ten temat i w pelni go popieram) !!! / Xan - testy robilem przy zamknietej obudowie - w srodku mam dosc duzo urzedzen, a wiec jesli by wylaczyc wsztskie went. to temperature bym mial z 80 C ;) - a i jeszcze jedno temperatura w obudowie mi sie obnizyla (po przeniesieniu went. )o ok. 10 stopni i wynosi ok. 30 stopni. ... i ostatnie - BIOS 1011 (podobno sa juz nowsze - ale nie wiem skad je wziac).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki maly OT, Xan jak ci sie sprawuja ta plyta?

Ja juz wiele o tym pisalem na forum , kupilem plyte zaraz po tym jak weszla na rynek ( gdzies w kwietniu ) i mimo wczesnego revision plyta chodzi bez najmniejszych problemow . Nie da sie na niej zwiesic systemu nawet jakby sie bardzo chcialo, wydajnosc tez niczego sobie . Jak narazie udalo mi sie wyciagnac na niej 180 FSB i wszystko smigalo az milo . Pare osob mialo jakies dziwne problemy , jednak jezeli plyta jest sprawna to chodzi swietnie . Pozatym sprzetowe spowalnianie wiatrakow w zaleznosci od temp proca jest swietna opcja . Jezeli chodzi o nowe proce to juz napewno Bartona mozesz na niej obsadzic , zmiana napiecia do 2,1V na Vcora , zmiana napiecia na pamiatki do 2.8V , post reporter , i jezeli potrzebujesz Firewire tylko trzeba doplacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwne... nie sądziłem, że temperatura może aż tak spaść, tylko przez dodatkowy wiatrak. Jak znajdę chwilę to sam przestestuje, choć nie spodziewam sie takich rezultatów (Dragon Orb wywiewa powietrze we wszystkich kierunkach)...

Być może wina leży po stronie Zalmana, i dodatkowy wiatrak potrafi czynic cuda, bo na zwykłym po prostu jest do niczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazalo sie problemem byl wentylator wyciagajacy powietrze na zew. zamontowan z tylu obudowy - zaraz obok radiatora i wentylatora ZALMAN - byly obok siebie pod kontem prostym.

I to jest przyczyna. Ten dodatkowy wwentylator "podkradał" powietrze głównemu i dlatego tamten miał tak małą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus przedewszystkim czyta od 7 do 10 C wiecej niz inne plyty ..temp jest czytana ze srodka kory...wiec jezeli chcesz dobra temperature czytac to trzeba jakis czytelnik kupic i z niego patzrec a nie z probe czy innych 8O .nie nazekam na asuska..mam go od kilku miesiecy ciagl etraz prubuje zkrakowac procesor lecz ostatnia pruba nie wyszla..nie wiem jaka osoba ma oboduwe tam na godze wpis poniewasz jezeli obodowa ma tylko jeden wiatrak i on do srodka wial to jest mozliwe 20C lecz jezeli wiecej to ruznica 5 mogla byc..

xp2200+ locked

asus a7v333 no raid

512 samsung 2700 DDR

40gb,13gb Matrox

TDK 12x

CDRoom 32x

Radeon 8500 64mb ddr

Zip100

Lian Li PC-60 case with blue neon inside

Antec 400W power supply[/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi