Skocz do zawartości
nabuchodonozor

Aparat cyfrowy do 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ;) Krótkie pytanko: Zamierzam kupić jakiś niedrogi aparacik cyfrowy do 700 zł. Nie znam się na tym zupełnie (wiem jedynie, że im większa liczba megapiks(e)li tym lepiej). Czym kierować się w wyborze? Czemu niektóre aparaty z 2,0 MP są droższe od tych z 3,2 MP? Póki co myślałem o:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11166

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7940

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech.. a myslalem ze juz wszystyko o apratach do 1k zostalo powiedziane.

Ten Olympus jest ok? Chyba nie miales lepszego w rekach.. Ja mialem go (albo jakis blizniaczy model, bo nie pamietam dokladnie oznaczenia, ale wyglad mial identyko) na chwile (posiadajac juz wtedy od kilku dni Canona A60) i musze powiedziec, ze nie wiem dlaczego on jest drozszy.. zdjecia wychodza fatalne, makro duzo gorsze od tego z Canona, interfejs uzytkownika tez mi sie nie spodobal (rzeklbym, ze najgorszy jaki mialem okazje widziec w aparatach). Jedyne co ma lepsze to wieksza ilosc Mpix ale jesli nie chcesz robic odbitek zdjec wiekszych niz 10x15 to nie przyda Ci sie to w ogole.

Na calej pozostalej linii A60 poprostu miazdzy tego Olympusa.

Dodatkowo umieszczenie obiektywu bardzo blisko lewej strony aparatu powoduje, ze ciezej go sobie z lewej strony przytrzymac reka (ja odruchowo na poczatku zaslanialem co chwile obiektyw przy chwytaniu).

Tak wiec nie bede orginalny jesli polece A60 :) (ewentualnie A70, wszystko to samo, tylko wiecej MPix, gdybys chcial wieksze odbitki)

wiem jedynie, że im większa liczba megapiks(e)li tym lepiej).

No i juz pierwszy blad.. wcale tak nie jest. To daje Ci jedynie maxymalna rozdzielczosc zdjecia. Jesli to ma byc tylko na kompa to starczy w zupelnosci 2.1MPix. Starczy to tez do wywolania zdjecia w formacie 10x15cm (standardowe zdjecia maja chyba 9x13cm).

Czemu niektóre aparaty z 2,0 MP są droższe od tych z 3,2 MP?

Bo maja lepsza optyke, wiecej funkcji, etc.

Czym kierować się w wyborze?

Najlepiej opinia osob, ktore sie na tym znaja! Tak wiec dobrze zrobisz jak poczytasz troche fora dedykowane fotografii, z ktorych dowiesz sie, ze najlepszym wyborem do 1k jest A60 :)

Ja zanim go kupilem, poswiecilem ok tygodnia na wybor i kolejne 2-3 tygodnie na upewnianie sie, ze dobrze wybralem (czytanie recenzji na zagranicznych stronach, for - polskich jak i zagranicznych).

Nie zaszkodzi tez lektura tego topicu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=48281

Tylko nie pisz, ze Ci sie nie chce czytac.. to nie jest malo pieniedzy (przynajmniej dla mnie.. nikt mi nie dokladal..), wiec wypadalo by je wydac z glowa, a pospiech jest zlym doradca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi