Slim_Writer Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Mam taki problem w grudniu 2003 roku kupiłem (niżej zestawienie) płyte Msi + Athlona 2500 + Kingston 2x256 +zasilacz MGB-350ATXP4(megabajt 350wat)+wiatrak speeze za 60zł.I po miesięcznym użytkowaniu komputera zainteresowałem się temperaturami.Okazało się że procesor ma 62*c na max obciążeniu.Zdenerwowany taką temp. postanowiłem kupić wydajny wiatrak który będzie umożliwiał podkręcanie procka.Kupiłem w lipcu Volcano Extreme 12, posmarowałem pastą dołączoną wraz z Volcano.po zainstalowaniu wiatraka uruchomiłem Prime i zszokowałem się temperaturą która wynosiła 65*c .Pomyślałem co jest może źle podpiąłem.Otworzyłem obudowe i założyłem tak na wszelki wypadek jeszcze raz wiatrak.Po odpaleniu Prime temp. taka sama wkór... się :?: Dodam że temp. była sprawdzana na minimalnych obrotach po zwiększeniu na maks temp. opadała o 3-4 *c. Podejrzewam że to wina pasty.W obudowie mam zamontowany wiatrak(pod zasilaczem) wyrzucający ciepłe powietrze z obudowy.Mam następujące pytania: Czy to wina serii procka (nie pamiętam serii ale było tam Q,X,F,A) Czy wina leży po jakości zasilacza(jak wiadomo mój zasilacz to shit) Może mam za słabą paste (chyba Silmore made in Taiwan) Czy to są złe odczyty temp. przez bios oraz programy<wszystko updatowane-czyt. najnowsze> (Np. cpu to tak naprawdę dysk, albo zasilacz.Po przeczytaniu tej recenzji http://tweak.pl/artykul/coolery_s462 uważam, że mój procek powinien mieć na min. obr. do około 50*c w stresie <mam serie z zablokowanym mnożnikem czyli po 39 tyg.> Mam też pytanie związane z grami czy jeśli bym miał ponad 1Gb ramu to gry dalej by mi się cieły na tym wolny dysku. :oops: :!: [/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuC!o^ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 pomyliłeś tematy :!: update: no 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 A może po prostu żle go założyłeś... Spróbuj obrócić go o 180 stopni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 na bank zle zalozony bo skoro nawet na full (a to jes ta chyba ta slynna suszarka) temp spada tylko o 4 stopnie to cos nie tak. pozatym ludzie palucha nie macie? dotknij radiatora 65 powinno ci zostawic trwale uszkodzenie na psychice. znaycz palcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Radiator jest zimny co wskazuje na złe umocowanie. Na 99% wiatraczek jest dobrze założony.Odnosze wrażenie, że ta pasta jest hu.... Procek nie jest ukruszony :wink: . A czy niewydaje się wam że ten zasilacz może być zły??? [pomyliłeś tematy update: no ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Radiator jest zimny co wskazuje na złe umocowanie. Na 99% wiatraczek jest dobrze założony.Odnosze wrażenie, że ta pasta jest hu.... Procek nie jest ukruszony :wink: . A czy niewydaje się wam że ten zasilacz może być zły??? [pomyliłeś tematy update: no ]_dopiero kiedy wysłałem post zobaczyłem to sorry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 zostaw ten zasilacz w spokoju skora daje prad na procka bo ten sie grzeje to widac dziala. bedziesz sie nim martwil potem przy podkrecaniu. zak sie zaklada ten radiator? zapinka? moze jest odwrotrnie? srubki? za slabo dorkecone? a pasty ma byc malo ziarnko grochu wyciskasz i rozprowadzasz rownomiernie tylko po rdzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 W niedziele 29.08 kupiłem paste arctic ceramique :wink: .Posmarowałem rdzeń bardzo cieniutko.Radiator jest na 100% dobrze założony :!: Więc nie mówcie mi że jest coś żle z założeniem. Po zastosowaniu ceramique mam o 2-3*c mniej. Może to jest grzejąca się seria procka :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 W niedziele 29.08 kupiłem paste arctic ceramique :wink: .Posmarowałem rdzeń bardzo cieniutko.Radiator jest na 100% dobrze założony :!: Więc nie mówcie mi że jest coś żle z założeniem. Po zastosowaniu ceramique mam o 2-3*c mniej. Może to jest grzejąca się seria procka :?: nie wydaje mi sie, mozliwe ze masz jakis uszkodzony czujnik na mobo albo twoj komp ma maly przeplyw powietrza. nic ci nikt wiecej nie wymyśli. przeciez juz podalismy wszystkie mozliwosci. acha teraz jest lato jest goraco zobaczysz jesienia, temperatura latem wzrasa jakies 5-6 stopni albo nawet lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 W niedziele 29.08 kupiłem paste arctic ceramique :wink: .Posmarowałem rdzeń bardzo cieniutko.Radiator jest na 100% dobrze założony :!: Więc nie mówcie mi że jest coś żle z założeniem. Po zastosowaniu ceramique mam o 2-3*c mniej. Może to jest grzejąca się seria procka :?: nie wydaje mi sie, mozliwe ze masz jakis uszkodzony czujnik na mobo albo twoj komp ma maly przeplyw powietrza. nic ci nikt wiecej nie wymyśli. przeciez juz podalismy wszystkie mozliwosci. acha teraz jest lato jest goraco zobaczysz jesienia, temperatura latem wzrasa jakies 5-6 stopni albo nawet lepiejMój komp ma w obudowie z tyłu wiatraczek odprowadzający gorące powietrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Mam pomysł pójde z reklamacją tam gdzie kupowałem i powiem że procesor się nieziemsko grzeje i poprosze o wymiane.Jak myślicie czy mi się to uda?? Jeśli tak to na jaką serię procka wymienić może na AQYHA .lub na AQXEA. Mi się dalej wydaje że to seria procka. Co wy o tym myślicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 http://www.overclockers.pl/barton.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 http://www.overclockers.pl/barton.phphttp:...s.pl/barton.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Sorry za powtórzenia :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 edytuj posty BARANIE!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 OMG :evil: :evil: :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Że zrobiłem błąd, lub nawet dwa to nie jest powód żeby odrazu wyzywać od BARANÓW.!!! innymi słowy genghiskhan BAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 nei jeden, nei dwa tylko siedem :evil: poczytaj regulamin i naucz się korzystać z forum, wtedy nikt nic złego Ci nie powie :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 1: nie podałeś jak masz ustawione napięcie na procesorze 2: ta płyta pewnie nie ma czujnika w sockecie, więc odczyt w samego procesora, a tam zawsze wyższe temp niż w sockecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Jeśli masz cdefaultowe napięcie, to nie powinieneś przekraczać przy 2500+ 50* w LOAD! Poruszaj trochę radiatorem, by lepiej dolegał. Zwiększ obroty wentylatora wyciągowego Ułatw obieg powietrza (wlot z przodu) Innej rady nie ma. NIE MA GRZEJĄCYCH SIĘ SERII. Wszystko dależy od FSB i od NAPIĘCIA (oczywiście zważając na to, że jest dobra cyrkulacja powietrza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Napięcie mam domyślnie 1.65 ale mam ustawione na 1.65 ale coś źle trzyma napięcie i skacze do 1.71.Chociaż nawet przy takim napięciu nie powinno być te 62*c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Ta płyta ma czyjnik temp. np gdy w odczycie temp. z socketu jest 46*c to z jądra procesora mam temp. 51*c. Innej rady nie ma. NIE MA GRZEJĄCYCH SIĘ SERII.-są a ja mam właśnie taką feralną serię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Witam. Też mam V12 i u mnie na tym co w podpisie procek w stresie osiągnął najwyższą temperaturę 51~52* z tym że: 1.wiatrak u mnie kręci się z prędkością ok.3000~3100 obr/min 2.w obudowie mam 2 wiatraki wyciągające z tyłu, 1 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z przodu i 1 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący na bocznej ściance 3.radiator jest po szlifowaniu na lustro 4.mam na procku coppershima 5.pasta na procku OCZ Ultra 5+ z tego wniosek że można na tym radiatorze osiągnąć w miare przyzwoite temperatury ale trzeba mu w tym troche pomóc. A co do twoich temperatur to może mobo zawyrza ci odczyty. pozdro, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Witam. Też mam V12 i u mnie na tym co w podpisie procek w stresie osiągnął najwyższą temperaturę 51~52* z tym że: 1.wiatrak u mnie kręci się z prędkością ok.3000~3100 obr/min 2.w obudowie mam 2 wiatraki wyciągające z tyłu, 1 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z przodu i 1 wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący na bocznej ściance 3.radiator jest po szlifowaniu na lustro 4.mam na procku coppershima 5.pasta na procku OCZ Ultra 5+ z tego wniosek że można na tym radiatorze osiągnąć w miare przyzwoite temperatury ale trzeba mu w tym troche pomóc. A co do twoich temperatur to może mobo zawyrza ci odczyty. pozdro, Po podkręceniu :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 pozdro,Po podkręceniu :o Tak jak w podpisie czyli 230x11 na napięciu 1.75V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 pozdro,Po podkręceniu :o Tak jak w podpisie czyli 230x11 na napięciu 1.75V A jaką masz serię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 A jaką masz serię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 seria procka IQYFA 0344 kupiłem go na allegro gdzie gwarantowane było działanie na 3200+ z napięciem 1,45V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slim_Writer Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 noi masz NF7-SL to też robi swoje a ile masz 3dMarków 03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 seria procka IQYFA 0344 kupiłem go na allegro gdzie gwarantowane było działanie na 3200+ z napięciem 1,45Vorzesz k....! :) to on przebija większość mobilnych ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...