Skocz do zawartości
krochmal

SÅ‚abe ogniwo P4 3 ghz Nortwood O/C pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Staram sie podkrecic procesor znajomego P 3ghz Nortwood pamiec w trybie dual 2X512MB HYNIX 400 MHZ płyta Asus p4p800, zasilacz markowy 400W. Gdy przekrocze granice FSB 230 MHZ komputer staje sie niestabilny i zawiesza sie. Zmiany napiec RAMu i CPU nic nie daja. Podejrzewałem o to słabe pamieci ale w trybie asynchronicznym pamiec chodza na 270MHZ przy 2.75 volta. Wiec co waszym zdaniem jest winne tej niestabilnosci. Podnoszenie napiecia do 2.85 volta tez nic nie daje. Dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram sie podkrecic procesor znajomego P 3ghz Nortwood pamiec w trybie dual 2X512MB HYNIX 400 MHZ płyta Asus p4p800, zasilacz markowy 400W. Gdy przekrocze granice FSB 230 MHZ komputer staje sie niestabilny i zawiesza sie. Zmiany napiec RAMu i CPU nic nie daja. Podejrzewałem o to słabe pamieci ale w trybie asynchronicznym pamiec chodza na 270MHZ przy 2.75 volta. Wiec co waszym zdaniem jest winne tej niestabilnosci. Podnoszenie napiecia do 2.85 volta tez nic nie daje. Dzieki za odpowiedzi

Po pierwsze co rozumiesz przez markowy zasilacz

po drugie , jakie masz chlodzenie i jakie temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie wychodzi 3.44 ghz chciałem dojsc do 250 Mhz czyli maksymalnie wykorzystac to co ma

.... 250Mhz to Ci na Northwoodzie 3.0 będzie ciężko uzyskać, wkońcu to daje 3750Mhz, ale jest to możliwe. Napisz z jakiej on jest serii.

temperatury w przedziałem 33 do 47 stopni w stresie

Dodaj do tego 9-10 st. bo Asus je zaniża, czyli nie wychodzi tak różowo. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria to SL6WK w tym własnie ze nawet nie sniło mi sie uzyskac 250 MHZ a chciałem 240 MHZ ale jak przekracze 230 to juz o stabilnosc moge zapomniec. Najciekawsze ze wkładałem w ta płyte prescotta i jest to samo do 230 MHZ i koniec podkrecania a pamieci w układzie asychronicznym chodza na 275 nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria to SL6WK w tym własnie ze nawet nie sniło mi sie uzyskac 250 MHZ a chciałem 240 MHZ ale jak  przekracze 230 to juz o stabilnosc moge zapomniec. Najciekawsze ze wkładałem w ta płyte prescotta i jest to samo do 230 MHZ i koniec podkrecania a pamieci w układzie asychronicznym chodza na 275 nawet

W takim razie przydałoby się zmienić płytę, no bo Prescott przy 230 nie powinien mieć problemu(oczywiście ze stosownym chłodzeniem), a Hynixy też raczej przy 230 nie kitują. Propos serii to lepsze byłoby sl6wu, ale i ta seria twojego kolegi przy 235-240 powinna chodzić. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam sl6wk serie i podkrecilem do 3516. zmiana napiecia do 1.6V

boxowy cooler (bez zadnej pasty termoprzewodzacej, a ten klej w polowie zdarty z kulera tego.. niechcacy.. no ale dziala :)]. temp w spoczynku 41st. rosnie do 55st. max..

pamieci jakies nonamyCL2.5 ... na 187 ida... bez zmiany napiecia.

stabilnie wszystko dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi