Skocz do zawartości
kjackie

Zagubione Megabajty

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Mam HDD 120 GB podzielonego na 3 partycje. Na pierwszej (6GB) mam zainstalowanego XP Prof. oraz te programy, w których przy instalowaniu nie mogłem wybrać innego dysku. W sumie w folderach mam zajęte ok 4,5 GB i wolnego miejsca ok. 650MB. Czy Ktoś może mi wyjaśnić gdzie jest brakujący 1 GB? Niby to nie jest problem, do momentu, gdy zaczyna brakować wolnego miejsca na dysku systemowym. A u mnie tak właśnie jest. Proszę o POMOC!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sprawdz ile masz ramu i to bedzie warunkowalo rozmiar przy okazji domyslne umieszczenie pliku wymiany (.swp) na primary..nastepna sprawa, to jaki rodzaj partycji zastosowales... jesli to jest nfts, to byloby dziwne gdyz posiada bodajze o ile si enie myle od 0,5 do 4 kb clustery, natomiast gdybys miala wrrzucony FAT32 , to bylyby one prawdopodobnie wieksze lub porownywalne niemniej sadze ze nie az tak ogromne by wcieli ~ 1,3 GB ...stawiam na swapa ..:D Pozdro

Upgrade: jesli masz 512 MB, to wg wstepnej kalkulacji by sie zgadzalo (swp 768-1536 ) ;) POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z 512 to byla podpucha testowa:) oczywiscie ze 1024 (czyli tyle ile ja) , w przypadku takiej ilosci RAMU masz swopa 1,5-3 GB .

jesli chcesz uzyskac 1,5 gb miejsc awiecej , to widze dwie mozliwosci , alebo zmienisz rozmiar partycji , np partitionmadzikiem ;) albo po porstu zmien lokalizacje poliku stronicowania

panel serowania--> system--> zaawansowane --> wydajnosc -->zaawansowane-->pamiec wirtualna-->zmien --> kliknij na C (6 gb) na BEZ PLIKU STR --> i DODAJ USTAW (bedzie brak p s dla C) --> wybierz inny dysk (np d) i daj ROZMIAR KONTROLOWANY PRZEZ WINDOWS -->i USTAW ROWNIEZ:) Powinno pomoc :D + RESET of course :)

pozxdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez odpowiedz juz padla ...a System Volume Information bym lepiej nie ruszal, chyba ze chcesz miec problemy z dostepem do plikow :D

mozesz sobie wylaczyc jeszcze indeksowwanie:D

narka

Dzięki za podpowiedź!!! Zrobiłem tak, jak napisałeś. Zwolniło się dodatkowe 200MB. Lepszy rydz niż nic...:) Chyba jednak mimo wszystko muszę skorzystać z PartitionMagica...

Pozdrówko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez odpowiedz juz padla ...a System Volume Information bym lepiej nie ruszal, chyba ze chcesz miec problemy z dostepem do plikow :D

mozesz sobie wylaczyc jeszcze indeksowwanie:D

narka

Dzięki za podpowiedź!!! Zrobiłem tak, jak napisałeś. Zwolniło się dodatkowe 200MB. Lepszy rydz niż nic...:) Chyba jednak mimo wszystko muszę skorzystać z PartitionMagica...

Pozdrówko!

nie ma sprawy :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze zmniejszyć obszar dysku zarezerwowany dla kosza. Standardowo obszar ten jest ustawiony na 10% powierzchni dysku.

Czy masz zainstalowane coś Symantec'a? Jeżeli tak, to większość jego produktów instaluje Norton Protected Files (SystemWorks i Antywirus napewno). Jest to dodatkowa ochrona kasowanych plików. Obszar file system'u, który był wykorzystany przez skasowane pliki jest mimo opróżnienia kosza w dalszym ciągu chroniony przez NPF i wykazywany jako obszar zajęty.

Użyj Empty Norton Protected Files z menu pod prawym klawiszem myszy na koszu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze zmniejszyć obszar dysku zarezerwowany dla kosza. Standardowo obszar ten jest ustawiony na 10% powierzchni dysku.

Czy masz zainstalowane coś Symantec'a? Jeżeli tak, to większość jego produktów instaluje Norton Protected Files (SystemWorks i Antywirus napewno). Jest to dodatkowa ochrona kasowanych plików.  Obszar file system'u, który był wykorzystany przez skasowane pliki jest mimo opróżnienia kosza w dalszym ciągu chroniony przez NPF i wykazywany jako obszar zajęty.

Użyj Empty Norton Protected Files z menu pod prawym klawiszem myszy na koszu.

Dzięki Sikor! Teraz to już wszystko się zgadza... Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi