Skocz do zawartości
RoaDKilL

O/C best mobo help!

Rekomendowane odpowiedzi

RoaDKilL

najpierw poznaj swoja plyte a pozniej mysl o ewentualnej zmianie

bo jezeli nie wiesz ze twoja plyta ma zablokowane pci/agp i mozliwosc podnoszenia napiecia w biosie to na Abicie tez mozesz tych opci nie znalezc i bedziesz mowil ze to szmelc

mnoznika nie odblokujesz na NF2 bo program na tym nie chodzi ,a inaczej niz na mobila to sie teraz nie da odblokowac

co do dzieku na nf7s to bym sobie glowy nie zawracal bo tylko maniacy SS sa w stanie go docenic - i to po specyfikacji na papierze bo w glosnikach to juz roznic nie uslyszysz (w sumie to jeszcze zalezy od glosnikow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem aż tak obeznany żeby robić drut mody, zmianę bios'u, i inne niebezpieczne dla amatora o/c. Płytę główną zmieniam na 100%

Chciałbym wiedzieć która płyta da mi większy potencjał o/c przy mojej konfiguracji sprzetowej. Mam markowe Ramy i mocny zasilacz, procek jest jaki jest( throughbred 0,13) i nie zamierzam go zmieniać w najbliższym czasie.

Więc, która płyta byłaby dla mnie lepsza nf7-s, czy 8rda+ (ew.8rda3+)

help :!:

mam okazję wymienić swój procek na athlona 1700+ od kolegi, jeżeli NIE będzie miał rdzenia palomino 15 opłaca mi się go wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to kolega już napisała zanim coś napiszesz to troszke poczytaj i sie zastanów. Niechce cie zjechać ale chcesz kupić poządne mobo jak nawet najtańszego nie jesteś w stanie wykożystan nawet w częsci!!. A z tym odblokowaniem to już taj doj.. ze aż szkoda mówić, i prędzej odblokujesz na asrocku niż na tym abicie ( jedyny sposub odblokowania no mud na Mobile a to niedziała na nForce), a pozatym nawet jak odblokójesz to i tak masz za słabe pamięci żeby nawet wykozystać tego Ascrocka!!. Weż więc poczytaj troszke zanim coś odpowiesz, bo mam zły dzien a twoje wypowiedzi mnie naormalnie osłabiają!! ( jeszcze ta beznadziejna ikonka Hl już patrzeć niemoge)Jak to kolega już napisała zanim coś napiszesz to troszke poczytaj i sie zastanów. Niechce cie zjechać ale chcesz kupić poządne mobo jak nawet najtańszego nie jesteś w stanie wykożystan nawet w częsci!!. A z tym odblokowaniem to już taj doj.. ze aż szkoda mówić, i prędzej odblokujesz na asrocku niż na tym abicie ( jedyny sposub odblokowania no mud na Mobile a to niedziała na nForce), a pozatym nawet jak odblokójesz to i tak masz za słabe pamięci żeby nawet wykozystać tego Ascrocka!!. Weż więc poczytaj troszke zanim coś odpowiesz, bo mam zły dzien a twoje wypowiedzi mnie naormalnie osłabiają!! ( jeszcze ta beznadziejna ikonka Hl już patrzeć niemoge)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet ma żałosne- bo tylko wyzsze wykształcenie, ok.160 iq i jest m.in. zawodowy tłumaczem. Jednym słowem-przygłóp. Jasne!Tylko gupi sie tyle ucy. Jak kto mondry od razu syćko wie! jeejee :lol:

pci, jeśli masz zły dzień i nie lubisz Gordona Freemana z hl

(co gorsze :evil:) , to siedź sobie po cichu w tym twoim ciasnym mieszkanku i nie zbliżaj się do kompa :D .

p.s. a co ty wiesz o moich pamięciach...punk!

JAK TO POWIEDZIAŁ HARRY CALLAHAN.. Better watch out what you wish for, punk he he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje fit, ale dlaczego nie odblokujesz mnoznika?

BTW(zauważ że mamy inne płyty)

przeciez ja mam odblokowany mnoznik ?

a wracajac do twojej wypowiediz nt iq160 itd... napisałem doktorat ze spektroskopii molekularnej oraz MBA z zarządzania strategicznego i jakos nie chce mi sie wierzyć po twoich wypowiedziach że potrafisz CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM

btw rda+ to dla Ciebie słuszny wybór :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz fit, jakie mam sensoowne szanse na podkręcenie mojego proca :)

(czy 1700+ (t-bred)dobrej serii będzie lepszy?) :?:

a co do mnożnika to miałeś odblokowany czy sam odblokowałeś?

Medivah, jakbys mógł, napisz wyniki w podkręcaniu na abicie i swój sprzęt plis :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby odblokowac mnożnik wystarczy połączyć jakieś 2 mostki :lol:  (poczytam więcej jak się do tego zabiorę)

Co tracę z Abita NF7-s na rzecz  epox'a 8rda+, a co zyskuję :?:

Ten mod nie zadziała na NF7 tak samo jak na Epoxie - za to zadziała na płytach opartych na chipsecie SIS (czyli Asrock, mój ECS)

Jeśli się nie znasz na zmianie biosu - to lepiej daj sobie spokój jakiekolwiek wymiany mobo. Tak samo będziesz musiał zmieniać biosy w Epoxie/Abicie co w twoim Asrocku.

Twój procek jeśli jest zablokowany to kicha z rozsądnego podkręcania

W tej chwili królem OC jest Barton Mobile 2500

A tak wogóle aby się brac za sensowne OC to musisz troszkę poczytać - nie pluj na użytkowników którzy dobrze ci radzą. Bo bez wiedzy i płyta DFI Lanparty będzie się marnować.

Masz płytkę w miarę ok - na FSB 200 spokojnie lata, jedynym problemem jest mod na VCORE i tylko tyle... ale jeśli masz za dużo kasy - twój wybór. Za 200 zł które dołożysz do przedsięwzięcia lepiej kupiłbyś dodatkowe 256 Ramu - efekt będzie znacznie lepszy. I nie pisz że masz "markowe ramy" bo moze się okazać że ten kingston mimo iż markowy na FSB 400 nie pójdzie (no i co to za zasilacz mocny jest ? bo jak masz 500W od tracera/codegena/q-teca lub podobnego shita, to porządnie też nie wykręcisz, a ryzykujesz spaleniem sprzętu)

Jeśli zostawisz sobie tego procka co masz - to żadna płyta ci nie pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje fit, ale dlaczego nie odblokujesz mnoznika?

BTW(zauważ że mamy inne płyty)

przeciez ja mam odblokowany mnoznik ?

a wracajac do twojej wypowiediz nt iq160 itd... napisałem doktorat ze spektroskopii molekularnej oraz MBA z zarządzania strategicznego i jakos nie chce mi sie wierzyć po twoich wypowiedziach że potrafisz CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM

btw rda+ to dla Ciebie słuszny wybór :D

Da mnie inteligencja czlowieka to nie to ile posiada papierkow ale to co ma w glowie i potrafi to wykorzystac. Sama wiedza nie robi z czlowieka osoby inteligentnej lecz umiejetnosc korzystania z wiedzy jak rowniez nie wiedzy :). Jak powiedzial pewnien inteligentny gostek: "wiem ze nic nie wiem" :P.

PS

Ten gostek od cytatu to Sokrates jakby ktos nie wiedzial :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da mnie inteligencja czlowieka to nie to ile posiada papierkow ale to co ma w glowie i potrafi to wykorzystac. Sama wiedza nie robi z czlowieka osoby inteligentnej lecz umiejetnosc korzystania z wiedzy jak rowniez nie wiedzy :). Jak powiedzial pewnien inteligentny gostek: "wiem ze nic nie wiem" :P.

PS

Ten gostek od cytatu to Sokrates jakby ktos nie wiedzial :P

No tak - ale co twoja wypowiedź wnosi do tematu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja sie czuje taki MALUCZKI :( bo jestem Technik Mechanik :P

i te studia takie jakies bezosobowe - musze wziac urlop dziekanski

a tak serio to żygać mi sie chce jak gostki wychwalają sie papierkami

osobiście to o doktorach dobrego zdania nie mam,wogóle nim ktoś wyżej tym gorzej bo przecież gdyby coś potrafił to by pracował a nie siedział na uczelni i udawał, że sie dokształca

osobiście to mi z testow na inteligencję wyszlo iq 151 i uważam, że są nic nie warte i wymyślone dla Amerykanów

dla pana overclockera ktory boi sie zmiany biosu proponuje odpuścić sobie O/C bo jak dla mnie to trzeba zaczynać od podstaw

taka kolejność jaka tu RoadKill probuje zastosowac kojarzy mi sie z posadzeniem za kierownica jakiejs mocnej fury kolesia nie znajacego sie na szybkiej jezdzie ale tez nieodpowiedzialnego

wynikiem jest klepanie samochodu - ale i tacy musza byc bo jak wpadnie troche grosza to sie nie obraze

chodzi mi poprostu o to ze kazdy potrafi wcisnac gaz - tylko potem moze byc placz

8rda+ nie jest dobrym wyborem, dla mnie przeszkadzaloby przede wszystkim zasilanie z 5v - trzeba naprawde dzikiego zasilacza do porzadnego O/C - NF7 z zasilaniem z 12v lepiej sie sprawdza

ja tam bym chcial jakiegos ECSa albo Asrocka zeby mi ktos kupil - bo mnie niestety nie stac na kupowanie takiego szmelcu (no ofens) - tylko na takiej plycie mozna sie naprawde sprawdzic - wkoncu po co kupilem lutownice oporowa 40W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epox rządzi :D

NA 10000000% osiągnę lepszy wynik w o/c na epoxie, który ma AGP/PCI locka i VC, niż na ASRocku, asr to płyta dla bardziej obeznanych overclockerów. Mam kasę i chcę za nią kupić dobrą płytę.

Kupuję Epoxa 8RDA+. Procek jak mi będzie odmawiał posłuszeństwa przy fsb=180>, to go zmienię :D oto cała filozofia.

Dosyć pie*^%*&a :evil: o iq itp."mam 170iq, pracuję w nasa, ale się nie chwalę..."(sic!)

recenzja epoxa: benchmark.pl >recenzje>płyty główne>EPOX8RDA+(przegląd płyt nforce2)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdejmij cooler i se sprawdz

A0 bedzie mial koncowke A ,a B0 -B np. JIUHB to B0

ja wiem tylko ze kumpel mial 8rda i bylo kiepsko ,teraz ma NF7-s jest znacznie lepiej - wyzsze fsb i mniejsze vcore dla tych samych MHz

na 8rda v1.1 ledwo mu postowal na 2350MHz ,a teraz mu chodzi normalnie na 2450MHz

poprostu 8rda miala zrzenione zasilanie - przynajmniej wersja v1.1 ,moze w v2.1 i v2.2 to poprawili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm teraz pytanie czy warto kupic

8rdaei?

wisi mi soundstorm i dual chodzi mi tylko o podkrecenie ath 1700+ juihb czy kupic 8rda+? roznica w cenie kolo 80-90zl o tyle bede dalej badz blizej zlozenia wc ;) wiec czy warto czy nie warto?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8rdaei?

wisi mi soundstorm i dual chodzi mi tylko o podkrecenie ath 1700+ juihb czy kupic 8rda+? roznica w cenie kolo 80-90zl o tyle bede dalej badz blizej zlozenia wc ;) wiec czy warto czy nie warto?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8rdaei?

Pozdrawiam.

kup sobie Epoxa 8KHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślałem słowa KGB, zanim faktycznie zmienię płytę, zobacze ile mogę wyciągnąć z tej. Jak moge sprawdzić jaką mam wersję płyty?

żeby mieć pci i agp locka trzeba ściągnąć nowy bios, czy jest w standardzie???Aha, jak połącze mostki na CPU to będe miał odblokowany multiplier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem epoxa 8RDA+ rev1.1 fsb 200(nieoficjalnie)MCP-T, wyniki:

3dm01s 10000 teraz 13500

3dm03 2600 teraz 4200

3dm05 ok 2000

Doom3-timeDemo 33fps(medium, no shadows, 1024x768) teraz (44fps) 31 fps=(HIGH, Shdows, 1024, no vsync)

CPU działa 166x12.5 (2083Mhz=Athlon XP 2600+ @1.6Vcore)CPU nie mogę przestawić fsb>166 bo nie staruje. Soundstorm 8) . Ogólnie jestem zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież wiadomo, że wspiera nieoficjanie to znaczy, że może mieć to 200MHz... i dlatego :lol:

Ale spróbuj wyjść powyżej 230MHz... a już zacznie się lipa... a pozatym piszesz mobo do oc a nie do słuchania muzy... chyba, że chcesz podkręcać sound storma... :lol:

A jak chciałeś takie mobo to trzeba było napisać -> tanie mobo z SS, bo FSB 166 to jest stock, a nie oc :lol:

Ale jak nie kręcisz i się cieszysz z mobo to spoko... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ty wiesz Świder dlaczego nie mogę ustawić fsb>166mhz? Ktoś na innym forum wspominał o dipach, o tym że moje ddr tak bardzo polubiły asrocka i fsb<166 że protestują na tej płycie (mało prawdopodobne żeby AŻ 2 kości, kingstona i twinMOSa tak się zachowywały), jeszcze ktoś dał topic że Athlony 2000+ (thoroughbred, thortony i t-b)były zablokowane tak, że nie moga przekroczyć 166fsb. Stepping mojego to JIUHB, może pomogą to zdiagnozować fotki z biosu :!: ?

A jak chciałeś takie mobo to trzeba było napisać -> tanie mobo z SS, bo FSB 166 to jest stock, a nie oc Ale jak nie kręcisz i się cieszysz z mobo to spoko...

już wiesz w czym rzecz? :D Poza tym, to jest okres przejściowy, jak rozgryzę problem fsb to dopiero nadejdzi pora na kręcenie (muszę ramy zamienić na 400 i żeby pracowały w dualu).Jak się okaże że to wina CPU to zmienie na Bartona 2500 i bedzie git.

W międzyczasie grafikę przydałoby się zminić na coś mocniejszego (x800 albo 9800pro@xt).

Tak to w skrócie wygląda :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ty wiesz Świder dlaczego nie mogę ustawić fsb>166mhz? Ktoś na innym forum wspominał o dipach, o tym że moje ddr tak bardzo polubiły asrocka i fsb<166 że protestują na tej płycie (mało prawdopodobne żeby AŻ 2 kości, kingstona i twinMOSa tak się zachowywały), jeszcze ktoś dał topic że Athlony 2000+ (thoroughbred, thortony i t-b)były zablokowane tak, że nie moga przekroczyć 166fsb. Stepping mojego to JIUHB, może pomogą to zdiagnozować fotki z biosu :!: ?

A jak chciałeś takie mobo to trzeba było napisać -> tanie mobo z SS, bo FSB 166 to jest stock, a nie oc Ale jak nie kręcisz i się cieszysz z mobo to spoko...

już wiesz w czym rzecz? :D Poza tym, to jest okres przejściowy, jak rozgryzę problem fsb to dopiero nadejdzi pora na kręcenie (muszę ramy zamienić na 400 i żeby pracowały w dualu).Jak się okaże że to wina CPU to zmienie na Bartona 2500 i bedzie git.

W międzyczasie grafikę przydałoby się zminić na coś mocniejszego (x800 albo 9800pro@xt).

Tak to w skrócie wygląda :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi