Skocz do zawartości
moulder

Gigabyte GA 7VRX duzy problem pomocy!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zakupilem plyte Gigabyte'a GA 7VRX i mam problem z jej stabilnoscia. Juz 2 razy zawiesila mi windows (windows 2003 server), pojawil sie niebieski ekran i restart. Po restarcie postanowilem zrobic maly tescik i zapodalem Prime 95 blend test. Prime nie pochodzil nawet 1 minuty i wyskoczyl error. Ponawialem pare razy testy i za kazdym razem to samo (raz nawet pojawil sie znowu niebieski ekran). Myslalem ze to wina ramu (blend test glownie obciaza ram) i probowalem zmieniac ustawuienia pamieci w biosie ale to nic nie dalo. Kupilem nawet nowa kostke pamieci (Elixir 400MHz) i dalej to samo. Procesor (A1200) jest raczej na 100% sprawny bo chodzil wczesniej na plycie MSI i Test w Primie 95 przechodzil elegancko. Czy to moze byc wina plyty? Czy moze slabego zasilacza (mam 250W)? Zmienialem nawet bios na starszy (F6) ale tez bez skutku. Prosze o pomoc, bo nie mam pojecia co z tym dalej zrobic. Podejrzewam, ze jak bede gral w jakas sprzetozerna gre dluzej to tez mi komp zwisnie (na razie nie mam czasu na granie, plyte mam jakis tydzien). Pamiec przechodzi test Memtest86 elegancko bez errora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie jeszcze zastanawiam co moze byc przyczyna. Moze tu chodzi o to ze mam starego Athlona 1200MHz na tej plycie, a on chodzi na FSB 100MHz. Tak wiec moze plyta zle znosi taka rozbieznosco miedzy taktowaniem pamieci (333MHz), a taktowaniem szyny procesora (100MHz). Moze to miec znaczenie? Zamierzam zmiennic proca w niedalekiej przyszlosci na Athlona 2500Mhz (FSB266)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mierzyłeś też napięcia pod obciażeniem? (zapuść choćby tego feralnego Prime'a i zobacz jak skaczą (jeśłi skaczą))

I pochwal się wynikami.

Zawsze możesz też powymieniać części z kolegą, zobaczyć czy na twojej płycie a jego reszcie (choćby procka pożycz) wszystko działa ok.

Choć imho to wina zasilacza :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...