Skocz do zawartości
Flatman

Problem z komputerem-miewa humory

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak...

Mój znajomy kupił komputer około 2 miesiące temu,jego konfig to:

Celeron 2.6 GHz

Asrock P4iGL(nie wiem czy dobrze napisałem)

256DDR 266

Maxtor 80GB

CD-RW 52-24-52

WinXp Professional

Zintegrowana grafika Intela :(

Zasiłka nie wiem jaka,ale na pewno nie Codegen

Od początku ma z nim problemy.

Przez jakiś czas komputer działa dobrze,a w pewnym momencie windows sie "wywala" i następuje reset,z tymże komputer nie wyświetla nic prócz "monitor testing,your monitor is working,check the video cable and PC" i nic nie dało sie z tym zrobić,jednak po kilku dniach dało się go uruchomić. Myśleliśmy że to Windows,więc przeinstalowaliśmy go i komputer działał elegancko przez tydzień,z tym że znowu "wywalił" sie i nie chciał uruchomic.I nie chce się uruchomić do dzisiaj,a to już jakieś 2 tygodnie od tego feralnego "wywalenia". Komputer najczęściej padał podczas grania lub oglądania filmów.Kolega powiedział że może zintegrowana padła,ja jednak nie mam pewności.Zauważyłem,że w kablu VGA brakuje bolca.Może sygnał do konca nie dochodzi.Jednak nie znam się na tym za dobrze i też nie mam pewności co do tego.Pozatem procesor działa,dysk też,jednak nie słychać dźwięku uruchomienia biosa,a ekran z testowaniem monitora jest za każdą próbą uruchomienia go.Nie słychać żadnego "pipczenia" oznaczającego problem z pamięcią.

I teraz moje pytanie:

W czym tkwi problem ?? Czy w Mobo czy w innych komponentach ??

Niestety znajomy zgubił gdzieś karte gwarancyjną i fakturę (wiem,LOL z niego) i nie może zwrócić komputera, a nie chciałby w ciemno kupować nowego podzespołu nie znając przyczyny uszkodzenia.

Proszę o pomoc.

__--Edited--__: Już pamiętam jaką miał zasiłke-Megabajt 300W,chyba shit ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno zasiłka (jak nie codegen to rubikon,foxxcon albo inne pochodne). Najlepiej jak przyniesziesz koledze swoja (chyba lepszą) zasiłkę i jak dalej będzie wywalał to już głębsza sprawa. Wtedy napisz może ktoś coś poradzi. Jak zasiłka to niech poszuka czegoś lepszego np. allegro ale to już inna historia... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak:

Napędy wszystkie działają po uruchomieniu,procesor też,ale ekran jest tylko testowy a bios nie odpala.Czyli jednak MOBO pewnie padła.

Ale na wszelki wypadek poradzę mu również zmianę zasilacza-czy Chieftec 350W wystarczy ??

A pozatem jakie znacie Mobo pod MiniATX takie żeby miały złącze AGP ?? Oczywiście pod Intela.Tak w granicach 350zł.

Dzięki za waszą pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi