Skocz do zawartości
Wawa

Pomocy - Prawidłowe ustawienia Biosu Dx i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pierwsze kroki tak jak sie spodziewalem doprowadzily do spadku wydajności na wszytski frontach ! Wiem wiem szukaj ( magiczne slowo). Szukałem ale na banalne pytania ( chyba ) nie zanlazlem jednoznacznych odpowiedzi ! Po przetaktowanie radka 8500 le 128 MB his na 300/270 nie dosc ze 3dmark2001 zalamal mnie poazujac wynik o 1500 pkt gorszy poniżej 6000 . Buuuu hlip hlip wiedzialem ze grzebanie tak sie skonczy :-) Mam wiec kilka pytań.

Pytania dotyczące biosu

1. Optymalne ustawienia biosu

a) video shadow - on czy off, lub czy nie ma zwiazku z wydajnościa

B) agp aperture size jaka wartośc jest optymalna ( znalazlem 4 opowiedzi i każdy mial inny pogląd) jaki wpływ ma na wydajność systemu a jaki na grafike

c) fast write - mimo "on" w biosie system mowi ze nie moge wlaczyc,

jak ten paramtr ma wplyw na wydajnść grafiki

d) delay transaction ( z czym to sie je ) jak wartosc jest prawidłowa i czy ma wpływ na wydajność karty

e) latency timer - Co to jest jak optymalnie ustawic ten parametr

f) Bios cache off czy on

g) Video bios cache on czy off

h) Plug&play on czy off

CDN...

Bardzo prosze o dpowiedzi na pytania osoby kompetentne. Więc jesli ktoś wie dlaczego należy ustawić jakiś parametr optymalnie to prosze ( BŁAGAM ) o krótkie (lub długie) uzasadnienie. Osoby ustawjace biosy na czuja sa tez mile widziane (praktyka jest fundamentem wiedzy) , ale licze ze zazncza iż sugestia ma podstawy czysto impiryczne

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a) video shadow - off

B) agp aperture size 64MB lub 128MB

c) fast write - nie ważne 1% róznicy

d) delay transaction - nie ma wpływu na grafę chyba :)

e) latency timer - 32 lub więcej o ile nie pojawiają się problemy z użądzeniami PCI

f) Bios cache off

g) Video bios cache off

h) Plug&play on

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...