Brunek Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Witam Zastanawiam się która buda jest lepsza. A różni się ona nie tylko wyglądem wbrew pozorom. Teraz troche linków dla osób, które by chciały je zobaczyć. :arrow: Chieftec BX-01B-B-SL - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11480 :arrow: Chieftec BX-01B-SL-B - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11236 Pierwsza obudowa jest zgodna w środku z budą z seri CX (brak z przodu wentylatora, dwa wentyle miedzy koszyczkami dyskowymi) i ma zasilacz Chiefteca PFC ATX1136H. Druga obudowa to jest już tradycyjny BX z lepszym wg. mnie zasilaczem 360-202. Czyli z przodu wentylator pod koszyczkiem z dyskami i z tylu dwa. Szczerze bardziej mi sie podoba rozwiązanie serii BX zamiast CX. Dokladnie chodzi o rozmieszczenie w środku budy wentyli i ten zasilacz 360-202 chyba dużo lepszy niż 1136. Pomijając tu kwestie wyglądu, bo to sprawa drugoznaczna. Mam do Was pytanie. Które rozwiązanie wg. Was jest lepsze? Planuje kupno dysku Samsunga, wiec raczej nie bedzie sie grzal. Czekam na opinie bo rozważam też kupno takiej budki. Bo kupno oddzielnie normalnego modecoma bez zasilki i zasilke 360-302 to ok. 340 zl. Stówka więcej i jest Chieftec. Czy warto? Aha jeszcze jedno. Czy warto zmienić zasilacza 360-202 z jednym fanem na zasilacz 360-302? Dla brata będe kupowal 360-302 i mógłbym mu oddac 202 a sobie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 302. Prosze tutaj tez o poradę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 http://www.chieftec.pl/index.php?action=cx03 W porównaniu do MX'a (którego mam) zmieniono (-+ to wg mnie cecha zmiany): - Łatwo wyciagana zaślepka (+), - Wymienny filtr (+) - USB+Audio+1394. (-) W MX jest wyżej, na wysokości klapki. - bezśrubkowy montaż kart PCI (); brak oceny, nmie wiem jak to się sprawdzi po dłuższym okresie eksploatacji - System zmniejszający wibrację (+); komentarz jak wyzej, - Montaż urządzeń HDD na specjalnych szynach (-) - Szyny dla urządzeń HDD (-), - Ekranowanie(EMI) przy mocowaniu urz. PCI (Elektromagntyczne) (+). Wprowadzenie bocznego mocowania napędów HDD może i ma jakieś zalety, natomiast, moim zdaniem, zmniejszyła możliwość chłodzenia dysków. Dodatkowo wprowadzenie plastikowych szyn do montażu HDD skutecznie izoluje boczne ich ścianki do oddawania ciepła do obudowy. Uważam to za znaczny minus. Plusem jest wprowadzenie filtrów w standardzie. W sumie to większość zmian ma charakter kosmetyczny. Wysoka jakość obudów mam nadzieje pozostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leo01 Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Aha jeszcze jedno. Czy warto zmienić zasilacza 360-202 z jednym fanem na zasilacz 360-302? Dla brata będe kupowal 360-302 i mógłbym mu oddac 202 a sobie ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 302. Prosze tutaj tez o poradę. Wydaje mi się, że warto. 360-202 ma jeden wentyl i pasywne PFC, natomiast 302 ma dwa wentyle i aktywne PFC co powoduje że będzie lepsza cyrkulacja powietrza w budzie i powinien troszke lepiej trzymać napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Fajne te budy Chiefa tylko ze masa ok 10kg to przesada i nie tedy droga - dzisiaj komputer powinien byc lekki i w miare mobilny - nawet stacjonarny. Szkoda, ze obudowy barebone sa tak drogie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...