Skocz do zawartości
vendan

Problemy z OC Athlona 2400 -> magistrala 83 mhz (????????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kurcze straszny problem. Chcialbym wycisnac z mojego kompa tyle ile sie da (:) ) ale cos mi sie pieprzy :/ Jak chce puscic magistrale na 166 (default 133) to po restarcie komp mi wskakuje na magistrale 83 mhz.... (polowa) a pamieci z 400 spadaja na 333 :/ i mam Athlona 1152 mhz bodajze.. kiszka :-| Mam plyte jak w podpisie, narazie procek chodzi na 140 i jest ok, no ale.... mialem na tej samej plycie athlona 2200 i ten wskakiwal na magistrale 166, tyle ze spalilem zasilacz (3 codegena -> shit) teraz w koncu mam porzadny sprzet i co ?? GF sie milutko kreci, ale ten procesor ... :( w 3D marku 2003 mam 5500pkt ale chyba da sie wiecej z tego wyciagnac ?? (aha no i jak mialem 2200 to w biosie ustawienie System Performance na Ultra dzialalo ok i dawalo efekty, teraz mam na standard bo inaczej kiszka i reset biosu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, to bardzo dziwne, bo na tej płycie nie da się ustawić fsb 83MHz. Jesteś pewny, że tyle wynosi fsb? Sprawdzałeś to jakimś programem? Spróbuj zresetować bios. Sprawdź, czy wszystkie zworki na płycie są dobrze skonfigurowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szok. Zalaczylem Wcpuid co mi pokazal ->

INTERNAL CLOCK 1248,36 MHz

SYSTEM BUS 166,45 MHz DDR

SYSTEM CLOCK 83,22 MHz

MULTIPLER 15

Postanowilem sprawdzic co sie stanie jak dam magistrale 167 i ... i z 83 mhz wzroslo na 84 :( rece opadaja. Mozliwe ze to kwestia biosu plyty ? hmmm zobacze.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...