Wujek_Dobra_Rada Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Mam problem z przegrzewającą się płytą główną ABIT nf7-sl Do płyty podłaczony jest barton 2500 podkręcony na 3200 przy napięciu 1.825 V. Dopiero przy takim działa stablinie, przy mniejszych wyżuca mnie z 3dmarka :? temperatury płyty: w stresie 39-40 stopni :? w idlu 26-30 stopni temperatura procesora: w sresie 60-63 stopnie :? w idlu 49-52 stopni Na procku mam załozony PENTAGRAM 80-cl ( ustawiony na nieco wiecej niż minimum - aby nie powodować chałasu ) do obudowy mam podłaczone dwa wiatraczki arctica (jeden IN, drugi OUT) wszystko to zasilane Chiefteciem 360 watowym Co może powodować tak wysokie temperatury :?: Czy może jakaś inna wersja biosu (obecnie mam najnowszą ze strony ABITA ) pozwoliłaby może obniżyć napięcie procka, a może ja coś źle w biosie ustaliłem :? Jakie macie u siebie temperatury płyt głównych na podobnym sprzęcie ?/ Bardzo prosze o jakąś konkrętną pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Ja nie wiem, czym ty się dziwisz... masz CPU na 1,825V, wytwarza ci w cholerę ciepła, do tego strasznie grzeje MOSFETY i inne części przetwornicy na mobo.... Taka temp. jest więc normalna.... jedyne, co możesz zmienić, to chyba założyć niebieskiego Zalmana na chipset, jeśli ci się przegrzewa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Temp płyty 40* to w cale nie tak dużo. Ale tem. na procku to troszke duża, masz za mały przewiew w obudowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek_Dobra_Rada Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 a czy da się jakoś obnizyć napięcie na procku ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 a robisz reset kompa po uruchomieniu? bo na abitach dopiero po resecie podaje ladniejsze temperatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 1 duze napiecie 2 pentagram wydala duzo ciepla na ookolo i mobo sie bardziej grzeje oraz inne komponenty mosfety itd zajrzyj do faq i dowiesz sie co gdzie i jak trzeba schlodzic to moze sobie obnizysz napiecie powożenia ps tylko po co nastepny topic o nf7 ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek_Dobra_Rada Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 jak poruszałem ten temat na topicu o nf7 to dwa razy mnie totalnie olano - zero odpowiedzi :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Dziwne zjawosko, bo ja testując kilka CPU też zauwazyłem, ze po załozeniu penmtagrama CU-AL coś wysoko mi temperatury podskoczyły. zalman wymyślił wynalazek i już wszyscy jadą na jego pomyśle. Szkoda tylko, że ten Pentagram jest... mało wydajny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Dziwne zjawosko, bo ja testując kilka CPU też zauwazyłem, ze po załozeniu penmtagrama CU-AL coś wysoko mi temperatury podskoczyły. zalman wymyślił wynalazek i już wszyscy jadą na jego pomyśle. Szkoda tylko, że ten Pentagram jest... mało wydajny. Ja nie mam nic przeciwko konkurecji na rynku i niech bedzie wiecej takich wynalazków :) bo wiecej produktów =wieksza konkurecja= nizsze ceny i moze wykonanie lepsze temp na czym na mobo pisalem ze to jest normalne na zalmanie podobne zjawisko jak na procu to trzeb poczytac na jego temat i obrucic o 18o* to czasami pomaga bo zapinka nie jeste symetryczna... ps ja nie mialem ochoty za 2*-3* palacic 100 ale wybór nalezy do Ciebie za 200 to juz mozesz swobodnie nad wodnym myslec tylko ze mobilnosc kompa jest mala :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek_Dobra_Rada Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 moze mi ktoś pomóc ??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 otworz obudowe i ustaw ja na stoliku. sprawdz na ile spadnie temperatura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 moze mi ktoś pomóc ??!!rozumie ze przeczytales faq'a masz cos na sb i niebieskiego zalmana na nb i wymieniles podnim paste buda otwarta i wentyl na tylnej sciance itd ?? ps ile masz na procu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Pokombinuj z wymiana pasty na jakas lepsza!!! Poza tym moze inny bios by wiecej pomogl!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...