Skocz do zawartości
Wujek_Dobra_Rada

strasznie gorąca płyta ABITA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z przegrzewającą się płytą główną ABIT nf7-sl

Do płyty podłaczony jest barton 2500 podkręcony na 3200 przy napięciu 1.825 V. Dopiero przy takim działa stablinie, przy mniejszych wyżuca mnie z 3dmarka :?

temperatury płyty:

w stresie 39-40 stopni :!:

w idlu 26-30 stopni

temperatura procesora:

w sresie 60-63 stopnie :!:

w idlu 49-52 stopni

Na procku mam załozony PENTAGRAM 80-cl ( ustawiony na nieco wiecej niż minimum - aby nie powodować chałasu )

do obudowy mam podłaczone dwa wiatraczki arctica (jeden IN, drugi OUT)

wszystko to zasilane Chiefteciem 360 watowym

Co może powodować tak wysokie temperatury :?:

Czy może jakaś inna wersja biosu (obecnie mam najnowszą ze strony ABITA ) pozwoliłaby może obniżyć napięcie procka, a może ja coś źle w biosie ustaliłem :?:

Jakie macie u siebie temperatury płyt głównych na podobnym sprzęcie ?/

Bardzo prosze o jakąś konkrętną pomoc :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz włączyłem pentagram na maxa ( strasznie głośno :? ) i temperatura na procku ( w idlu) wynosi 45 stopni a na płycie głównej 29 stopni :?

używam pasty zalmana którą dali do pentagrama. ale zbieram się do zakupu tej srebrnej "5".

czy da sie jakoś obniżyć napięcie na procku aby działał stabilnie ?? może wraz ze zmniejszeniem napięcia zmalaje temp. bo wydaje mi się że to płyta się grzeje od procesora :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, skoro Ci dziala stabilnie to czym sie przejmujesz??Osobiscie te wszystko boje o jak najmniejsza temp sa dziecienne, cala masa ludzi nie ma o tym najmniejszego pojecia a ich komputerki smigaja az milo wiec mysle ze nie masz sie czym martwic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te minimum na tym Pentagramie to ile? Osobiśie mam 2500@3200 przy 1,8 V i Zalmana7000Cu i przy 1400obr/min tez mial cos ok. 60 w stress'ie.

Obecnie wszystko chodzi na 1800 (Zalman i 2 w budzie) - jest nie wiecej niz 46 i da sie w nocy siedziec nie budzac przy tym dziewki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura "mobo" jest tak wysoka, gdyż czujnik mobo jest owiewany przez powietrze wydostające się z coolera na procku (zwróć uwagę w instrukcji gdzie jest czujnik mobo). dlatego im wyższa temp procka tym wyższa temp powietrza, które wylatuje z radiatora.. a co za tym idzie czujnik temp na mobo jest owiewany przez cieplejsze powietrze. w przypadku NF7 ten czujnik powinien się nazywać "czujnik temperatury powietrza wydostającego się z coolera na procku" :D

u mnie ten efekt udalo sie zniwelować zakładając 120mm na sufit @ 7V :wink: a w chwili obecnej blok na CPU :twisted: hiehiehie

pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz dodatkowo obniżyć trochę temp grzejącego się sb powyłączaj wszystkie nieuzywane bajery w biosie

a co temp odczytywanej przez tego abitka jako temp chipsetu to jest to raczej temp powietrza w budzie albo tak jak wyzej pisze ma3ek hehe, a tak btw to nie wiadomo wogóle czy jest dobrze skalibrowany ten czujnik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi