Skocz do zawartości
Q

Instalacja Win98.. na Laptopie 486

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znalazłem mojego starego laptopa..

Oto jego konfiguracja:

486 DX4 100MHz

8MB RAM

800MB HDD

Jest na nim zainstalowany Win95 a chciałbym mieć Win98, lecz niestety nie mam Cd-rom'u. Jest jakiś sposób żeby zainstalować 98 z dyskietek?

Słyszałem że jest wersja 8 MB więc czy da się jakoś nagrać tą wersję na dyskietki? Czekam na pomoc :wink:

P.S

Jeszcze jedno.. czy ten nowszy system nie będzie chodził jak k [ciach!]o po drodze w zimie pod górę? Zależy mi tylko na sprawnym przeglądaniu stron WWW i GG:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi tylko na sprawnym przeglądaniu stron WWW i GG:)

chyba powinienes zapomniec o tym :lol: :lol: winda 98 wymaga chyba 16 MB ram minimum , a zdarza sie ze gg zabiera wiecej niz 16

Komputer PC z procesorem 486DX o częstotliwości 66 megaherców (MHz) lub szybszy (zalecany procesor to Pentium).  

16 megabajtów (MB) pamięci (zalecane 24 MB).  

Typowe uaktualnienie z systemu Windows 95 wymaga około 195 MB wolnego miejsca na dysku. Rzeczywiste zapotrzebowanie na miejsce dyskowe waha się od 120 do 295 MB, zależnie od konfiguracji komputera i wybranych opcji instalacji.  

Pełna instalacja systemu Windows 98 na dysku FAT16 wymaga 225 MB wolnego miejsca. Rzeczywiste zapotrzebowanie na miejsce dyskowe waha się od 165 do 355 MB, zależnie od konfiguracji komputera i wybranych opcji instalacji.  

Pełna instalacja systemu Windows 98 na dysku FAT32 wymaga 175 MB wolnego miejsca. Rzeczywiste zapotrzebowanie na miejsce dyskowe waha się od 140 do 255 MB, zależnie od konfiguracji komputera i wybranych opcji instalacji.  

Stacja dysków dla dyskietek 3,5 cala o dużej gęstości.  

Rozdzielczość VGA lub lepsza (zaleca się standard SVGA z kolorem 16-bitowym lub 24-bitowym).

Racja.. Ale dam radę :wink:

Zresztą Gadu będe używał w wersji 4.8.1 :)

Ale nadal nie wiem jak zainstalować Win 98 :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez cd przekopiuj wszystko na dyskietki i moze ruszy :P ale ja bym zrobil tak zgral na notebooka total commander (norton commander chyba terz tak umial) i kabelkiem przez port szeregowy skopiowal cale cd z win 98 do jakiegos katalogu i jak uruchomisz setup powinno sie zainstalowac. jestes ze stolicy na WGK czasem maja za grosze kabelki do polaczenia dysku z notebooka do zywklego kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez cd przekopiuj wszystko na dyskietki i moze ruszy :P ale ja bym zrobil tak zgral na notebooka total commander (norton commander chyba terz tak umial) i kabelkiem przez  port szeregowy skopiowal cale cd z win 98 do jakiegos katalogu i jak uruchomisz setup powinno sie zainstalowac. jestes ze stolicy na WGK czasem maja za grosze kabelki do polaczenia dysku z notebooka do zywklego kompa

A jak sie nazywaja te kabelki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pamietam ale jakis czas temu widzialem

na allegro jest http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29884394 pewnie i by sie dalo taki samemu za grosze zrobic tylko schemat trza znalesc

edit

---------------------------------------------------------------------------------

jest http://www.elektroda.net/dla_kompa/25-ide.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie.. czyli proponujesz kupić taki kabelek i za pomoca pc wgrać na dysk z laptopa win98 i zainstalować i wtedy tak przygotowany dysk włożyć do lapa, tak? i to powinno dzialać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie.. czyli proponujesz kupić taki kabelek i za pomoca pc wgrać na dysk z laptopa win98 i zainstalować i wtedy tak przygotowany dysk włożyć do lapa, tak? i to powinno dzialać?Arnie.. czyli proponujesz kupić taki kabelek i za pomoca pc wgrać na dysk z laptopa win98 i zainstalować i wtedy tak przygotowany dysk włożyć do lapa, tak? i to powinno dzialać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi