Skocz do zawartości
Somsiad

Problem z kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo, niedawno kupiłem używanego kompa (parametry w opisie). Problem wygląda tak, że komp wiesza się w ten sposób, że następuje zamrożenie bieżącego ekranu (nie reaguje w ogóle na klawiaturę i mysz), dysk zatrzymuje się w chwili zwiechy. Pomaga jedynie twardy reset. Pytanie brzmi: jaka część zawodzi? Wyeliminowałem wszystkie ewentualne źródła softwarowe, czyli: złą konfigurację systemu i wirusy. Pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się - sprawdź, czy coś nie zostało kręcone.

Przede wszystkim pamięci - jeżeli ustawione są na 133 bądź (broń Panie Boże) na coś w stylu 112 przy równoczesnym wzroście na PCI i AGP - wal na 100.

I pisz, co się dzieje.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo, dzieki za odpowiedzi. Na razie zmienilem pare parametrow w BIOSie i jest ok, ale jeszcze testuję. Zmieniłem między innymi cykl ramu

SDRAM CYCLE LENGTH z 2 na 3, włączyłem Fast R-W Turn no i AGP Master 1 WS (Write i Read). Na razie daje radę. Myślę, że na kręconych Athlonach (tych słabszych) cykl opóźnienia ramu musi być 2, bo 3 jako mniej wydajny nie daje rady. Mogę mieć rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega wyżej, radzę sprawdzić zasilacz (jak masz możliwość to porzycz od kogoś jakąś pożądną zasiłkę).

dysk zatrzymuje się w chwili zwiechy

Spróbuj też podłączyć dysk innym moleksem niż masz teraz. Miałem podobny problem, podobne objawy, i taka zmiana pomogła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi