Skocz do zawartości
Defito

Dual 512+256

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 256mb kingston'a i chce dokupić kość 512. Mam zamiar puścić to w trybie dual... wiem że powinno być po równo na bank ale nie o to mi chodzi.

Chodzi mi o to czy będzie to problem jeśli pamięci będą:

256 jednostronna a 512 dwustronna

W instrukcji od epox'a jest napisane że pamięci powinny być takiej samej pojemności i takiego samego rodzaju, ale wiadomo - w instrukcjach piszą różne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

jasne, 3 kosci i dual, idz sie leczyc.........

W dualu nie chodzi o ilosc kosci ale o obsadzenie przynajmniej dwoch bankow pamieci!

Moze byc 512 + 256 lub 256+256+256 :P Ty idz sie lecz :evil:

Cytat
  Cytat

A jak np tak jak ja mam 2*256 w dualu i jak kupie np 512 hynixów to nadal będzie dual ,a jak nie to np z 512 Twinmos będzie nadal dual :?:

Ech, ile razy można tłumaczyć. DualChannel to nie dwie kości ramu, tylko tryb pracy kontrolera. Kontroler posiada dwie szyny 64bitowe, pierwsza obsługuje slot dimm1, druga sloty dimm2 i dimm3.

Jak widzisz, aby działał 128bitowy tryb pracy (dualchannel) potrzeba obsadzić conajmniej dwa banki - dimm1 i dimm2 lub dimm3. Więc mogą to być równie i trzy kości. Ich rodzaj, wielkości, timingi mają wpływ na końcowy wynik ich przepustowości, ale nie na to czy dual ma działać, czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Wzd: Sir! Yes Sir! (pójdę zaraz po Tobie:)

Cytat

Ich rodzaj, wielkości, timingi mają wpływ na końcowy wynik ich przepustowości, ale nie na to czy dual ma działać, czy też nie.

Pinki: dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło, poprostu nie byłem pewny czy rodzaj pamięci jest aż tak istotny.

Mimo że poznałem już dzisiaj odpowiedź na swoje pytanie to WIELKIE dzięki za zainteresowanie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ech , jak ja lubię to mądrzenie się tych, którzy coś tam słyszeli, a nie widzieli.

Powiem jeszcze, że DUAL zadziała również w kombinacji 256-256-512 ( kolejno sloty 1-2-3).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi