lukasz1 Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Mam nagrywarke od jakiegos czasu (Asus CRW-5224A), do wypalanie uzywam nero (6.3.1.15). Podczas procesu wypalania, wszystko idzie fajnie gładko z 15 sek (gładko oznacza nagrywanie plynne, obciazajace najwyzej proca w 33%), nagle transfer danych spada do 0, wszytkio sie czysci (chodzi o buffery - ustawilem dodatkowy w pamieci ram kompa), plyta sie nie wali bo nagrywara wylacza proces nagrywania na chwile, by kontynuwac od przed chwila przerwanej operacaji. NIe wplywa to na jakosc nagrania ale w czasie nagrywania nic nie moge robic, oraz wydluza to calkowity czas nagrania plyty nawet o minute!! :twisted: Pomozcie...prosze:] Dma jest wlaczony w napedzie tak pokazuje windows... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Moja diagnoza --> DMA , wylaczone , jezeli xp to poszukaj na forum bo rozwiazanie juz bylo , jezeli inny sysatem to zainstaluj stery do mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Sprawdź czy Win nie ustawil PIO zamiast UDMA dla nagrywarki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 czy wy slepi jestescie??? przeciez napisal ze ma wlaczone dma dla nagrywarki!!! czytajcie powoli i ze zrozumieniem. ja powiem tak: reinstal systemu! moze i brutalnie ale i najpewniej...tez mialem podobny problem, przinstalowalem system i chodzi juz wszsystko normalnie.... ale PRZEDTEM sprobuj wywalic wszystko z tray'a! moze cos ci tam obciaza procka i ram dodatkowo (antywir, gg, firewall) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Cytat ja powiem tak: reinstal systemu! moze i brutalnie ale i najpewniej...tez mialem podobny problem, przinstalowalem system i chodzi juz wszsystko normalnie....tutaj się zgodzę, w całej swojej historii z kompem miałem dwie takie sytuacje, gdzie system zaczął mi wariować, bufor przy nagrywaniu spadał do zera, i ładował się do 100% i tak w koło, pomógł tylko format... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Cytat czy wy slepi jestescie??? przeciez napisal ze ma wlaczone dma dla nagrywarki!!! czytajcie powoli i ze zrozumieniem. ja powiem tak: reinstal systemu! moze i brutalnie ale i najpewniej...tez mialem podobny problem, przinstalowalem system i chodzi juz wszsystko normalnie.... ale PRZEDTEM sprobuj wywalic wszystko z tray'a! moze cos ci tam obciaza procka i ram dodatkowo (antywir, gg, firewall) W windowsie to se moze pisac , ja i tak zalecam usunac oba kanaly .. nie zaszkodzi mu to , a moze przez to uniknie formata :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Cytat czy wy slepi jestescie??? przeciez napisal ze ma wlaczone dma dla nagrywarki!!! czytajcie powoli i ze zrozumieniem.No ja raczej ślepy nie jestem, ale widzę, że ty nie masz pojęcia na ten temat. UDMA a MWDMA (czyli PIO + DMA) to są 2 inne sprawy, więc odsyłam do literatury. :wink: Radzę sprawdzić oba kanały, ewentualnie je usunąć, żeby zainstalowały się jeszcze raz. Kumpel też miał takie numery, tyle że z HDD i to pomogło. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1 Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Odinstalowalem oba kanaly jak radziliscie, i zrobila sie straszna kupa, bo Xp nie instaluje ich ponownie (wyskakuje blad ze staerowniki nie zgadzaja sie z systemem!!! a sa to te same sterowniki!!!(sic)). Moja plyta to asrock na chipsecie via, instalowalem Viahyberion (4in1), ale qrna to nic nie pomaga. Moze wiecie jak temu zaradzic;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1 Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Moja plyta to K7VT2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Mam dziwne pytanie: A gdzie sprawdzić czy mam włączone DMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1 Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 "Mam dziwne pytanie: A gdzie sprawdzić czy mam włączone DMA?" Startustawieniapanel sterowniasystemsprzetmenedzer urzadzenkontrolery ida ata....Wchodzisz do kanalu glownego i tam sprawdzasasz w ustawieniach(tak jest w xp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Fajnie mam DMA, a i tak nagrywanie zajmuje mi 100% mocy procka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...