Skocz do zawartości
lukasz1

Nagrywanie płyt - prawie 100% mocy proca!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nagrywarke od jakiegos czasu (Asus CRW-5224A), do wypalanie uzywam nero (6.3.1.15). Podczas procesu wypalania, wszystko idzie fajnie gładko z 15 sek (gładko oznacza nagrywanie plynne, obciazajace najwyzej proca w 33%), nagle transfer danych spada do 0, wszytkio sie czysci (chodzi o buffery - ustawilem dodatkowy w pamieci ram kompa), plyta sie nie wali bo nagrywara wylacza proces nagrywania na chwile, by kontynuwac od przed chwila przerwanej operacaji. NIe wplywa to na jakosc nagrania ale w czasie nagrywania nic nie moge robic, oraz wydluza to calkowity czas nagrania plyty nawet o minute!! :twisted: Pomozcie...prosze:] Dma jest wlaczony w napedzie tak pokazuje windows...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy wy slepi jestescie??? przeciez napisal ze ma wlaczone dma dla nagrywarki!!! czytajcie powoli i ze zrozumieniem.

ja powiem tak: reinstal systemu! moze i brutalnie ale i najpewniej...tez mialem podobny problem, przinstalowalem system i chodzi juz wszsystko normalnie....

ale PRZEDTEM sprobuj wywalic wszystko z tray'a! moze cos ci tam obciaza procka i ram dodatkowo (antywir, gg, firewall)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

ja powiem tak: reinstal systemu! moze i brutalnie ale i najpewniej...tez mialem podobny problem, przinstalowalem system i chodzi juz wszsystko normalnie....

tutaj się zgodzę, w całej swojej historii z kompem miałem dwie takie sytuacje, gdzie system zaczął mi wariować, bufor przy nagrywaniu spadał do zera, i ładował się do 100% i tak w koło, pomógł tylko format...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

czy wy slepi jestescie??? przeciez napisal ze ma wlaczone dma dla nagrywarki!!! czytajcie powoli i ze zrozumieniem.

ale PRZEDTEM sprobuj wywalic wszystko z tray'a! moze cos ci tam obciaza procka i ram dodatkowo (antywir, gg, firewall)

W windowsie to se moze pisac , ja i tak zalecam usunac oba kanaly .. nie zaszkodzi mu to , a moze przez to uniknie formata :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No ja raczej ślepy nie jestem, ale widzę, że ty nie masz pojęcia na ten temat. UDMA a MWDMA (czyli PIO + DMA) to są 2 inne sprawy, więc odsyłam do literatury. :wink:

Radzę sprawdzić oba kanały, ewentualnie je usunąć, żeby zainstalowały się jeszcze raz. Kumpel też miał takie numery, tyle że z HDD i to pomogło. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odinstalowalem oba kanaly jak radziliscie, i zrobila sie straszna kupa, bo Xp nie instaluje ich ponownie (wyskakuje blad ze staerowniki nie zgadzaja sie z systemem!!! a sa to te same sterowniki!!!(sic)). Moja plyta to asrock na chipsecie via, instalowalem Viahyberion (4in1), ale qrna to nic nie pomaga. Moze wiecie jak temu zaradzic;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi