dragongc Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Potrzebuje zainstalowac alarm w takim samochodzie i z tego powodu potrzeabny mi kest schemat elektryczny tego samochodu. Czy ma moze ktos ten schemat ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2004 A to forum motoryzacyjne jest ? Bez przesady. Poszukaj po klubach/forach żabojada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 No kurcze w koncu to osla loczka jest i moge pisac o czym chce :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 No kurcze w koncu to osla loczka jest i moge pisac o czym chce :D tia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 No kurcze w koncu to osla loczka jest i moge pisac o czym chce :Dzdaje Ci się... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 ehhh jak zwykel jak to bywa na tym forum zanim czlowiek czegos sie dowie musi sie wkreci kilka glupich komentarzy nie na temat (dotyczy to takze mnoderatorow) :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Pewnie to niesatyskcjonujace rozwiązanie - poszukaj jakiejś sprytnej książki z cyklu "Naprawiam sam..." tam powinno być. BTW. nie prościej zlecić to fachmanom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 A czy czasem w tym samochodzie nie ma multiplex'owej instalacji elektrycznej? Jak tak to sam nic nie zdzałasz raczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 A czy czasem w tym samochodzie nie ma multiplex'owej instalacji elektrycznej? Jak tak to sam nic nie zdzałasz raczej.Co to oznacza ?? Czy to oznacza ze maswiadlowod tak jak w 607 ?? Pewnie to niesatyskcjonujace rozwiązanie - poszukaj jakiejś sprytnej książki z cyklu "Naprawiam sam..." tam powinno być. BTW. nie prościej zlecić to fachmanom? Jak mnie irytuja takie odpowiedzi. Nie pytam sie komu to zlecic tylko o schemat. A dla twoej ciekawosci odpowiem ci ze potrzebuje ubezpieczyc samochod i maj jakis glupi wymog zeby jednym z podstaowych ubezpieczen byl alarm. Nie wazne czy bede go uruchamial, musi byc i dzilac tylko w momencie podpisywania umowy. Nowy kosztuje 1200zl z instalacja, a alarm kosztuje mnie 200zl jest roznica ?? Poza tym jak masz deie lewe rece to nie moja wina, ja duza rzeczy robie sam i nie zlecam tego "fachmanom" :D no chyba ze nie da sie inaczej (np. instalacja gazowa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Po co wogóle zakładasz topic na forum jak żadna odpowiedź ci nie pasuje :evil: Sam sobie znajdź w goglach albo gdziekolwiek jak taki mądry jesteś, a później będziesz miał okazję spieprzyć sobie auto - no ale ty nie masz lewych rąk :bij: . Chytry dwa razy traci :x . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Multiplexowa instalacja oznacza, że np. do lampy idą tylko 3 kabelki, mimo że w środku jest np. 5 żarówek. W lampie znajduje się dekoder, który odczytuje sygnały z odpowiedniego włącznika i podaje zasilanie na właściwą żarówkę. Ogranicza to ilość użytych kabli (i ich wagę). Jak widzisz samodzielny montaż alarmu w samochodzie z taką instalacją może być niewykonalny, bo trzebaby było mieć kody do sterowania centralnym zamkiem, włączania świateł itp. Mój kumpel ma citroena (nowy berlingo) i właśnie taką instalację. Był w podobnej sytuacji jak Ty, bo też musiał założyć drugie zabezpieczenie, żeby ubezpieczyć samochód. W aso krzuknęli mu chyba ~2000 za założenie alarmu. :lol: Zrezygnował i założył blokadę skrzyni biegów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Po co wogóle zakładasz topic na forum jak żadna odpowiedź ci nie pasuje :evil: Sam sobie znajdź w goglach albo gdziekolwiek jak taki mądry jesteś, a później będziesz miał okazję spieprzyć sobie auto - no ale ty nie masz lewych rąk :bij: . Chytry dwa razy traci :x . Ehhh po co sie udzielasz jak nic madrego nie wnosisz do tematu. Multiplexowa instalacja oznacza, że np. do lampy idą tylko 3 kabelki, mimo że w środku jest np. 5 żarówek. W lampie znajduje się dekoder, który odczytuje sygnały z odpowiedniego włącznika i podaje zasilanie na właściwą żarówkę. Ogranicza to ilość użytych kabli (i ich wagę). Jak widzisz samodzielny montaż alarmu w samochodzie z taką instalacją może być niewykonalny, bo trzebaby było mieć kody do sterowania centralnym zamkiem, włączania świateł itp. Mój kumpel ma citroena (nowy berlingo) i właśnie taką instalację. Był w podobnej sytuacji jak Ty, bo też musiał założyć drugie zabezpieczenie, żeby ubezpieczyć samochód. W aso krzuknęli mu chyba ~2000 za założenie alarmu. Zrezygnował i założył blokadę skrzyni biegów. Dzieki za info. musze to sprawdzic. Do dzialania tego alarmu ktory mam potrzebne mi sa praktycznie dwa stany z silownika od drzwi 12 v na otwarcie i 12v na zamkniecie. Z ktorego roku jest twojego kumpla berlingo?? To z najnowszej serii czy to starsze ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 1) to jest multiplexowa instalacja w ktorej jak podlaczysz np. zarowke w szereg z druga to sie nie zaswieci zadna i wyskoczy ci awaria oswietlenia ( volvo ma podobnie ;) ) 2) Tu jest strona z schematami elektryki samochodowej- http://www.autoelectric.ru/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 1) to jest multiplexowa instalacja w ktorej jak podlaczysz np. zarowke w szereg z druga to sie nie zaswieci zadna i wyskoczy ci awaria oswietlenia ( volvo ma podobnie ;) ) 2) Tu jest strona z schematami elektryki samochodowej- http://www.autoelectric.ru/ 3) A nielepiej zalozyc zawor magnetyczny ze zdlanym sterowaniem na przewodzie pliwowym :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 W sumie zapomniałem napisać dlaczego wspomniałem o citroenie - citroen i peugeot to w zasadzie ta sama firma tworząca koncern psa i w związku z tym te samochody bazują w większości przypadków na tej samej technologii. Berlingo kumpla ma jakieś 1,5 roku. Tak jak pisze KiloBajt ciężko coś wykombinować jak jest ta instalacja. Niestety z tym zaworem magnetycznym "home made" :) może być problem, bo ubezpieczyciele wymagają zabezpieczenia spełniającego określone normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 To wiem ze tworza jedna firme, musze dorwac ten schemat jakos, kurde siedze i kopie od dwoch dni w internecie i nic nie moge znalesc. A co do ubezpiecznei to zadalem kolesiwi pytanie czy ma to byc wykoanne przez jakis serwis i czy maja jakies wymagania co do alarmu a on odpowiedzial ze nie potrzebyje tylko nazwe alarmu do umowy i zobczyc ze dziala alarm i wszystko :-). A co do zaworu to nie moge!! Oni maja jakies dziwne przepisy alarm samochodowy jest wymogiem (musi byc konicznie alarm i jakies inne zabezpieczenie tu imbombilaizer) Takie warunki stawia mi Alian..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 dziwne maja te wymogi wg mnie blokada skrzyni biegow jest lepsza niz zwykly alarm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Heh co sie poradzi ja tez wola bym blokade poniewaz w koncu to kawal zelastwa i bardziej ufam mechanice niz elektronice ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Moze zajzysz na www.elektroda.pl , tam jest duzo przykładów autoalarmow. Napewno jakis znajdziesz do ktorego nie bedziesz poczebowal schematu elektryki z tego autka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Dzieki za info. Co do alarmu to po drugje stronie barykady stoi moja mama ;-) i upiera sie zie jak juz mamy ten alarm to ma byc tak jak by go nie bylo ;-) (otwiernia z kluczyka, zeby nie pikalprzy uruchamjaniu itp.) Ehh czlowiek to si emusi nagimanstykowac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...