Skocz do zawartości
Eljot

Coolery Spire

Rekomendowane odpowiedzi

Coolery Spire i inne ich podbróbki są bardzo popularne np: na giełdzie, co drugie stoisko z chłodzeniem ma ich kilkadziesiąt.

Moim osobistym zdaniem, są one równie wydajne co Minty, Colorfulle, Mercury, Jamicony i pare innych... wydajność w normie za przywoitą cenę.

Minusem jest, że te z największymi radiatorami (prawdziwe bydlaki) i miedzianymi wkładkami mają najczęściej wiatraki 70x70x15, które są raczej przeciętne jeżeli chodzi o chłodzenie, no i trudniej takie dostac jak chcesz wymienic, czy kiedy sie zepsuje.

Mimo to, godne uwagi. Spire wydał jakiś czas temu coś co do złudzenia przypomina Titana D5TB oraz Evercool'a, tylko, że z wiatrakiem chyba właśnie 70x70 i oczywiście z aluminium.

Osądź sam. Jedno co powiem, o tej klasy zestawach, to, że można dostać naprawdę ciche coolery. W komputerze w drugim pokoju stoi taki bodajże z Colorfullem, i jest tak cichy, że nie słychać go nawet jak do obudowy ucho przystawić, a dopiero po jej zdjęciu słychać szum. Spory i z miedzią. Według mnie przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym sie dowiedziec co myslicie o coolerkach firmy spire? dobre som czy takie sobie, cooler ma byc do procka Athlon XP 1700+.

coolerki przecietne - ale za to wyjace wentylatory na nich :(

IMHO lepiej kup Titana D5TB - chyba ze nie przeszkadza Tobie szum/syk wentylatora :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym sie dowiedziec co myslicie o coolerkach firmy spire? dobre som czy takie sobie, cooler ma byc do procka Athlon XP 1700+.

Nie zgadzam się z przedmówcą. Na pewno nie ma przepaści pomiędzy Spire a innymi bardziej markowymi coolerami. Teraz używam Spire Whisper Rock 80x80 do 3000 obrotów. Cały z aluminium (nawet obudowa wiatraka!!!), bez czujnika....jest naprawdę cichy i BARDZO SKUTECZNY. Bez o/c normalna praca 36-39 stopni a w obciążeniu do 42 (temp pomieszczenia 25). Cena ~55 pln do dostania min. w www.pccoooler.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się z przedmówcą. Na pewno nie ma przepaści pomiędzy Spire a innymi bardziej markowymi coolerami...

przepasci nie ma - ale sa glosne - z podpisu wnioskuje ze Twoj caly komp jest pelen wiatrakow - ale jak ktos ma standardowo 2 (w zasialczu i na procku) i do tego ma cichy zasialcz to Spire slychac wyrazniej niz np Titana - a to wlasnie ze wzgledu na wentylatorki na tych coolerach :(

a ja używam  spire "miedzianego kamyczka" i też jestem z nego zadowolony / i nawet te 5500 nie wyje a chłodzi dobrze/

pozdro

jak juz pisalem - jak ktos ma pelno wiatrakow to jeden wiecej lub mniej (glosniejszy) nie robi zadnej odczuwalnej roznicy :!:

a na prawde ciche to sa wentylatory ktore nie przekraczaja 2700-3000 rpm, superciche to takie ponizej 1800-2200 rpm (odsluchiwalem juz tyle wentylatorow ze wiem co mowie) - Spire tez mam:50x50x15, 60x60x15, 80x80x25 i kazdy z nich szumi/syczy - cichna dopiero przy 9-10V :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam coolera Spire 5E198B1H3Rv CopperKing i powiem ze jest zalosny...

Normalnie mialem temperature 65* a w stresie nawet 69*

Dopiero gdy wstawilem 2 wentyle w obudowie, zdjalem grilla i wypolerowalem radiator + chlodzenie softem to mam temp 46-49*

Takze jezeli jest tylko sam cooler to jest to bardzo czerstwe chlodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trzy coolery spire i w zasadzie nie były bardzo głośne ale miały bardzo nieprzyjemny, wysoki dzwięk, który pogłębiał się w miarę używania. Wszystkie z czasem wymieniłem na Titany T5DB lub inne i są troszkę cichsze, przede wszystkim jednak nie drażnią tak jak wentylatory Spire. Być może jest to subiektywne odczucie ale ja już żadnego nie kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trzy coolery spire i w zasadzie nie były bardzo głośne ale miały bardzo nieprzyjemny, wysoki dzwięk, który pogłębiał się w miarę używania...

ja o tym wlasnie tez pisalem - ni to szum ni to syk - najlepiej to slychac na wentylatorze 60x60x15, ktory mam ale nie uzywam z w/w powodu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tez mam Spire i jest zadowolony, nie pamietam dokladnie jaki to model, ale temp. w zakresie 36-40 C przy 4000 obr./min. to raczej dobry winik biorac pod uwage ze kosztowal mnie 31 zl :D i na dodatek go nie slychac, bom wytlumil obudowe :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...