Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 HEAT_PIPE czy ktoś to juz zrobił ? jak tak, to jak działa ?? gdzie mozna kupić taki freon ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 PROF zrobil napewno ja robilem "pol prototypy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witchman Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 berkut a ten heatpipe prof`a to dziala jakos sensownie czy trzeba dolewac freonu co jakisz czas etc? pytam bo do tej pory nie znalazlem ani jednego sensownego projektu home-made heat-pipe ktory byl by w 100% sprawny i nie wymagal by dodaktowej obslugi.. czyli raz zmontowany nie wymaga ingerencji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 juz mowilem zasadnicza roznica jest sam akt tworzenia heatpipe'a a jego osprzetem heat pipe moge zrobic doslownie w 5min, zrobic cala instalacje z chlodnica itd troszke wiecej czasu zajmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 brzmi nie źle :) a zkąd wziąźć ten freon ? może jakiś sklep wysyłkowy?? tylko mała butle !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 mozna uzyc wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 mozna uzyc wody Wody :?: :) Może to dokładniej wyjaśnisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 ja wiem że niektóre rzeczy można zastąpić innymi, ale że WODĄ 8O :lol: wyjaśnij dokładnie jak robisz takiego PIPA z "WODĄ" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 normlanie.... napelniasz heatpipe'a woda, wypompowywujesz cale powietrze z niego az do wrzenia wody (poniewaz nie mamy takich pomp to po prostu lejemy wody do heatpipe i gotujemy ja az wyprze powietrze z heatpipe'a), zakrecamy korek i gotowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Gdyby obnizyc znaczaco cisnienie w ukladzie wystarczyla by pewnie nawet woda :) Chyba wystarczy zwykla sprezarka z lodowki, poprawcie mnie jak zle mysle. Update: Spoznilem sie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 a zima mozna wlac butanu :D bo butan ma tw jakos 0*C w cisnieniu atmosferycznym zdaje sie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 do wody potrzeba bardzo wysokiej prozni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 normlanie.... napelniasz heatpipe'a woda, wypompowywujesz cale powietrze z niego az do wrzenia wody (poniewaz nie mamy takich pomp to po prostu lejemy wody do heatpipe i gotujemy ja az wyprze powietrze z heatpipe'a), zakrecamy korek i gotowe mmm... wyprubuje.... zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 czyli gaz do zapalniczek tym bardziej się nadaje tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 czyli gaz do zapalniczek tym bardziej się nadaje tak?Al lepiej nie sprawdzaj :lol: Nie podgrzewaj bo wybychnie :lol: Al ty masz jednak dziwne pomysły :lol: (czyt. inne) lepiej spróbuj z wodą :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 czyli gaz do zapalniczek tym bardziej się nadaje tak? 8O :lol: ja zastosujesz gaz to z kompa bendziesz miał "JESIEŃ ŚREDNIOWIECZA" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 co zamiast wody sie jeszcze nadaeje? (tylko coś taniego);) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 @Al bundy no tak tylko musisz wymyslec sposob zeby zamknac rurke bez rozgrzewania jej palnikiem jakis zaworek albo skercana z dwoch wczesniej zalutowanych czesci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Z woda tez jusz prubowalem. W sumie to dziala ale zdecydowanie lepiej napchac tam 134a czu butanu chociaz. Mialem taki jeden projekt ale zawsze jest kasa potrzebna i go porzucilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Z woda tez jusz prubowalem. W sumie to dziala ale zdecydowanie lepiej napchac tam 134a czu butanu chociaz. Mialem taki jeden projekt ale zawsze jest kasa potrzebna i go porzucilem.To może opowiesz to nie kosztuje jakiś projekt :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 może jakiś olej,silnikowy lub spożywczy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 może jakiś olej,silnikowy lub spożywczy??przecież to zgnije i bedzie pleśń chociaż nie wiem ale przynajmniej według mnie głupi pomysł silnikowy to co innego ale lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 zapomniałem co tam do środka trzeba dac ?? jakiś pręt czy cuś ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 może jakiś olej,silnikowy lub spożywczy??przecież to zgnije i bedzie pleśń chociaż nie wiem ale przynajmniej według mnie głupi pomysł silnikowy to co innego ale loltylko sie pytam , boże do wszystkiego sie czepią :evil: ale gdyby wyparzyć nawet olej spożywczy.... a i jeszce jedno tłuszcze się nie psują,nie gnija ani pleśnieją :!: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 czyli gaz do zapalniczek tym bardziej się nadaje tak? 8O :lol: ja zastosujesz gaz to z kompa bendziesz miał "JESIEŃ ŚREDNIOWIECZA" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:gaz do zapalniczek powinien się nadać, ma niską temp wrzenia. a to że przyjmuję że się zastosuje zaworek uważam za oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 czyli gaz do zapalniczek tym bardziej się nadaje tak? 8O :lol: ja zastosujesz gaz to z kompa bendziesz miał "JESIEŃ ŚREDNIOWIECZA" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:gaz do zapalniczek powinien się nadać, ma niską temp wrzenia. a to że przyjmuję że się zastosuje zaworek uważam za oczywiste.jak chcesz nalać ten gaz do tej rurki :lol: kto rozwalił kiedyś zapalniczke wie jak ten gaz szybko się ulatnia Al daj sobie spokuj bo komp ci wybuchnie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Hmm no gaz do zapalniczek jest prawie idealny tylko trzeba miec do tego warunki. Ogolnie to moj projekt polegal na tym zeby zrobic parownik z duza powierzchnia parowania na proc i krotkimi rurkami polaczyc go ze skraplaczem z uwalonymi kolankami. Powstalby wtedy jeden duzy heatpipe. Parownik moge zrobic sam nun problem ale w tej chwili nie mam skraplacza. Moze dostane od berkuta kawalek parownika to skoncze projekt. Olej nie da rady, predzej jakis alkohol czy aceton czy jakies inne dtego typu gowno jednak najlepszym gazem do tego jest r134a wg mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 z rzeczy ktore mozecie uzyc: woda alkohol aceton butan nie eksperymentujcie z innymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tryfcio Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 mmmm... spiryt !! teroche szkoda ;) ale sie nadaje i to bardzo dobrze !!! wyczytałem w mojej książce do chemi że alkochol etylowy paruje już w temp. pokojowej czyli ok. 20 stopni!!!!!! dlatego czujemy go po otworzeniu butelki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 woda tez paruje, wyczytaj lepiej w jakiej temp to wrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...