Skocz do zawartości
anej

Podłączenie SBLIVE do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam takie pytanko,jak podłączyć karte dźwiękową SBLIVE 5.1 do amplitunera Yamaha tak aby odtwarzany był dźwięk przestrzenny.Próbowałem wszystkiego i nic nadal amplituner wyświetla mi że mam tylko stereo.Jak robie test dźwięku karty dźwiękowej a mam ustawione że mam 5.1 to odzywa sie tylko stereo.Teraz mam karte podłączoną do ampli przez wejście-wyjście tzw.cyfrowe,jednym kablem. Proszę o rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje 5,1 to jest do analogowych przetwornikow w karcie, a nie cyfrowego wyjscia .

Jedynie 5,1 ( badz wiecej ) mozesz miec w amp cyfrowo jak bedziesz mial material ac3,dts,dvd-audio itd . KOlejna sprawa jezeli masz sygnal stereo , to korzystaj z Pro Logic 2 , badz innego dsp 5 kanalowego w amplitunerze .

Ale jak juz masz te polaczenie cyfrowo, to zrob tak jak w tym poscie .

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=87444

Tylko na moja pomoc nie licz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi oto czemu jak robie test dźwięku karty dźwiękowej a mam ustawione 5.1 to odzywa sie tylko stero na moim amplitunerze. Jak oglądam filmy z dzwiękiem AC3 to mi sie wyświetla tylko stero .Prosze o prostą odpowiedź czy idzie zrobić aby działały mi wszystkie kolumny w ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kiedy w jakiej sytuacji uzyskam dźwięk przestrzenny taki jak np z DVD który jest osobno podłączony do ampli.wtedy mi sie wyświetlają wszystkie kolmny na ampli.Czy np film Spiderman.2.AC3.5.1.XViD. powinien spowodować że bede miał dżwięk 5.1 pozdrawiam i dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez przez to przechodze po zabawach z kxami(ach te gry..)

W kazdym razie rozwiazalem to polowicznie(filmy mam w 5.1 jesli maja taka sciezke(Ac3))

Otoz zainstaluj AC3Filter Config(mam nowa wersje) i tam ustaw dzwiek SPDIF(zaznaczone) i output na 3/3+SW 5.1.Wtedy mi sie ampli przelacza w Dolby D..

Powodzenia.

Test dzwieku tez mam tylko na stereo ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SBlive przez cyfrowy kabel tak zawsze będzie - 5.1 tylko w filmach z dźwiękiem Dolby Digital (AC3), a reszta w stereo. Jak chcesz mieć zawsze w 5.1 to podłącz kablami analogowymi (3x jack-cinch).

No widzisz niestety nie masz racji ( w tym momenie ze stereo mozna robic ac3 ) .

Linka dalem wyzej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego wynika że jeżeli film jest nagrany w AC3 to powinno mi sie wyświetlać na moim ampli. że są wszystkie kolmny ale niestety tak nie jest,dalej mi pokazuje stereo....gdzie leży błąd czekam na dalsze rady dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z tego wynika że jeżeli film jest nagrany w AC3 to powinno mi sie wyświetlać na moim ampli. że są wszystkie kolmny ale niestety tak nie jest,dalej mi pokazuje stereo....gdzie leży błąd czekam na dalsze rady dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi