Skocz do zawartości
Macho

Pytanie do fachur :P

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak.

Posiadam zainstalowany system operacyjny XP, i bede chyba wymieniał CPU(raczej ta sama firma [intel])płyte głowna oraz pamiec z ddr, zamiast sdram'y.I pytanie CZY bede musial formatowac windowsa, czy tylko wystarczy podpiac dysk pod nową plyte+cpu+ddr'y i bedzie chodzic czy nie da rady?

aha reszta kompa zostaje ta sama czyli karta graf.,dzwieku itp.

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie da rady inaczej, kiedys kolegi dysk źle podpiołem i zamiast moj czytał jego, a on mial kompa z duronem i inna plyta, a ja mam intela i uruchomił sie windows 98se, tylko instalował wszystko troche to trwalo ale dało rade moze tez da rade :/ bo nie chce instalowac znowu wszystkiego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy dobrze Ci radzą, ale jesteś uparty :?

a będzie to wyglądało tak: 2-3 dni bezowocnej walki z niestabilnym systemem, kilkanaście błagających postów na forum, dużo nerwów, 2 lata mniej życia, itp...

reinstalka i osobiste ustawienia powinny zająć +/- 3-4 godz. 8)

WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstaluj, bo bedzie Ci sie system plul. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze moze nawet przy ukladach bedzie dzialac np. jak ja przesiadlem sie z P3 450MHz (jakas dzika mobo) na Athlona 0,18u 2000+ MS6380E na KT333, to windows dzialal, ale o polowe wolniej niz po reinstalce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bzdury pleciecie, zwłaszcza ten tekst o reinstalce przy zmianie radka 9100 na 9600 mnie rozbroił :)))

Jak nie masz co z czasem robić, to reinstaluj, choć ja znam ciekawsze sposoby spędzania wolnego czasu...

Oczywiście reinstalacja NIE jest konieczna. Przed wyjęciem starego sprzętu z kompa wypada z czystej przyzwoitości pousuwać sterowniki związane ze starą płytą. Zarówno w Panelu Sterowania oprogramowanie jak i w Menedżerze Urządzeń sprzęt.

Problemy owszem mogą się pojawić ale o ile system nie był instalowany na płycie z włączonym APIC, a nowa tego nie ma, to odpali się na pewno, a i powinien bez problemu wykryć nowy sprzęt - mogą być co najwyżej jakieś konflikty związane ze zmianą przerwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adasi moze miales pecha... ja jak pierwszy raz zabralem dysk do kumpla i odziwo wszystko dzialalo to sie przerazilem ze powykrywal caly jego sprzet i poinstalowal stery... balem sie ze bede mial problem jak wroce z dyskiem do siebie... ale bylo ok :)

nie mowie ze tak jest zawsze. zalezy od zainsalowanego softu... np softICE bardzo ingeruje w system i prawdopodobnie dlatego z dyskiem kumpla tak sie nie dalo

Pozdro Viroos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bzdury pleciecie, zwłaszcza ten tekst o reinstalce przy zmianie radka 9100 na 9600 mnie rozbroił :)))

Jak nie masz co z czasem robić, to reinstaluj, choć ja znam ciekawsze sposoby spędzania wolnego czasu...

Oczywiście reinstalacja NIE jest konieczna. Przed wyjęciem starego sprzętu z kompa wypada z czystej przyzwoitości pousuwać sterowniki związane ze starą płytą. Zarówno w Panelu Sterowania oprogramowanie jak i w Menedżerze Urządzeń sprzęt.

ale jednak

mogą być co najwyżej jakieś konflikty związane ze zmianą przerwań.

Ja ci powiem że NAPEWNO pojawią się problemy z przerwaniami, macho zmienia płyte główną! Czyli wszystkie przerwania które sobie windows ustawił będzie musiał przestawic - na co bym nie liczył - wiadomo że windowsy często zawodzą. Będzie musiał także usunąć dokładnie wszystkie sterowniki, zarówno z katalogu windowsa jak i z rejestru (ręczna zabawa, cleanery nie wystarczą). Ogólnie to gra niewarta świeczki, bo szanste powodzenia, że windows będzie chodził tak samo szybko jak po ewentualnej reinstalacji wynoszą 1%.

Oczywiście reinstaluj

PS. Macho, sprytnie zrobiłeś nazywając temat "Pytanie do fachur", wiadomo że wiele ludzi wpisze się tylko po to, by pokazać że oni też są "fachurami" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogą być co najwyżej jakieś konflikty związane ze zmianą przerwań.

Ja ci powiem że NAPEWNO pojawią się problemy z przerwaniami, macho zmienia płyte główną! Czyli wszystkie przerwania które sobie windows ustawił będzie musiał przestawic - na co bym nie liczył - wiadomo że windowsy często zawodzą. Będzie musiał także usunąć dokładnie wszystkie sterowniki, zarówno z katalogu windowsa jak i z rejestru (ręczna zabawa, cleanery nie wystarczą). Ogólnie to gra niewarta świeczki, bo szanste powodzenia, że windows będzie chodził tak samo szybko jak po ewentualnej reinstalacji wynoszą 1%.

Też zmieniałem nie tak dawno płytę główną, kilka miesięcy temu i to podobnie jak macho, bo z sd-ramów i celerona przesiadłem się na P4 z HT i pamięci w dualu.

Owszem w informacjach o systemie w rubryczce konflikty itd... widnieje kilka współdzielonych przerwań ale jeszcze mi sie Windows nie zwiesił (no chyba, że w Prime przy nadmiernym OC, bo pamięci mam cienkie...) od wymiany w czerwcu.

Nie usuwałem z dysku żadnych sterowników a jedyny problem przy instalacji sterów do nowego sprzętu miałem przy sterownikach do kanałów IDE ale się udało.

Tak czy inaczej, idiotyzmem jest reinstalacja dla zasady, bo tak wypada :)) Najpierw spróbuj odpalić Windowsa i zainstalować nowe stery po wymianie sprzętu, a reinstaluj dopiero wtedy jeśli nie Win odmówi współpracy, bo jeśli się okaże, że wszycho działa, to po co masz tracić czas... Reinstalkę zawsze zdążysz zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy owszem mogą się pojawić ale o ile system nie był instalowany na płycie z włączonym APIC, a nowa tego nie ma, to odpali się na pewno, a i powinien bez problemu wykryć nowy sprzęt - mogą być co najwyżej jakieś konflikty związane ze zmianą przerwań.

Jak Cię rozbroił tekst o Radeonie, to podam Ci wyniki z 3DMarków przed reinstalką systemu i po jej reinstalacji:

3DMark2001 - 11000 VS 12300

Aquamark3 - 18000 VS 24000

(zaokrągliłem wartości)

I nie myśl sobie, że nie przeinstalowałem Direct X czy sterów, bo to zrobiłem. Oczywiście wcześniej usunąłem urządzenie, jak i w/w sterowniki! Jak widać różnice w wydajności są znaczne. Sprawdziełm to z czystej ciekawości, bo zaniepokoił mnie wynik w Aquamarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak zmieniałem 9500Pro->9500->9800se@pro to zmieniłem tylko stery i wyniki w 3dmarku miałem identyczne :)

To proste

Ty zmieniałeś karty na bardzo podobne (Direct X 9.0) ja 8.1=>9.0!

Między radeonem 9100 a 9600 SĄ DUŻO WIĘKSZE RÓŻNICE NIŻ MIĘDZY 9500 A 9800!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieraz byłem obecmny :lol: podczas odpalania kompa z innego dysku i wszystko chodzi... np kumpel potrzebował odpalic PSPICE'a a miał u siebe XPka na którymprogrma nie działał.. więc daliśmy mu czyjegoś hdd z zainstlowanym win98se i troche pomielił i poszed... ( bo tam ten program działał)

czyli windows potrafi sie przystosować do wszystkiego.. problem jedyne w tym.. ze zweksza się ilość wpisów do rejestru i sterowników w systemi przez co sam windows moze bardziej zwlaniać lub w krytycznych przypadkach zawiesić...

i tak proponuje zacząć wszystko od nowa... :D formac c:/q :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi