Skocz do zawartości
_QczA

Projekt Bloku na CPU?????????????????

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym zauważyć że mam modem wiec zanim bym znalazł to czego szukam bym zbankrutował!!! Więc prosze o odrobinke wyrozumiałości. Mam zamiar założyć sobie chłodzienie wodne tylko na procesor! Uwazam ze zakładanie bloku na NB to lekka przesada wystarczy dobry radiator! Na grafice też mam spory radiatorek wraz z wiatrakiem który nie pozwala jej sie rozgrzać do 30* w max stresie na maxa podkreconą przy 1.8v! tylko procek rozgrzewa się na tyle niemiłośernie że musze coś z tym zrobić! Wymyśliłem fajny bloczek wodny na CPU! Na pewno ktos już przede mną na to wpadł i pewnie takie bloczki istnieją! Oto idea:

Wlot nad jądrem, a wylot gdzieś w kącie

rowek w bloczku ma być cienki i głeboki i układać sie od środka w kształcie spirali! Wydaje mi się że taka konstrukcja byłaby niezła ale może mi się tylko wydaje! Dorzuciłbym do tego nagrzewnice od recorda + 2 wentyle 12x12! Nagrzewnice bym przymocował na

zewnątrz z przodu obudowy na "dachu"! Wiatraki bym wsadził pod "sufit" w środku! (takim sposobem zabrałbym tylko jedną "kieszeń") Do tego jakaś pompka, ale o tym to nie mam pojęcia!

najlepiej żeby sie zmiesciła na dole pomiędzy koszykami na dyski i żeby była cicha! Do tego jakiś "peltek" pod bloczek!

A teraz pytania:

1.Co myślicie o samej idei???

2.Gdzie można dostać taki bloczek?(jakaś firma która takie robi np.)Jak takich nie robią to czy ktoś mógłby "wystrugać":) mi coś takiego?A jak moja idea jest do kitu to powiedzcie jaki bloczek mam kupić (tani i wydajny)?

3.Jaką pompke mi polecacie(o dużym wskażniku wydajność/cena) i o jakiej mocy(czy duży wpływ na wydajność układu ma szybkość wody?Bo z tego co mi sie wydaje to wydajność chłodnicy gra kluczową role?) i czy lepiej jako zatapialna czy niezatapialna?

4.Odnośnie ogniwa peltiera: chciałem takie żeby było jak najlepiej dopasowane do moich jąder tfu jądra bartona np 20x20mm ale z tego co zauważyłem im mniejsze ogniwo tym mniejsza moc!

Czy jakbym dał mu 5v albo 12v to by się spaliło?

czy ktoś mógłby dać linka do sklepu w którym mają tego duży wybór! A i jeszcze odnośnie powierzchni: Czy im większa powierzchnia tym większa

wydajność? I jakiej nocy musi być to ogniwo?A moze bez ogniwa bedzie lepiej?

5.No i jeszcze waż! jakiej firmy i jakich rozmiarów

Dodam jeszcze że chciałby żyby układ ten wytrzymał VCore 2.3v(chyba troche przesadziłem:) i rzeby temp był poniżej 60*C

To chyba tyle z góry thanks za odzew!

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra odpowiem pierwszy ....

1) A co mam myśleć ?? Wc jak wc ..

2) "Ślimak" to zły pomysł ze względu na bardzo duże opory. Z gotowych to tylko bloki które odbierają ciepło całym spodem takie jak Abandon, czy bloki wiercone. Rzadnych Urieli, Frostów i innych tego typu.

3) Ze srednich to Hydorki, MJ1000, Atman 305. Z mocnych to .. pompki CWU. Zatapialne czy nie ... a jakie lubisz ???

4) Peltier im większy tym lepszy. Dasz 20x20 to spalisz i peltiera i proca i pewnie płyte przy okazji. Sądze że 226W (50x50) to rozsądna wartość ...

5) Masz kase ?? Eheim. Niemasz. Każdy inny też się nada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo wzrusza mnie tekst w stylu "Jestem na modemie więc nie mogłem szkać" :P

Normlanie chyba Ci wybacze... :roll:

Daj sie dzisiaj spokuj :lol: nie na wiesz jak modem chodzi i nie jest to szybko i koleś by zbankrutował na serio więc wiara nie czepiać sie :lol: :lol: :lol: 8) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo wzrusza mnie tekst w stylu "Jestem na modemie więc nie mogłem szkać" :P

Normlanie chyba Ci wybacze... :roll:

Daj sie dzisiaj spokuj :lol: nie na wiesz jak modem chodzi i nie jest to szybko i koleś by zbankrutował na serio więc wiara nie czepiać sie :lol: :lol: :lol: 8) :?
wiesz, tylko lepiej by było gdyby otworzył na zakłdakach wszystkie topici z działu chłodzenie wodne 9topici z pierwszej stronki of cors, te o bardziej normalnych tytułach) i wtedy pewnie by nie zbankrutował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh, najlepiej to pasuje tu twoj avatar Al Bundy :lol:

mowisz ze chcesz miec pelta, a potem piszesz zeby temo byly ponizej 60*c .....masz jakiekolwiek pojecie o peltach? TO wcale nie jest tak ze wsadziusz i wsio dziala, trza najlepiej osobny zasilacz bo ty masz pewnie codegena albo inne shitctwo.... A co do tego zeby ktos ci wyskrobal blokl to chyba jestes smieszny....no chyba ze ktos wystruga ale z kory mimozowej :P

wejdz se na www.x4pro.pl www.bloki.pl www.discotech.waw.pl i se polookaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi