RS Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 czesc, kiedys kolega eksperymentowal z glosnikami i wg. niego po doklejeniu dodatkowego magnesu, z tylu oryginalnego - oczywiscie biegunowosc zgodna.... zmniejsza sie parametr qts i dizeki temu glosnik potrafi nizej zejsc.... co o tym sadzicie ? poszukam magnesu od jakeigos sporego glosnika starego i sprubuje poeksperymentowac z kolumnami i generatorem czestotliwosci... tlyko nie wiem czy to wsyztko jest warte zachodu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Od kiedy Qts ma wplyw na to ze glosnik potrafi nizej zejsc ?? Fs jest parametrem za to odpowiedzialnym a daje sie go obnizyc poprzez dodawanie masy do membrany. Ale traci sie za to na efektywnosci. Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Z tego co wiem to dodatkowy magnes z tyłu głośnika przykleja się w celu ekranowania pola magnetycznego, wtedy na zewnątrz głośnika pola magnetyczne obu magnesów znoszą się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Dexter: w symulacjach programami ma znaczenie wartosc Qts.... Bawilem sie w dodawanie masy, ale roznice sa minimalne..... szkoda zachodu lechoo: mi chodzilo o sklejenie magnesow zgodnie z biegunami, coby pole magnetyczne bylo mocniejsze, a nie na odwrot jak w ekranowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 :arrow: RS Jeśli głośnik będzie ekranowany to pole magnetyczne wewnątrz właśnie się zwiększa - gdyż nie ulega rozproszeniu na zewnątrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...