unckle Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 temat sie powtarza sie powtarza sie powtarza -chusteczki higieniczne -jw.aceton -niektórzy robią to pod wodą -a jeszcze inni szczoteczką elektryczną do zębów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoli Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 panowie, zeby nie bylo problemu z pasta polerska to stosuje sie paste ktora jest do tego przeznaczona, paste ktora docelowo sluzy do polerowania metali kolorowych i nie wchodzi z nimi w zadne reakcje chemiczne nie stosujcie pasty polerskiej kupowanej w samochodowym sklepie, bo takie poasty zazwyczaj sluza do polerowania metali lakierowanych i wlasnie one natluszczaja powiezchnie a robia to po to zeby lakier ladniej wygladal i sie blyszczal, najlepiej kupowac paste polerska w marketach budowlanych i czytajcie na odwrocie do czego konkretnie ona sluzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Kiedyś szlifowałem CoolerMastera z miedzianą sztabką na spodzie ... praktycznie na lustro i temp spadła o jakiś 1 stopień :( Jeszcze zauważyłem 1 wadę całego tego szlifowania .... gdy spód jest miedziany po szlifowaniu dosyć szybko się utlenia i szarzeje .... :( Czy pasta polerska zabezpiecza w jakiś sposób przed utlenianiem się miedzi ..?? Aktualnie mam Pentagrama Q 80AlCu i takk sie zastanawiam czy szlifowanie go da jakiś efekt ...??? Oczywiście moim zdaniem szlifowanie radiatora ma tylko sens gdy posiadamy Proca z odsłoniętym rdzeniem < Duron,Athlon> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 Dreq napisał(a): Dochodzę do wniosku, że zamiast bawić w szlifowanie radiatorów, znacznie lepsze efekty osiągniecie zapewniając lepszy przepływ powietrza w obudowie. Nawet jesli udałoby się doprowadzić do wymiany ciepła z procka do radiatora w stosunku 1/1 (co jest niemożliwe) to radiator nie będzie nawet o 0,00001 stopnia chłodniejszy niż jego otoczenie, a im lepsza wydajność radiatora, tym cieplej w obudowie... 1171249[/snapback] Masz rację, ale częściowo. Radiator musi być cieplejszy od otoczenia, żeby był jakikolwiek przepływ ciepła pomiędzy nim a powietrzem. Strumień energii cieplnej jest proporcjonalny do spadku temperatury ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ciekawa sprawa, wziołem papier ścierny 1000 przetarłem tylko lekko spód qlera (papier na szybkę i kolistymi ruchami pojeździłem nim po qlerku przez góra 1min) tylko tak by miedź zrobiła się jasno-żółta, na koniec przetarłem spirytusem, w każdym razie lustro to nie było, choć można było dostrzec jakieś odbicie i temperatura z miejsca spadła z 41 do 39stopni w idle i z 47 do 44 w stresie. Warunki przed i po "szlifowaniu" były identyczne, qler odkużony. Chyba nie ma sensu szlifować na idealne lustro? Zresztą popatrzyłem kiedyś na rdzeń procka pod mikroskopem i żeby gładki był to nie powiem, szczególnie nadruki, więc super gładki gler i tak nie będzie idealnie przylegał :? Wygląda na to że w tym przypadku usunięcie warstwy patyny dało najlepsze rezultaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Witam! Rozumiem, więc że pasty sprzedawane w sklepach komputerowych przeznaczone są włąsnie do polerowania metali? Jakich producentów polecacie? Czy jest sens polerować, jeśli posiadam P IV ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 Mnie sie wydaje ze ta cala polerka, przy takich nowoczesnych konstrukcjach radiatorow, wentylatorow i obudow jakie mamy dzisiaj jest nic nie warta. Spadek temperatury jest minimalny, lepiej kupic cichego 8cm do wywiewania cieplego powietrza z obudowy i zyskamy namacalna roznice w temperaturach. Roznice wieksze niz 1-2 stopnie po polerowaniu uwazam za troche przesadzone, wydaje mi sie ze raczej chodzi o dokladne rozprowadzenie pasty i wieksze przylozenie sie do zamontowania wentylatora, usuniecie tlenku zgromadzonego na radiatorze i tego typu sprawy a nie samym wypolerowaniem radiatora. Po to sa nowe pasty termo by minimalne wady w powierzchi radiatora zniwelowac. Zreszta jak ktos juz slusznie zauwazyl sam rdzen procesorow jest niedoskonaly. Pozdrawiam. Zeby nie bylo: sam polerowalem radiator i procesor, ale to bylo za czasow Celerona 366 ktorego mialem na magistrali 110Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 ktora paste polerska, do szlifowania miedzi freezera polecacie? http://allegro.pl/search.php?string=pasta+polerska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Cytat (...)Zawsze trochę więcej zabawy z kompem :):) i te kilka (naprawdę kilka) stopni mniej - u mnie po szlifie NX80AlCu temp spadła o 2 stopnie. Edytowane 26 Lutego 2006 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 mam pyanie: czy te papiery scierne beda nadawac sie do szlifowania radiatora? (konkretnie Freezer 4): http://www.allegro.pl/item90951944_papier_...indasa_red.html tam sa opcje papieru na sucho i na mokro: - ktore lepiej zabrac? Mam zamiar wziac takie ziarnistosci: 240 400 600 800 1000 1200 1500 dobrze wybralem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Myślę, że do Freezera 4 wystarczy wziąć 1500 i 2000. A jak powierzchnia jes w miarę gładka to wystarczy 2000. Resztą papierów niepotrzebnie go "podrapiesz". Potem pasta polerska i będzie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...