diabel86 Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Hm zdecydowalem sie pokazac wam co knuje w domu z kompem przed skonczeniem moda bo jak wszyscy wiemy problemy trza zwalczac w zarodku :P Najpierw troche teorii: Buda jaka to jest to nie mam pojecia ( jakby ktos podal nazwe za mnie bylbym wdzieczny ) ale standardowa z 4 miejscami na CD/DVD i jedna zaslepka na FDD Zrobione: oslonki na kable zasilania ( z wezy do pralki :P ) pomalowany z zewnatrz i wewnatrz na czarno zasilacz tyz ( chociaz nieskonczony ) pomalowana konstrukcja ( czy jak to sie zwie ) gdzie sa CD-ROMy stacje dyskietek itp na czerwono pomalowany CD-ROM na czerwony i jego przedni panel na srebrno ( wczesniej byl bialy, pozniej czarny ) dodane do jednej zaslepki wylaczniki usunieta stacja dyskietek ;) wymiana wszystkich ( oprocz ozdobnych ) nitow na srubki w kompie poprawienie zaslepki i przedniego panelu cd-roma bo niedokladnie pomalowany :P Do zrobienia: dokonczenie malowania zasilacza ( ogien na dole zasilacza ) dodanie efektow dzwiekowych w kompie ( niespodzianka :P ) oswietlenie ktore sie bedzie prezentowalo tak: na dole dioda czerwona super jasna z 2 funkcjami + wylaczenie. Pierwsza funkcja to miganie ( czestotliwosc bedzie regulowana ) co okreslony czas ( kilka razy na sekunde lub mniej ), a druga funkcja to w rytm muzyki. Wszystko bedzie przelaczane wyciecie w zaslepce od FDD miejsce na malutka plexi, wlozenie tam malutkiej plexi z grawerka home-made i podswietlenie 2 diodami super jasnymi na gorze na cd-romem podswietlenie jedna dioda super jasna pomaranczowa wiatraczek na tyl 4-kolorowy i prawdopodobnie zakupie krem reagujacy na UV i pomaluje karte graf nim itp poza oswietleniem jeszcze bedzie: dodanie czarna tasma zakonczenia do molexow pomalowanie molexow ( tylko nie wiem jak - silowalem sie tak jak pisalo i nic nie wychodzi :P ale polak da rade ) ew. okienko w zasilaczu z kratka tuningowa :) Foty: Buda z przodu :) Panel z wyl. + cd-rom Bok obudowy Jeszcze raz bok obudowy Zblizenie na bok Jeszcze raz zblizenie na bok Drugi bok obudowy Super extra dodatek - klawaitura pomalowana :P To by bylo na tyle. Czekam na opinie ( najlepiej pozytywne :P ), a jescze bardziej propozycje zmian. Jak chcecie to moge dawac zdjecia z postepu pracy nad kompem :) P.S. Wiem ze okno nieoryginalne ale bylo kupowane rok temu gdy mnie to jeszcze tak nie bawilo :) Wogole teraz to juz jest oryginalne :P[/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 panel z wlacznikami i cdrom brzydki, widac nawet na pierwszej fotce ze jakosc wykonania jest conajmniej watpliwa okno zle zaplanowane, najezdza na czesc z otworami i na wglebienie do zdejmowania boku oslonki na kable troche smieszne, ale niech beda :> tylko tyle moge powiedziec, bo buda nie wyroznia sie niczym, jedynie ten kolorek czerwony w srodku nawet fajny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Buda jak każda, no prawie, ale pomarańczowy koszyczek SUUUUUPER. Za to paskudne weżyki na kablach :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 chcialem okno po srodku :) a jakby mialo nie najezdzac na dziurki to by bylo na samej gorze :) co do cdromu i panelu to pisalem ze do poprawki :) dobrze ze nie tylko ja tak uwazam bo bym sie zdziwil :P @Pepek czerwony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 a ja jakbym mial nie najezdzac na dziurki to bym po prostu skrocil okienko ;] albo zaszpachlowal troche dziurek i uniknal bym tego "najechania okna na dziurki" to samo w okolicy tego wglebienia na boku, mogles wyprofilowac szybe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 masz racje tyle ze to okno bylo robione rok temu a wtedy bylem mlody i glupi ;) ale jak skoncze podstawowe roboty to pomysle nad oknem nowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 mod jak każdy inny, tylko ten panel.... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Czy przypadkiem ktos czu nie pogryz CD albo z niego farba nie zlazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 z tym cd-romem to byly wogole jaja :) dlatego pisalem ze niedokonczony tylko chcialem pokazac ogol pomyslu z cd bylo wszystko okej dopoki nie chcialem sobie bokow poprawic bo mialem czerwone od farby od reszty cd. I zbytnio zalalem przedni panel i nie zdazyl wyschnac jak go nakladalem na cd :/ paluchy sie odcisnely no to ja jeszcze raz. Tak z 3 razy az wzialem rozpuszczalnik i to zjechalem tylko nei wszystko zeszlo :) No coz czlowiek uczy sie na bledach i wiem czego juz nie robic, a ze niedawno sie wzialem za przerobki warsztatowe to mysle ze mozna to narazie wybaczyc :P Ale i tak to + panel idzie do poprawy tylko jak farbe kupie nowa. A narazie mi sie nie chce :) Ale w sumie to fajnie wyglada - recznie rzezbione ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 przód do poprawki , naklejki przy panelu ochydne wrecz :x duzy plus za grawerke, fajny pomysł, z tym czerwonym i czarnym wzorek fajnie wspołgra ;) czekam na reszte ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 naklejki ? chyba chodzi ci o blaszki. Dobrze wiedziec - zamontuje tam diody w zamian za blaszki :) dzisiaj poprawilem przod - fotki dam wieczorem bo jeszcze wysycha panel z wyl. No i zaczalem sie bawic elektronika :) Edit: No i sa zdjecia :) Cd-Rom to tylko tak strasznie wyglada na zdjeciach - w rzeczywistosci wyszedl fajnie :) Co do wylacznikow to mam zamiar dac diody nad i pod wylacznikami - kazda sygnalizujaca czy jest wl czy nie. Nad beda pomaranczowe lub zolte ( ale raczej pom ) a pod czerwone :) Bo narazie to okropnie pusto jest tam Fotki: Tak wygladal panel podczas malowania Tym malowalem Poprawiony przod Poprawiony panel i cd-rom Mam nadzieje ze jest lepiej :) P.S. Jeszcze jedno pytanie: jak do tego przelacznika podlaczyc 2 kable ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Lepiej to wyglada ale nadal wyglad jaby bylo pogryzione :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 nadal jest kiczowato , cienkiej jakosci zdjecia tego nie zmienia tutaj potrzebne jest kilka warstw i papier scierny zeby wyrownac te niedoskonalosci z tego co widze to pomalowales raz i myslisz ze jest ok, ja wiem ze tak nie jest ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 panel z wylacznikami z 5-6 razy :) papier scierny tez byl w ruchu i wszystko :) co do cede-romu no ok - trza bedzie sie za niego powaznie wziac :) bo jak ma byc to dobrze :) P.S. Wlasnie podlaczylem pierwsza diode do wylacznika :) Jutro robie reszte. Tzn prawdopodobnie - ale napewno diody do panelu z wylacznikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 no to luz ;] nastepnym razem daj jakies fotki ktore uchwyca to ze panel jest ok ;] ale nie mam pojecia czemu zostawiasz front srebrny skoro reszta jest czarna/czerwona (sprawa gustu zreszta :] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 cdrom to makabra, odnoszę takie wrażenie, że nie zdejmowałeś panelu cd do malowania... Zdejmij panel, weź papier wodny 300, zeszlifuj CAŁY lakier. Jak już malujesz to nie jedną grubą warstwą tylko cienką, szklistą z odległości ok 20cm. Drugą warstwę połóż po ok 30min. To powinno wystarczyć. Nie doradziłem podkładu na plastik, bo widzę, że juz masz resztę pomalowaną... no sorry ale moim zdaniem ten lakier długo nie przetrwa... Acha, jak już malujesz cdrom to cała tajemnica sukcesu polega na tym, że posiada on liczne przetłoczenia, dziurki itp. Będzie dobrze pomalowany jeśli te zagłębienia nie zostaną zalane, tzn krawędzie będą ostre, powłoka będize równa. Tego nie uzyskasz jedną warstwą konieczne są conajmniej dwie. Jeszcze jedno: zawsze op połozeniu warstwy i jej podeschnięciu ewentualne błędy i niedoróbki możesz korygować delikatnym przeszlifowaniem bardzo drobnym papierem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 fotki zawsze sie staram ostre ale aparat ch :P @sir Afeen wielkie dzieki za rady - moze jutro, najpozniej pojutrze sie do nich dostosuje :) Nie dam mu wygrac. :P P.S. Z ktorej dzielnicy jestes ? @Radek_RVB tez o tym przodzie myslalem tylko nie wiem jaki kolor... Jesli jzu to myslalem o szpachlowanie calosci i zrobic taki trojkat schodzacy w dol. I trojkat bylby czerwony a reszta czarna. Co o tym myslicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Kazimierz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 no i jest nowy panel z przelacznikami :) Wydaje mi sie ze jest lepiej - zmniejszylem ilosc przelacznikow do 4 i dodalem diody - po 2 na przelacznik. Jedna swieci non-stop ( sygnalizuje podlaczenie do pradu ) a druga tylko jak dane urzadzenie jest wlaczone :) Zdjecie 1 - z lampa blyskowa Zdjecie 2 - bez lampy blyskowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Juz jest prawie dobrze jak dla mnie. Tylko po co te diody sygnalizujące podłączenie do prądu. Przeciez jak komp chodzi to i prąd jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Juz jest prawie dobrze jak dla mnie. Tylko po co te diody sygnalizujące podłączenie do prądu. Przeciez jak komp chodzi to i prąd jest :D 1. bo pusto by bylo na gorze ;) 2. jeszcze nie mam podlutowanych tych kabelkow bo bede robil plytke do tego w najblizszym czasie ( no moze nie najblizszym ) i wszystko sie trzyma na kabelkach :) Wiec jak cos odpadnie - choc zabezpieczylem by tak nie bylo - to to zobacze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 wszystko sie trzyma na kabelkach :) Wiec jak cos odpadnie - choc zabezpieczylem by tak nie bylo - to to zobacze :) Inteligentne. Ale po co robić sto razy i poprawiać jak mozna raz a dobrze. Odrazu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 no tak ale ja narazie chce to jak najszybciej skonczyc :) a ze plytek jeszcze nie wypalalem nigdy to najpierw zrobie na kabelkach - zobacze jak to bedzie wygladac i jak bedzie koncowa wersja to wszystko przerobie na plytki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Ja kiedys miałem na płytkach i w pudełku i wszystko było ładnie poukładane. Ale potem zaczął mi sie grzać dysk i musiałem puscić wszystkie kable od panelu luzem. Poprostu było za ciasno:evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 no teraz wygląda to dużo lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 panelik wyglada juz tak jak powinien ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 no wreszcie pochwala :D jak nie nastapia dzisiaj zadne przypadki losowe to juz zrobie zdjecia w nocy jak dziala panel :) no i moze diod w stacji dyskietek ( w przyszlosci beda za plexi w zaslepce od FDD ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Mam takiego FDD z plexi w przedzie. Ale diody juz się spaliły, ale wyglądało to tak moja buda cała http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=87791 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel86 Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 tyle ze ja nie mam FDD bo mi tylko miejsce zajmowal :D teraz tam jest HDD tylko mam miejsce na FDD standardowo w obudowie i zanim zaszpachluje to dam tam diody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 A jak by Ci była potrzeba wsadzić dyskietkie to co?? Podpinasz napęd??:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...