Skocz do zawartości
diabel86

Devilish Mod Project - 70 % ukonczenia :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hm zdecydowalem sie pokazac wam co knuje w domu z kompem przed skonczeniem moda bo jak wszyscy wiemy problemy trza zwalczac w zarodku :P

Najpierw troche teorii:

Buda jaka to jest to nie mam pojecia ( jakby ktos podal nazwe za mnie bylbym wdzieczny ) ale standardowa z 4 miejscami na CD/DVD i jedna zaslepka na FDD

Zrobione:

oslonki na kable zasilania ( z wezy do pralki :P )

pomalowany z zewnatrz i wewnatrz na czarno

zasilacz tyz ( chociaz nieskonczony )

pomalowana konstrukcja ( czy jak to sie zwie ) gdzie sa CD-ROMy stacje dyskietek itp na czerwono

pomalowany CD-ROM na czerwony i jego przedni panel na srebrno ( wczesniej byl bialy, pozniej czarny )

dodane do jednej zaslepki wylaczniki

usunieta stacja dyskietek ;)

wymiana wszystkich ( oprocz ozdobnych ) nitow na srubki w kompie

poprawienie zaslepki i przedniego panelu cd-roma bo niedokladnie pomalowany :P

Do zrobienia:

dokonczenie malowania zasilacza ( ogien na dole zasilacza )

dodanie efektow dzwiekowych w kompie ( niespodzianka :P )

oswietlenie ktore sie bedzie prezentowalo tak:

na dole dioda czerwona super jasna z 2 funkcjami + wylaczenie. Pierwsza funkcja to miganie ( czestotliwosc bedzie regulowana ) co okreslony czas ( kilka razy na sekunde lub mniej ), a druga funkcja to w rytm muzyki. Wszystko bedzie przelaczane

wyciecie w zaslepce od FDD miejsce na malutka plexi, wlozenie tam malutkiej plexi z grawerka home-made i podswietlenie 2 diodami super jasnymi

na gorze na cd-romem podswietlenie jedna dioda super jasna pomaranczowa

wiatraczek na tyl 4-kolorowy

i prawdopodobnie zakupie krem reagujacy na UV i pomaluje karte graf nim itp

poza oswietleniem jeszcze bedzie:

dodanie czarna tasma zakonczenia do molexow

pomalowanie molexow ( tylko nie wiem jak - silowalem sie tak jak pisalo i nic nie wychodzi :P ale polak da rade )

ew. okienko w zasilaczu z kratka tuningowa :)

Foty:

Buda z przodu :)

Panel z wyl. + cd-rom

Bok obudowy

Jeszcze raz bok obudowy

Zblizenie na bok

Jeszcze raz zblizenie na bok

Drugi bok obudowy

Super extra dodatek - klawaitura pomalowana :P

To by bylo na tyle. Czekam na opinie ( najlepiej pozytywne :P ), a jescze bardziej propozycje zmian. Jak chcecie to moge dawac zdjecia z postepu pracy nad kompem :)

P.S.

Wiem ze okno nieoryginalne ale bylo kupowane rok temu gdy mnie to jeszcze tak nie bawilo :) Wogole teraz to juz jest oryginalne :P[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panel z wlacznikami i cdrom brzydki, widac nawet na pierwszej fotce ze jakosc wykonania jest conajmniej watpliwa

okno zle zaplanowane, najezdza na czesc z otworami i na wglebienie do zdejmowania boku

oslonki na kable troche smieszne, ale niech beda :>

tylko tyle moge powiedziec, bo buda nie wyroznia sie niczym, jedynie ten kolorek czerwony w srodku nawet fajny ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym cd-romem to byly wogole jaja :) dlatego pisalem ze niedokonczony tylko chcialem pokazac ogol pomyslu

z cd bylo wszystko okej dopoki nie chcialem sobie bokow poprawic bo mialem czerwone od farby od reszty cd. I zbytnio zalalem przedni panel i nie zdazyl wyschnac jak go nakladalem na cd :/ paluchy sie odcisnely no to ja jeszcze raz. Tak z 3 razy az wzialem rozpuszczalnik i to zjechalem tylko nei wszystko zeszlo :) No coz czlowiek uczy sie na bledach i wiem czego juz nie robic, a ze niedawno sie wzialem za przerobki warsztatowe to mysle ze mozna to narazie wybaczyc :P Ale i tak to + panel idzie do poprawy tylko jak farbe kupie nowa. A narazie mi sie nie chce :)

Ale w sumie to fajnie wyglada - recznie rzezbione ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naklejki ? chyba chodzi ci o blaszki. Dobrze wiedziec - zamontuje tam diody w zamian za blaszki :)

dzisiaj poprawilem przod - fotki dam wieczorem bo jeszcze wysycha panel z wyl.

No i zaczalem sie bawic elektronika :)

Edit:

No i sa zdjecia :)

Cd-Rom to tylko tak strasznie wyglada na zdjeciach - w rzeczywistosci wyszedl fajnie :) Co do wylacznikow to mam zamiar dac diody nad i pod wylacznikami - kazda sygnalizujaca czy jest wl czy nie. Nad beda pomaranczowe lub zolte ( ale raczej pom ) a pod czerwone :) Bo narazie to okropnie pusto jest tam

Fotki:

Tak wygladal panel podczas malowania

Tym malowalem

Poprawiony przod

Poprawiony panel i cd-rom

Mam nadzieje ze jest lepiej :)

P.S.

Jeszcze jedno pytanie:

jak do tego przelacznika podlaczyc 2 kable ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panel z wylacznikami z 5-6 razy :) papier scierny tez byl w ruchu i wszystko :)

co do cede-romu no ok - trza bedzie sie za niego powaznie wziac :) bo jak ma byc to dobrze :)

P.S.

Wlasnie podlaczylem pierwsza diode do wylacznika :) Jutro robie reszte. Tzn prawdopodobnie - ale napewno diody do panelu z wylacznikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cdrom to makabra, odnoszę takie wrażenie, że nie zdejmowałeś panelu cd do malowania...

Zdejmij panel, weź papier wodny 300, zeszlifuj CAŁY lakier. Jak już malujesz to nie jedną grubą warstwą tylko cienką, szklistą z odległości ok 20cm. Drugą warstwę połóż po ok 30min. To powinno wystarczyć. Nie doradziłem podkładu na plastik, bo widzę, że juz masz resztę pomalowaną... no sorry ale moim zdaniem ten lakier długo nie przetrwa...

Acha, jak już malujesz cdrom to cała tajemnica sukcesu polega na tym, że posiada on liczne przetłoczenia, dziurki itp. Będzie dobrze pomalowany jeśli te zagłębienia nie zostaną zalane, tzn krawędzie będą ostre, powłoka będize równa. Tego nie uzyskasz jedną warstwą konieczne są conajmniej dwie.

Jeszcze jedno: zawsze op połozeniu warstwy i jej podeschnięciu ewentualne błędy i niedoróbki możesz korygować delikatnym przeszlifowaniem bardzo drobnym papierem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fotki zawsze sie staram ostre ale aparat ch :P

@sir Afeen wielkie dzieki za rady - moze jutro, najpozniej pojutrze sie do nich dostosuje :) Nie dam mu wygrac. :P

P.S.

Z ktorej dzielnicy jestes ?

@Radek_RVB

tez o tym przodzie myslalem tylko nie wiem jaki kolor... Jesli jzu to myslalem o szpachlowanie calosci i zrobic taki trojkat schodzacy w dol. I trojkat bylby czerwony a reszta czarna. Co o tym myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest nowy panel z przelacznikami :)

Wydaje mi sie ze jest lepiej - zmniejszylem ilosc przelacznikow do 4 i dodalem diody - po 2 na przelacznik. Jedna swieci non-stop ( sygnalizuje podlaczenie do pradu ) a druga tylko jak dane urzadzenie jest wlaczone :)

Zdjecie 1 - z lampa blyskowa

Zdjecie 2 - bez lampy blyskowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz jest prawie dobrze jak dla mnie. Tylko po co te diody sygnalizujące podłączenie do prądu. Przeciez jak komp chodzi to i prąd jest :D

1. bo pusto by bylo na gorze ;)

2. jeszcze nie mam podlutowanych tych kabelkow bo bede robil plytke do tego w najblizszym czasie ( no moze nie najblizszym ) i wszystko sie trzyma na kabelkach :) Wiec jak cos odpadnie - choc zabezpieczylem by tak nie bylo - to to zobacze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi