Rhoth Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Witam wszystkim, jestem nowym uzytkownikiem. Kupiłem dzisiaj kartę Leadteka G Force Fx 5700 dvi/vivo + 256 Ram. Po zainstalowaniu karty i odpowednich sterowników rozpocząlem ,,testowanie" paru gier. Mianowicie zacząłem sprawdzać od Call Of Duty noi zaczęły się problemy. Przy rozdzialczości 1024/786, nawet przy podstawowych ustawieniach bilinear/16bit, cos momentami się przycina i momentami na ekranie pojawiają się szerokie poprzeczne pasy, po czym komp się zawiesza. Zastanwaim się czy nie jest to wina wolnego kompa Mam Amd Athlon Xp 1600+, 655 Ram, Samsung SM 765mb - czy to są aby odpowienie parametry aby ta karta działała, chociażby w optymalnej dla tej konfiguracji ustawieniach? Proszę pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Powinna działac bez najmniejszych problemów. Jaką masz płytę główną? Jaką kartę miałeś wcześniej? Zasilacz jaki? też ważne. Podaj jakieś bardziej szczegółowe dane to się zobaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Zasilacz: Rhycom 450 W, Wcześniej miałem kartę: G force Mx 440 jakiejs nieznanej mi firmy Chaintech a tu link do mojej płyty glównej: http://www.sis.com/products/chipsets/oa/so...socketa/746.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Zasilacz jest mi nie znany. Oznaczenie 450W pewnie jest mylące. A płyta SIS 746 to nie jest wydajnościowy "szatan" :) Ja osobiście obstawiam zasilacz. Karta potrzebuje w grafice 3D więcej pradu i siada mu napięcie powodując ogólny zwis. GF FX 5700 ma dodatkowe złącze zasilające, u ciebie też jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Wymontowałem kartę ale nie widzę tutaj żadnego złącza zasilającego. Czy musze na 100% zmienić zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Jeśli nie ma złącza to karta pobiera całą moc ze złącza AGP (dziwne mój FX5700 miał złacze 8O ). Sprawdź w którymś z programów takich jak Aida, Everest, Speedfan napięcia. Szczególnie napięcie +3,3V, +5V oraz +12V. Lepiej jest to sprawdzić miernikiem ale na początek programowo wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Narazie nie mam tych programów. Trafiłem jak narazie na info o moim zasilaczu. Może to coś pomoże :) : http://www.dealsonic.com/rh45atxp4amd.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Dalej podejrzewam zasilacz. Everest Home Edition Programik do diagnostyki hardware i software. Jeśli nie to wystarczy wejść do biosu aby sprawdzić napięcia komputera nie obciążonego. Polecam również Speedfan programik do monitoringu obrotów wentylatorów, temperatur i również napięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 He, he. Przecież ten zasilacz jest tańszy o parę dolców od codegena 350W. Zasiłka 450W za ~50zł? Ja bym nie podłączał do niej nic od pentim III/durona wzwyż. :) Użyj programów, o których mówi Madness - szczególnie polecam speedfan. W tle możesz włączyć np. kompresję mp3, żeby pobór mocy był większy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Złoty troche przesadzasz, ta zasiłka na 90% udźwigła by twój cfg, nie, że chce cie obrażać, ale mam wielu kumpli co jadą na zasilacza Codegen 300/350W, a mają kompy podobne do twojego, a wracając do tematu to ta zasiłka na bank nie ma 450w, pewnie to taki codegen z inną nazwą, więc duże prawdopodobieństwo, ze to wina zasilacz - sprawdź miernikiem z molexa, rozumiem, że przed samą wymianą grafy nic się nie działo, mozliwe też, że to system, walnij może reinstal, napewno nie zaszkodzi :) A tak przy okaji gratuluje zakupu :mrgreen: następnym, razem polecam ci tweak'a przed zakupami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Uruchomiłem oba programy: SpeedFan i Everest. Nie wiem jednak jakie podać wam parametry z tych programów. W dwóch przypadkach chyba na płycie i procesorze została przekroczona dopuszczalna temperatura - 55 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Podaj wszelkie napięcia plusowe z Speedfana a temp. też możesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 test speedfana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reno Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 napięcia tragiczne, szczególnie +5V, które odpowiada za CPU, przy takim napięciu powinien już dawno siąść zasilacz jak i CPU lepiej od razu idź go wymień na coś lepszego, markowego, a wentylator na CPU też wymień, bo coś zbytnio się grzeje (67C to zdecydowanie za dużo jak na 5 tys. rpm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Przy takich napięciach komp pewnie wogóle by nie ruszył, więc speedfan raczej przekłamuje. Pozostaje sprawdzić napięcia miernikiem. Co do procka, to rzeczywiście mocno się grzeje. Dotknij radiatora, czy nie jest gorący. Jak nie jest to albo źle założony jest cooler, albo również odczyt jest niepoprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 No niestety tylko pomiar miernikiem. To zawsze jest najpewniejsze. Na razie nic nie wiadomo. A swoją drogą to temp. proca pokazuje raczej poprawnie i z tego wynika że twój komputer płonie 67*C 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cytat Witam wszystkim, jestem nowym uzytkownikiem. Kupiłem dzisiaj kartę Leadteka G Force Fx 5700 dvi/vivo + 256 Ram. Po zainstalowaniu karty i odpowednich sterowników rozpocząlem ,,testowanie" paru gier. Mianowicie zacząłem sprawdzać od Call Of Duty noi zaczęły się problemy. Przy rozdzialczości 1024/786, nawet przy podstawowych ustawieniach bilinear/16bit, cos momentami się przycina i momentami na ekranie pojawiają się szerokie poprzeczne pasy, po czym komp się zawiesza. Zastanwaim się czy nie jest to wina wolnego kompa . Miałem tak samo gdy karta nie była dociśnieta porządnie do płyty głównej... Biało-niebieskie lub inne pasy... zobacz czy dobrze jest dociśnieta !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ok, dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie Tobie Madness :) Skoro więc może to być zasilacz, jaki proponujecie kupić? Przyznam się że po ostatnim zakupie, jestem spłukany więc na jakiś superancki zasilacz nie będzie mnie stać. Jaką byście polecili firmę, model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Minimum Chieftec 360W za 149zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cytat Jeśli nie ma złącza to karta pobiera całą moc ze złącza AGP (dziwne mój FX5700 miał złacze 8O ). Sprawdź w którymś z programów takich jak Aida, Everest, Speedfan napięcia. Szczególnie napięcie +3,3V, +5V oraz +12V. Lepiej jest to sprawdzić miernikiem ale na początek programowo wystarczy. 8O To co ty miales za FX5700 ? No chyba , ze ultra... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Nie to nie był ultra. Miałem FX 5700 śmiesznej firmy Manli 425/550MHz. A co ciekawe bez wetkniętego molexa w ogóle nie chodził i komp tylko piski wydawał że karta coś nie pasi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Kumpel ma taką samą grafę jak Rhoth (Leadtek 5700 256 mb vivo) i faktycznie nie ma dodatkowego zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bo na zwyklym 5700 nie ma dodatkowego zasialnia !! Madness pokaz mi fotke tej twojej grafy bo cos mi tu nie pasuje EDIT : Zwykly FX 5700 FX 5700 Ultra Jak widac po fotach tylko na wersji ultra jest dodatkowy molex , co jest logiczne bo karta jest o wiele bardziej wyzylowana , natomiast w zwyklym 5700 go nie ma bo po co ? A co do samego topicu to sam kiedys mialem 5700 Pixelview do tego , xp 2200= @ 2.1Ghz + 80gbHdd + Cdrom+CDRW , trzy wentyle a to wszystko ciagnal tracer 450W czyli shit na maksa , wiec nie robcie z tego 5700 prodazercy na miare R9800pro czy 5950ultra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 To jest fotka mojej karty po modzie. Normalnej niestety nie mam. Strona A To jest zdjęcie drugiej strony PCB z naklejką Strona B A to jest oryginalny wygląd: GF FX 5700 128MB Manli Update: Teraz zauważyłem że moja była karta różni się od tej na zdjęciu z Manli. W mojej brakuje mniej elementów (prawy górny róg) oraz obok gniazda molex 8O Cholera nie wiem czy dobrze zrobiłem, że ją sprzedałem :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 No musze przyznac ze pierwszy raz cos takiego na oczy widze 8O Tylko dalej nie rozumie po cholere ten molex tam jest :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Cytat Cytat Witam wszystkim, jestem nowym uzytkownikiem. Kupiłem dzisiaj kartę Leadteka G Force Fx 5700 dvi/vivo + 256 Ram. Po zainstalowaniu karty i odpowednich sterowników rozpocząlem ,,testowanie" paru gier. Mianowicie zacząłem sprawdzać od Call Of Duty noi zaczęły się problemy. Przy rozdzialczości 1024/786, nawet przy podstawowych ustawieniach bilinear/16bit, cos momentami się przycina i momentami na ekranie pojawiają się szerokie poprzeczne pasy, po czym komp się zawiesza. Zastanwaim się czy nie jest to wina wolnego kompa . Miałem tak samo gdy karta nie była dociśnieta porządnie do płyty głównej... Biało-niebieskie lub inne pasy... zobacz czy dobrze jest dociśnieta !! Ale to pojawia się tylko i wyłącznie, gdy uruchomię jakąś grę która ma duże wymagania graficzne. W windowsie nic się nie dzieje. Teraz znowu włączyłem , tym razem Need4Speed Underground. Gra nie zdażyła się zzsładować, zanim przeszedłem do menu - juz miałem te poprzeczne pasy na monitorze 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Karty Nvidii mają tzw. dwa biegi. W 2D karta pracuje z taktowaniami (przynajmniej u mnie tak było) 300/550. Po uruchomieniu aplikacji 3D włączał się drugi bieg 425/550. Wentylator również przyspieszał. Rhoth jeśli możesz pożycz od kogoś markowy zasilacz i sprawdź jak się to będzie zachowywać. HeatFighter gdy kupowałem tą kartę to o FX5700 miałem blade pojęcie. Wiedziałem tylko tyle że konkurują one z Radkami 9600 Pro. Nie zastanawiałem się dlaczego jest na niej gniazdo molexa. Myślałem że tak ma być. Karta ta bez wpięcia molexa nie działała. A co on dawał? Wydaje mi się że stabilniejsze napięcie na pamięci. Z 3,6ns samsungów uzyskałem 715MHz stabilnie. Pewnie to ta zmyłka z nadrukiem :) . GPU to była kicha na maxa 480MHz i więcej nie chciał iść bo zwisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhoth Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Heh, właśnie odkryłem przyczynę wzrostu temperatury na procku: Po wyczyszczeniu oczywiście spadła o 20 stopni!!! teraz jest w granicach 47-48 stopni. Może teraz ta grafa będzie chdozila poprawnie. Jak nie, to zasilacz w następnym tygodniu, pewnie Chiefteca :D .[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 8O 8O bez komentarza 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilwrc Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Jak wyżej. Boże ile lat nie czyściłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...