Skocz do zawartości
mcmviper

P4 2.8 HT - zapytani o OC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem bardzo poczatkujacym OC i mam pytanie czy moge podniesc FSB z 200 do 230 bez zmiany napiecia procka i czy po takiej operacji komp bedzie stabilny (seryjny cooler + 2 nawiewajace i 1 wywiewajacy - niepamietam jakiej firmy ale narazie procek wykazuje od max 42 stopnie). Procek siedzi na plycie Gigabyte GA-8I865P-G.

A tak jeszcze male pytanko - co to jest za opcja w BIOS-ie "Limit CPUID Max to 3" i czy pod WinXP przypadkiem nie powinna byc ona wylaczona - jesli tak to czy zauwaze jakas zmiane w pracy kompa po jej prawidlowym ustawieniu (w tej chwili mam ta opcje wlaczona)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnoś to FSB "krokowo". Najpierw powiedzmy 210, potem co 5 MHz i sprawdzaj, czy nie ma błędów np.: Prime95 blend.

Puść go na 15 min przy danym FSB i jak wszytsko ok, to jedź dalej. Gdy osiągniesz FSB, na którym wyskoczą jakies błędy, zejdź do poprzedniego prgu i puść Prime na kilka godzin.

Wtedy będziesz miał pewność stabilnej pracy.

Jeżeli jesnak bęziesz chciał OC dalej, to podnieś lekko napięcie i jazda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

a gdzie moge znalezc info o jadze procka

Chodzi o to czy Preskot czy Northwoud, ale sodzoc po tem (czemu taka niska) to to jest 2,8C northwoud

Cytat

a gdzie moge znalezc info o jadze procka

Chodzi o to czy Preskot czy Northwoud, ale sodzoc po tem (czemu taka niska) to to jest 2,8C northwoud

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie northwood ale preskot a temp niska bo wentyle chodza w granicach 4000 - 4200 obrotow i mam w miare dobrze wentylowana obudowe (z przodu otwarte dwa wentyle z tylu brak sledzi + boki obudoway maja dodatkowe otworki)

Jak poznac, ze prime robi testa??? Bo wlaczam Advanced - Test i niema tam zadnego torture test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowalem zrobic OC z programu EasyTune4 (niby specjalny do podkrecania procka pod plytka Gigabyta) i zmienilem FSB na 210. Wszystcho chodzilo dobrze puscilem Prima na 15 min (0 bledow), nastepnie zrestartowalem kompa i FSB znowu 200 co jest??? Moze zrobic OC z BIOS-u. Tylko dokladnie nie wiem gdzie :( (chodzi zapewne o CPU Host Frequency - tak???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie o to chodzi... CPU Host Frequency... Nie zapomnij rowniez (o ile posiadasz taka opcje) zablokowac AGP/PCI na 66/33MHz (AGP/PCI/SRC Fixed) oraz ew. ustawić odpowiedni stosunek zegara do pamięci (Memory Frequency For...). A poniżej powinieneś mieć opcje ustawiania napięć dla poszczególnych elementów...

Opcje które ci powyżej napisałem zapożyczyłem z innej płyty Gigabyte'a na i865. Mam nadzieję, że w Twoim biosie również się znajdują :)

Powodzenia w @... Pozdro...

P4E 3.2@3.7GHz WC ::: Abit IC7 rev.1.0 bios 25 + Zalman ZM-47NJ ::: 2×512MB DDRAM Hynix -D43 (2.8V/8-4-4-3) ::: HIS Radeon 9800@ProBios@400/700 WC ::: 2×120GB Maxtor 6Y120P0 ::: Audigy 2 + GW550THX ::: DVD Sony DDU1621 ::: CD-RW Teac CD-W552E ::: Belinea 101741 ::: watercooling: CPU UrielMulti + GPU Abadon + MJ1000 + Rekord ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi