mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witam! Jestem bardzo poczatkujacym OC i mam pytanie czy moge podniesc FSB z 200 do 230 bez zmiany napiecia procka i czy po takiej operacji komp bedzie stabilny (seryjny cooler + 2 nawiewajace i 1 wywiewajacy - niepamietam jakiej firmy ale narazie procek wykazuje od max 42 stopnie). Procek siedzi na plycie Gigabyte GA-8I865P-G. A tak jeszcze male pytanko - co to jest za opcja w BIOS-ie "Limit CPUID Max to 3" i czy pod WinXP przypadkiem nie powinna byc ona wylaczona - jesli tak to czy zauwaze jakas zmiane w pracy kompa po jej prawidlowym ustawieniu (w tej chwili mam ta opcje wlaczona) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Podnoś to FSB "krokowo". Najpierw powiedzmy 210, potem co 5 MHz i sprawdzaj, czy nie ma błędów np.: Prime95 blend. Puść go na 15 min przy danym FSB i jak wszytsko ok, to jedź dalej. Gdy osiągniesz FSB, na którym wyskoczą jakies błędy, zejdź do poprzedniego prgu i puść Prime na kilka godzin. Wtedy będziesz miał pewność stabilnej pracy. Jeżeli jesnak bęziesz chciał OC dalej, to podnieś lekko napięcie i jazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a czy mozna by prosic o linka do jakiego programu do OC (czy moze wystarczy EasyTune$ dolaczany do mojej mobo) i do Prime95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 prima poszukaj na google albo jest w serwisie chipa:) a OC to chyba w biosie:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 PS. podałbyś jądro procka jeszcze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 a gdzie moge znalezc info o jadze procka Tak przy okazji dlaczego nie moge odpalic testa w Prime95. W zakladce Advanced mam dostepne tylko Password, Affinity i Quit GIMPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernix Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cytat a gdzie moge znalezc info o jadze procka Chodzi o to czy Preskot czy Northwoud, ale sodzoc po tem (czemu taka niska) to to jest 2,8C northwoud Cytat a gdzie moge znalezc info o jadze procka Chodzi o to czy Preskot czy Northwoud, ale sodzoc po tem (czemu taka niska) to to jest 2,8C northwoud Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie northwood ale preskot a temp niska bo wentyle chodza w granicach 4000 - 4200 obrotow i mam w miare dobrze wentylowana obudowe (z przodu otwarte dwa wentyle z tylu brak sledzi + boki obudoway maja dodatkowe otworki) Jak poznac, ze prime robi testa??? Bo wlaczam Advanced - Test i niema tam zadnego torture test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 omg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jak już to PRESCOTT a nie preskot, i to samo NORTHWOOD a nie Northwoud. Piszmy poprawnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 sorki :oops: spojzalem sie na post wyzej i dostalem jakiej zacmy umysu. OK udalo mi sie znalezc torture test. Powiedzcie jaka jest bezpieczna temp dla mojego procka (po zmianie FSB na 210 temp wzrosla o kilka stopni i wacha sie teraz od 47 - 49) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 prawdopodobnie przy niestabilnosci predzej bedziesz musial podnosic napiecie na memorkach niz na cpu. prime > options > torture test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 probowalem zrobic OC z programu EasyTune4 (niby specjalny do podkrecania procka pod plytka Gigabyta) i zmienilem FSB na 210. Wszystcho chodzilo dobrze puscilem Prima na 15 min (0 bledow), nastepnie zrestartowalem kompa i FSB znowu 200 co jest??? Moze zrobic OC z BIOS-u. Tylko dokladnie nie wiem gdzie :( (chodzi zapewne o CPU Host Frequency - tak???) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernix Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 moze nie dales zpamietania zmiany czestotliwosci procka w ty programie. ale lepiej wes podkrecaj w biosie, bo dajze jest to 1 zakladka na górze 8) 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Murdoc Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dokladnie o to chodzi... CPU Host Frequency... Nie zapomnij rowniez (o ile posiadasz taka opcje) zablokowac AGP/PCI na 66/33MHz (AGP/PCI/SRC Fixed) oraz ew. ustawić odpowiedni stosunek zegara do pamięci (Memory Frequency For...). A poniżej powinieneś mieć opcje ustawiania napięć dla poszczególnych elementów... Opcje które ci powyżej napisałem zapożyczyłem z innej płyty Gigabyte'a na i865. Mam nadzieję, że w Twoim biosie również się znajdują :) Powodzenia w @... Pozdro... __________________________________ P4E 3.2@3.7GHz WC ::: Abit IC7 rev.1.0 bios 25 + Zalman ZM-47NJ ::: 2×512MB DDRAM Hynix -D43 (2.8V/8-4-4-3) ::: HIS Radeon 9800@ProBios@400/700 WC ::: 2×120GB Maxtor 6Y120P0 ::: Audigy 2 + GW550THX ::: DVD Sony DDU1621 ::: CD-RW Teac CD-W552E ::: Belinea 101741 ::: watercooling: CPU UrielMulti + GPU Abadon + MJ1000 + Rekord ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 AGP/PCI mam ciagle ustawione na 66/33 a pamiec ustawia sie automatycznie - podczas zmiany FSB w BIOS-ie automatycznie zwieksza sie czestotliwosc pracy pamieci - wiec mysle ze powinno byc dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcmviper Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 OK zrobilem OC z BIOS-u na FSB 210 i odpalilem program monitorujacy prace kompa (temp, volty) i zauwazylem, ze VCoreA ciagle sie zmienia (od 1,39 do 1,42) - czy to jest normale (i dopuszczalne) (temp w spoczynku 36 w stresie 48 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 tak to jest normalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivan07 Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 a ja mam pytanie z innej beczki , czy na płycie ABIT AI7 GURU mozna podpiac procesor Intel 3.2 GH z HT ??? czy tylko 2.8 GH?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Cytat a ja mam pytanie z innej beczki , czy na płycie ABIT AI7 GURU mozna podpiac procesor Intel 3.2 GH z HT ??? czy tylko 2.8 GH?? A dlaczego nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...