Skocz do zawartości
Kwazor

Epox 8KRAI czy 8KRA2I ?

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem trochę postów i nie jestem pewien którą płytę wybrać bo :

8KRAI na 2 fazowe zasilanie

8KRA2I ma 3 fazowe (podobno juz nie dostepna w sprzedaży)

I w jaki to stopniu wpływa na możliwość o/c i stabilność ??

Według mnie 3 fazowe jest lepsze.

No i KV7 ABITA

P.s Nforce mnie nie interesuje.

Albo jaka inna płyta na KT600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz 8kra2i sam mam 8krai i nie wiem czy to przez modecoma 350gtf strasznie skaczą mi napięcia maksymalne v-core niby jest 2v a tak naprawdę to 1.87-190 przynajmniej ja tak mam .Do tego jak podkręce proca ponad 2100 mhz to piszczą mi cewki na płycie a to piszczenie jest dobijajce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chec zapomiałem jeszcze o 4 fazowym zasilaniu ale to chyba w ecs jedynie widze.

Zauważyłem ze 2 fazówki nie radza sobie dobrze z silnym o/c a tak abit ma 3 fazy dfi 3 fazy i tak jednak lepiej jak sa 3.

Ja mam 2 i brakuje procowi pradu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8krai radzi sobie z 2 fazami ,jednak 8kra2i jest lepsza za swoim 3 fazowym

w tej cenie jednak nie dostanie sie nic lepszego niz 8krai

soltek ma tez 2 fazy i dobrze sobie radzi jednak kosztuje juz wiecej -tyle ze mozna kupic Abita kv7

innych plyt na kt600 nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ale uwaga > http://www.abit-usa.com/products/mb/techsp...ies=1&model=210  

juz wiem na co zmienie moja plyte  

No to niespodzianka a myslalem ze abit nie zrobi ...

KW7 rulez :P

tylko szkoda ze zasilanie 2 fazowe

widac ze tna po kosztach -najpierw KV7 miala PCB ze ledwo sie procesor miescil :P ,a teraz KW7 musi miec miejsce na pamieci to zasilanie obcinaja :evil:

Pytanko dot. 8KRAI::::: o czego służy opcja "Agp 3.0 Calibration Cycle" i jak sie odbija jej włączeni lub wyłączenie na wydajności w 3D??  

pozdro

sprawdz i napisz :D - nic nie uszkodzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem z 8krai - w aplikacjach 3d grach benchmarkach raz na jakis czas przymula mi grafike na moment, potem śmiga normalnie az znowu nie zamuli na moment. Wgrany najnowszy bios z sierpnia br. procek 2400+ (200x10) 512mb@400 radeon 9500 pro 128mb agp aperature : 128mb, agp: 8x fast/master write: off video bios shadow: off 3DMARO01: 12000 3DMARK03: 3700 zasilacz 400W/PFC. stery:: hyperion 4.53, catalyst 4.9. realtek 3.61 próbowałem różnych

Czym to moze byc spowodowane?? Jakieś ustawienie w biosie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze sprawa mnożników regulacji napięc itp. jak to wygląda w 8KRAI bo cos czuje że 8KRA2I u mnie nie dostane :(

I jak ktoś miał problemy z ta płytą to niech też napisze.

UPDATE:

CHyba ABIT KV7 będzie na 1 miejscu (3 fazowe zasialnie) no i że abit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

padł mi 1 krai 2 przez 2 dni udawał martwego nie działął insert clear cmos wyjęcie baterii w końcu po 2 dniach ni z tego ni z owego odpalił ogólnie w mojej opinii te płyty są dobre na zasadzie złoż zapomnij gdyż np u mnie po zbyt wysokim oc jak płyta nie wstaje clear cmos insert bateria raz działa raz nie. w krai powyżej 2100 mhz niezależnie od napięcia piszczały cewki w drugim powyżej 2200 czasamio też zapiszczy widać że zasilanie wysiada. Co do napięć itp to jest wszystko co potrzeba. Watcher lepszy ten nowy bios z sierpnia czy stary z lutego zauważyłeś jakieś różnice?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8krai radzi sobie z 2 fazami  ,jednak 8kra2i jest lepsza za swoim 3 fazowym

soltek ma tez 2 fazy i dobrze sobie radzi jednak kosztuje juz wiecej -tyle ze mozna kupic Abita kv7

A dlaczego?

Grzebałem w archiwach bo mam zamiar złożyć koledze zestaw do grania (1gb ram, 9800pro itp) i płytę właśnie na kt600 (ok 100 zł tańsze niż na nf2) - w którymś wątku doradzałeś (?) kt6 delta a teraz już nie?

Pytam bo właśnie waham się co wziąć: Asus A7V600-X, MSI KT6V-LSR czy właśnie 8KRAI. (skłaniam się ku ostatniej propozycji - kobieca intuicja :lol:)

Co takiego jest w tej płycie że właśnie ją warto kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8krai radzi sobie z 2 fazami  ,jednak 8kra2i jest lepsza za swoim 3 fazowym

A dlaczego?

Grzebałem w archiwach bo mam zamiar złożyć koledze zestaw do grania (1gb ram, 9800pro itp) i płytę właśnie na kt600 (ok 100 zł tańsze niż na nf2) - w którymś wątku doradzałeś (?) kt6 delta a teraz już nie?

Pytam bo właśnie waham się co wziąć: Asus A7V600-X, MSI KT6V-LSR czy właśnie 8KRAI. (skłaniam się ku ostatniej propozycji - kobieca intuicja :lol:)

Co takiego jest w tej płycie że właśnie ją warto kupić?

Paszczu pytasz sie o KV7 ? Jezeli tak to >http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=67671&highlight=

Choroby wieku dzieciecego juz ma za soba, stabilne FSB 230 bez problemu na jakis VDatach, wszystko na rubiconach (ale to juz pewnie wiesz), dalem 260 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszczu

nie no

MSI KT6 jeszczer przejdzie - poprostu pisalem to w kontekscie jakbym sam mial kupowac :D

8KRAI to wyjatkowa plyta bo jak na ta taka cene ma niezle mozliwosci

asusa nie polecam ,soltek naprawde dobra plyta,jednak moim zdaniem nie warta az tak duzych pieniedzy (abit kosztuje tyle samo) ,MSI dosc solidnie wyglada ,lecz jej dzialanie w o/c jest tak naprawde wielka niewiadoma (teoretycznie to wypada swietnie)

jezeli wybierasz miedzy najslabsza KT6 i 8krai to bierz Epoxa - jezeli plyta ma byc z dodatkowym wyposazeniem (FW czy 1Gbit lan) to wez MSI

P.S.

nie polecilem KT6 bo juz wyszedl KT8 w podobnej cenie i praktycznie taki sam tylko na KT880

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć pytanko do posiadaczy 8krai czy piszczą wam cewki na płycie na 2 płycie mi piszczą na 1 powyżej 2100 mhz a na 2 2300 mhz i piszczy non-stop w idle i nie. Macie tak ta płyta się chyba do wysokich mhz nie nadaje tak wogóle czy ta płyta poradzi sobie z 2500-2600 mhz(dwie fazy) wiadomo że jak sprawdzę to będe wiedział ale boje się że coś wybuchnie spali proca czy cuś. A może to piszczenie to wina tego że zasilacz modecom 350 gtf pracuje na maxa. 5 v =4.75 pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kolego

masz na zasilaczu 4.75v? miernikiem sprawdz ,bo jezeli tak to juz zasilacz nie wyrabia

czy udzwignie 2600MHz - oto jest pytanie ,trzeba to sprawdzic ,najwyzej szykuj jakies radiatory na mosfety i wiatrak 80x80 skierowany na przetwornice

co do piszczenia to max puszczalem na tych plytach Bartona 2500+@2200MHz i nie slyszalem piszczenia (moze wiatrak zagluszal :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kolega 2200 to tez moge sobie puscic max i fajnie jest :lol: radiatorki na mosfety nie mam co puszczac bo mam 120 na wprost i sa zimnie chodzi mi o max oc na tej plycie ta plyta jest wmordezjezysta ale do wysokego @ sie chyba nie nadaje 2 fazy zasilanie chyba do wartosci 2500 2600 nie nadaja a mierni of korse byl grany peace :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja własnie wystawiam na allegro kra2I od qmpla, który zmienił na a64. bardzo dobra płyta i jest duuzo potezniejsza od tego kastrata 8krai, który wygląda dokładnie identycznie(ten krai) jak epox na kt400(sam mam epoxa na kt400). płytan ie była katowana, ale to jest w niej fajne, ze jak masz fsb np 166 i dasz 200 to sie agp/pci nie podwyzsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi