Skocz do zawartości
Phantom_lord

Konwersja z FAT32 do NTFS pod wXP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczorajszego feralnego dnia wylaczono mi prad w trakcie, gdy moj osiol rozpedzal sie w najlepsze...Skutek? Utrata ponad GB danych sciagnietych przez ten program :cry:. Jak dla mnie to duzo, pewnie sie przekonacie, jesli powiem, ze moje lacze to 64kbps :P. Dowiedzialem sie, ze duzo bezpieczniej bedzie na partycji opartej na systemie NTFS. I tu pojawia sie moje pytanie:

Jak przekonwertowac partycje na NTFS pod Windowsem XP (ponoc jest do tego specjalne narzedzie systemowe)? Czy moge pod NTFS puscic tylko np. jeden folder na partycji czy to science - fiction? :wink:

Z gory dziekuje Wam za pomoc.

Ps. Donkey Doctor nie za bardzo sie przydal. Jak znacie inne sposoby do odzyskania/zabezpieczenia danych, to takze poprosze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam dysk w NTFS, a jak przekonwertowac? ja to swoim znajomym robie tak: mowie im zeby zgrali wszystkie wazne dane na cd's. Przychodze z moim HDD, na nim zainstalowany Partition Magic 8 (na emulu na pewno znajdziesz). Uruchamiam ich kompa z mojego HDD, konwertuje Fat 32 na NTFS (nie wiem czemu domyslnie w wiekszosci sklepow jest system Fat?). Reinstalacja windowsa i gotowe :). Widac roznice, no i bezpieczniejszy jest, ale juz nie bede pisal o wyzszosci NTFS nad FAT 32, bo to pewnie gdzies tu na forum bylo. Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam dysk w NTFS, a jak przekonwertowac? ja to swoim znajomym robie tak: mowie im zeby zgrali wszystkie wazne dane na cd's. Przychodze z moim HDD, na nim zainstalowany Partition Magic 8 (na emulu na pewno znajdziesz). Uruchamiam ich kompa z mojego HDD, konwertuje Fat 32 na NTFS (nie wiem czemu domyslnie w wiekszosci sklepow jest system Fat?). Reinstalacja windowsa i gotowe :). Widac roznice, no i bezpieczniejszy jest, ale juz nie bede pisal o wyzszosci NTFS nad FAT 32, bo to pewnie gdzies tu na forum bylo. Pozdro!

Zachęcam do lektury regulaminu forum, zwłaszcza punktu I.3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, a czy da sie zrobic konwersje FAT32 >> NTFS partycji na ktorej odpalony jest system? bo jak probuje odpalic to convert stwierdza ze procesy korzystaja z woluminu i zeby go przekonwertowac to on musi im odciac dostep, podobnie jest jak odpalam kompa w awaryjnym (chociaz tych procesow jest znacznie mniej zapewne); boje sie troche ze jak odetne dostep to sie moze cos zjebac i dlatego przerywam konwersje; czy ktos juz tego probowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi