Skocz do zawartości
Brunek

szybkie pytanie o obudowe i zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jednak rozmyśliłem się z zakupu budy Chiefteca (musze troche ograniczyć koszty, a na tym w miare się da).

Mam w związku z tym do Was pytanie. Zamierzam kupić budę Modecom Prostation i nie wiem czy zostawić zasilacz który tam siedzi 300 W GT(GTF) nie wiem dokładnie jaki czy wziąć bude bez zasiłki i dołożyć do Chiefteca 360-302. Słyszalem, ze 360-302 mocno podnosi temperature w obudowie, a nie chciałbym aby mi się gotowało w budzie.

Nie wiem czy bede podkrecał, bo procesor który mam nowego 2500 oem nie sprawdzany jest jeszcze.

Prosze o porady bo naprawde nie wiem juz co zrobić. Oszczędzić można i potem żałować a chciałbym tego uniknąć.

Prosze o w maire szybką odpowiedź bo będę zamawiał jak najszybciej.

Pozdrawiam

KAMIL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doluz troche kasy i kup chifteca 306-202 DF, z dwoma wentylami i bedziesz miec chlodniej w budzie, a co do pomyslu ze 306-202 podnosi temp to zalezy od obudowy,kazdy zasilacz z jednym fanem moze podgrzaj temp w niewentylowanej budzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doluz troche kasy i kup chifteca 306-202 DF' date=' z dwoma wentylami ...

Domyślam się, ze chodziło Ci o o 360-302. Właśnie słyszalem, ze on podnosi temperature w budzie bo dolny wentyl wieje na procek i może być cieplej. Myślalem, ze 202 nie podnosi temp. w budzie bo jest jeden wentyl wywiewający na zewnątrz do budy nic nie leci.

To jak to wreszcie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, ze chodziło Ci o o 360-302. Właśnie słyszalem, ze on podnosi temperature w budzie bo dolny wentyl wieje na procek i może być cieplej. Myślalem, ze 202 nie podnosi temp. w budzie bo jest jeden wentyl wywiewający na zewnątrz do budy nic nie leci.

To jak to wreszcie jest?

haha ale sie usmialem od kiedy to wentyl w chieftec dual fan wieje na procka hahahh

Chyba jest na odwrót 1 wentyl wieje do zasilky, tym samym wycinga cieple powietrze z nad proca, a 2 wywieana na zewnotrz cieple powietrze i jest wszystk ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha ale sie usmialem od kiedy to wentyl w chieftec dual fan wieje na procka hahahh

Chyba jest na odwrót 1 wentyl wieje do zasilky, tym samym wycinga cieple powietrze z nad proca, a 2 wywieana na zewnotrz cieple powietrze i jest wszystk ok

Fakt pomyliłem się, ale teraz będe wiedział. To poleacie mi 360-302?

Prosze jeszcze o porady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnych doświadczeń - zarówno chieftec 302 jak i cwt 350bdp wyciągają powietrze znad procesora. Ale siła z jaką dmuchają na zewnątrz obudowy jest bardzo niewielka, praktycznie ledwie wyczuwalny podmuch powietrza. Tu leży powód "grzania się zasilacza". Po prostu za słabo dmuchają na zewnątrz aby schłodzić wnętrze obudowy. I dlatego przy tych zasilaczach niezbedne są dodatkowe wentyle w obudowie. Sam przez to mało nie ugotowałem procka i płyty....

Zasilacze typu codeshit mocno wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą powietrze przez co wentylują również obudowę. Dlatego też ludzie, którzy "przesiedli" się z shit'ów na szefa czy inne dobre zasilacze mówią, że "zasilacz się grzeje".

Chieftec 360-302DF to dobry zasilacz, wg. mnie obecnie jedyna zasiłka chiefteca warta kupna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja dorzucę swoje 3 grosze.

Sprawdziłem to już w swoim kompie i warto odwrócić wentyl na radiatorze CPU. W ten sposób wszystkie wentyle dmuchają w jednym kierunku i powietze zasysane znad proca jest dalej zasysane przez zasilacz i wylatuje z obudowy. Nie ma wtedy "przeciągania" między wentylem PSU i CPU i wszystko pracuje wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benito, widziałem ten zasilacz - szefa od Delty. Jest w porządku, nawet o nim myślałem. Zniechęciła mnie do niego seria Delt z allegro. Zmieniałem zasilacz właśnie wtedy, gdy pojawiło się pierwsze info o padającej Delcie - a są to przecie bardzo podobne zasilacze i ten sam producent, róznia się kablami. Teraz wiem, że była to kwestia feralnej serii, ale zniechęcenie pozostało.

Przesiadłem się wtedy z Feela ESP 300W na ModeComa CWT-350BDP i muszę powiedzieć, że jest to dobry zasilacz i jestem z niego zadowolony. Zresztą ten Feel też jest dobry do mniej prądożernych konfiguracji.

A co do wentylowania obudowy - ja wyrzuciłem zasilacz za obudowę i tak ustwiłem, że "spodni" wentyl zasilacza "wysysa" powietrze z obudowy. W tym CWT kable są na tyle długie, że mimo umiejscowienia zasilacza poza obudową dosięgają swbodnie do dysku, ktory leży na dnie obudowy. Są przy tym ładnie pospinane i nie przeszkadzają. Obudowa to modecom winner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic takiego nie mówiłem, ale wg tabliczek znamionowych jest lepszy. Szefik jest lepiej wykonany i cichszy. Oba modele bazują na częściach z zasiłek o przybliżonej mocy 400W. Miałem okazję niedawno porównać napięcia i okazało się, że np. NeoTEC V4202 wypadł lepiej niż szefik 420 DF, co dało mi spro do myślenia, bo takiego rezultatu się w życiu nie spodziewałem.

krzypaw: to jest właśnie szefik made by DELTA polecam.Na pewno lepszy niż każda 360tka made by sirtec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, to, że 420-DF szefa jest to "podkręcone" 360-DF raczej można się spodziewać tego, że przy zasilaczu zbudowanym od podstaw jako 400W może kiepsko wypaść. Zresztą z tego co pamiętam to testach chwalona była właśnie 360-tka DF a nie 420-tka DF.

Benito a czy miałeś w łapkach i testowałeś tego szefa od delty ?? Może mało sie przyglądam na forum tematom o zasilaczach, ale jakoś ten szef nie jest zbyt popularny. A 360DF to może nie idealny ale sprawdzony zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tą 350tkę tylko miałem w łapkach ale nie testowałem. Miałem również przyjemność obadać Deltę dużo mocniejszą (zapomniałem ile ale coś koło 500W) i była tak zabudowana w środku, że był kłopot z włożeniem palucha do obudowy. Za to tą 350tkę testował mój znajomek użytkownik "@" na forum. Mam do niego duże zaufanie. NO I JESZCZE KILKU INNYCH FORUMOWICZÓW, których nie znam osobiście. Wiem, że była porównywana z szefem 360 i wypadła dużo duzo lepiej.

Wiesz, z resztą DELTA ELECTRONICS ma duże tradycje na rynku zasiłek dla serwerów. W USA jest bardzo znana i ceniona pod tym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi