Skocz do zawartości
mslazi

Jaki procesor wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Mam pytanie dotyczace wyboru procesora, a mianowicie nie wiem jakiego wybrać.

Athlon XP 2200+Thorton

Athlon XP 2400+

Athlon XP 2600+

Athlon XP 2500+Barton

Sempron 2200+ do Sempron 2600+

oczywiscie biorac pod uwage ze w przyszlosci bede chcial podkrecic

A moze macie jakies propozycej w rozsadnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osiągi. A semprony zamydlają oczy tymi umerkami. Zobacz na cache i MHz. taki 2500 barton L1 128 L2 512 i 1833 MHz Sempron 2500 L1 128 L2 256 i 1750 MHz a jądro generacji wcześniejszej niż Barton. Dlatego wybór oczywisty. One powstały po to żeby dobić Socket A i przejść całkowicie na Athlony 64. jak masz jeszcze dostęp do Bartona 2500 to bież go prawie każdy z nich idzie jako Athlon 3200+ czyli proc droższy dwa razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogole to co wybrac. Durona czy Athlona 2000XP Bo chce sobie na szybko i tanio polepszyc komputer a nie chce sie pchac w wielkie koszty bo niedługo i tak sie bede musiał przesiasc na laptopa wiec teraz szkoda mi duzo ładowac kasy w niego. Bo durony są tansze, pracuja na tych samych czestotliwosciach co Athlony ale mozna je o wiele lepiej krecic z tego co wyczytałem. I własnie chce sie zmiescic w ok 300 zł z procesorem i płytą głowną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osiągi. A semprony zamydlają oczy tymi umerkami. Zobacz na cache i MHz. taki 2500 barton L1 128 L2 512 i 1833 MHz Sempron 2500 L1 128 L2 256 i 1750 MHz a jądro generacji wcześniejszej niż Barton. Dlatego wybór oczywisty. One powstały po to żeby dobić Socket A i przejść całkowicie na Athlony 64. jak masz jeszcze dostęp do Bartona 2500 to bież go prawie każdy z nich idzie jako Athlon 3200+ czyli proc droższy dwa razy.

Po pierwsze 512 kB L2 cache w przypadku athlonów [ciach!]o dają.

Po drugie są semprony na socket A na jądrze bartona tylko z zablokowanym 256 kB L2 cache jak w przypadku thortonów, czyli może się da odblokować resztę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami dobrze wiecie ze bartonow teraz jak na lekarstwo!!!!!! Wiec mowienie bierz bartona (ktorych juz sie raczej nie znajduje) mija sie z celem! Te ktore zostaly albo sa oferowane na allegro czy w nielicznych sklepach internetowych maja strasznie wysokie ceny... No chyba ze ja sie myle i cena powyzej 400 zl za wersje OEM jest promocyjna :D

W tej syytuacji lepszym wyjsciem bedzie zamiast kupna Semprona bo z co wnioskuje bylby to Sempron 2500-2600 lepiej chyba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Athlona 2200-2400 ktore sa wciaz dostepne na naszym rynku!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tram kupilem athlona 2500 mobilnego i nie zauje a zaplacielm 407zl (Oem) przyznaje ze cena jest troche wygorowana ale bez przesady da sie jeszcze prezyc. Ale zeby zmescic sie z plyta golwna i procem w 300 zl jak to napisal "menic" to bedzie trudno bo chociarzby zwykly abitek kosztuje w granichach wlasnie 300zl i w dodatku tak samo ciezko juz go dostac jak bartona!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tram kupilem athlona 2500 mobilnego i nie zauje a zaplacielm 407zl (Oem) przyznaje ze cena jest troche wygorowana ale bez przesady da sie jeszcze prezyc. Ale zeby zmescic sie z plyta golwna i procem w 300 zl jak to napisal "menic" to bedzie trudno bo chociarzby zwykly abitek kosztuje w granichach wlasnie 300zl i w dodatku tak samo ciezko juz go dostac jak  bartona!

no ja mam zamiar kupic uzywane :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi