Skocz do zawartości
rafaello_ew

dziwna usterka ?

Rekomendowane odpowiedzi

komp jak w opisie ...

problem : czasen nie daje sie wlaczyc

objaw : po wlaczeniu zasilania wiatraki obracaja sie - ale nie dochodzi do niczego - nawet nie zdazy sie bios z grafy zaladowac - tylko wentyl na grafie chodzi na wysokich obrotach jak to zwyczajnie przez chwilke przy wlaczaniu..

z czasem kompowi to przechodzi i dziala tak dlugo az sie go nie wylaczy zrestartuje - jak chodzi tydzien to chodzi bez zastrzezen - przy restarcie badz wlaczeniu wylaczeniu znowy na maxa mnie trapiacy problem ze nie chce sie wlaczyc ...

jak sie zalaczy wyskakuje mi ekranik z biosu ze ustawienia overc. zawiodly i ustawia wszystko jescio raz ...

ok..

teraz co sprawdzalem

odlaczylem dyski - nie pomoglo

wywalilem karte muzyczna - nie pomoglo

podlaczylem inny zasilacz - nie pomoglo

przelozylem pamieci - nie pomoglo

procek rozmontowalem poczyscilem radiatora - proc byl zimny - radiator zdaje sie w miare dobrze przylegac do procka - wiec tez nie pomoglo

nie mam zastepczej karty graficznej zeby przelozyc , prad nie ma uziemienia - zasilanie podlaczone przez listwe zabezpieczajaca ups-a brak....

ma ktos jakis pomysl co to moze powodowac ? - prosze o konstruktywna dyskusje i nie nabijanie postow ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz na jakiś czas mam identyczne objawy występujące wyłącznie przy przetaktowanym procu, uważam iż nie ma sie czym przejmować jeśli maszynka nie restartuje sie ani nie wiesza. Problem pojawia sie wówczas kiedy komp uzywany jest przez innych domowników ''komputerowców'' :wink: którzy dostaja zawału na widok Black screena :o ( na dodatek jesli sprzet chodzi na nominalnych ustawieniach ) wowczas jedynym ratunkiem jest - po pierwsze sprawdz timingi pamieci w Biosie, 2 pozycz inny zasilacz od znajomego. Jesli problem ustąpi poszukaj innej denerwujacej rzeczy w kompie :wink: ja zawsze czegos sie doszukam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień w biosie ustawienia na Defaults (safe Defaults/settings...)- sprawdz czy problem sie skończył jeśli tak - zmieniaj po kolei ustawienia na bardziej agresywne (za każdym razem testuj stabilność ) - aż w końcu znajdziesz winowajce. Kiedyś tak miałem na starym Abicie (wowczas problem stanowiły wybrzuszone kondensatory na płycie) ale to raczej problem starszych płyt...aczkolwiek możesz sprawdzić ich stan - nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi