Skocz do zawartości
Agentlos

Dziwne zachowanie CD-ROM

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio naprawiłem swój stary CD-ROM o prędkości 24x, i odtwarza płyty. Jest jednak pewien problem. Kiedy zdjąłem z niego obudowę, okazało się że:

-laser pozostaje na końcu płyty, rozpędza się, i dobiero walnia, edruje do począdku płyty (środka) i zaczyna odtwarzanie. Czy to jest normane.

-Zdarza się że podczas pracy słyszę "gruch!", i kaj załważyłem przy zdjetej obudowie laser nagle przemieszcza się ze środka płyty na jej obrzeża, przestając czytać płytę, a natępnie znów wracając na swoje miejsca czyta płyte rozpedzając się od nowa.

- podczsa pracy ten kłopotkiwy sprzę wydaje dziwne odgłosy takie jak chrobotakie. Oczywiście zauważyłem co jest tego przyczyną - laser przy BRAKU aktywności CD-ROMu rusze sie w górę i w dół. i ta ciągle. Oczywiście chodzi mi o poruczanie całego lasera po odpowiedniej szynie do tego przystosowanej.

-ostsnia rzeczą o jakiej piszę jest fakt że CD-ROM zatrzymije sie i zostawia w swoim byforze pliki, które mogę odtwarzać aż do momentu wejścia do innego foledru nie znajdujacego sie w buforze. Nie jestem pewien, ale nowsze CD-ROM'y niw wyłączaja sie po 30 sec tylko bardzo mocno zwalniająlub po kilku minutach sie zatrzymują!!! To mnie denerwuje!!

Czy ktoś zna odpowiesdz na moje pytania? A może ten CD-ROM zachowuje się tak normalnie i nie jest to w żadnum stopniu obiegnięciem od normu postawinej przez tak właśnie skonstruowanu BIOS CD-ROM'u?

Bardzo proszę o odpowiedz.! Piszcie WSZYSTKIE sugestie jakie przyjdą Wam na klawiature! Moze któraz z nich okarze się trafna! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi