Goomba Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Po włączeni gry MOHAA na maxymalnych detalach mam zaledwie 30fps, po jakimś czasie wyskakuje komunikat o zamałej ilości pamięci wirtualnej(mam jej wystarczającą ilość)po czym gra chodzi już na od 90 do 110fps, tylko że z komunikatem windowsa na środku ekranu się nie zaciekawie gra. :? Co zrobić żeby ten durny komunikat nie wyskakiwał, mam mało ramu(128mb), a pamieć wirtualna ustawioną na 350mb(czyli niby, aż za dużo), używam Win2kproSP4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 No to ja zauważyłem że mam za mało ramu, tylko że po tym błedzie okazuje się ze już nagle mam dość :P Wiec qurde jak tego farmazona wyłączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burro Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Jak juz ci mowilei, nie masz wylaczac, tylko zwiekszyć wartość. 350mb to nie jest niby az za duzo tylko niebystrasznie mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 A na ile ustawić? Bo czytałem, że pamieć wirtualną powinno się ustawiać na 150% lub 200% posiadanej pamięci ram?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Tak, tylko ta teoria była wymyslona kilka lat temu i juz jest trochę nieaktualna. Nie polecam mniejszego niz 400 MB bo obecnie programy/gry są zbyt duże. Ja mam ustawione na 400 przy 256 MB ramu a ostatnio i tak windows zwiększał rozmiar nawet do ponad 700 MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 A jak będzie lepiej? Ustawić plik pamięci wirtualnej na dysku C czy D, teraz na C mam zaledwie 700mb wolnego miejsca! :? UPDATE1: Jest jakiś program do defragmentacji pliku wymiany? (mam WIN2kProSP4) UPDATE2: Może lapiej zainstalować Win98SE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 E no qurde naprawde nikt nie wie? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
night_crawler Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 W starszy windach mozna bylo defragmentowac plik wymiany recznie (przez mniane rozszerzenia), ale XP nie sprawdzalem. W XP zastosowano inne zarzadzanie systemem - jesli w np w 98 przy odpowiedniej ilosci ramu mogles miec wylaczone stronnicowanie, tak w XP ile by ramu nie bylo musisz miec plik stronnicowania bo spadek wydajnosci jest gigantyczny. Jesli dobrze skonfiguruje sie plik stronnicowanie nie ma potrzeby defragmentowania go. 1 sprawa plik wymiany musi byc statyczny- czyli wartosc min=max, 2 przed ustawieniem pliku wyzeruj go (nie wylacz), defragmentuj dysk i ustaw plik, 3 proponuje nie schodzic <512MB - ja mam 1024, 4- przy kilku dyskach - plik powinien byc na jak najszybszym i jednoczesnie na innym niz system. ew. wlacz opcje "Wyczyść plik wymiany przy zamykaniu systemu" 98SE - ? :lol: tak na marginesie to przy okazji dokup sobie ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 nie powinno być.. zadne 150%.. takie są fabryczne ustawienia windowsa... ja w razie potrzeby zwiekszam swapa nawet do 1200MB jak mi potrzeba... (256RAMów). Daj sobie z 500MB i bedzi git :P, albo jak juz chcesz bardziej po komputerowemu... to daj 512 :lol: na kilku dyskach (niepartycjach) lepiej jest podzielić swapa na te własnie dyski,jesli jednak masz 1 hdd i kilka partycji to zazwyczaj bywa tak ze partycja systemowa jest najszybsza... chwila namysłu... windows czyta dll'e z systemu i ładuje je do swapa i jesli bedzie on nainnej partycji (fizyczne teoretycznie dalej) to trzeba wliczyć czas ruchu głowic.. ale i tak to wszystko są zyste spekulacje bo to duzo zalezy od zawartosci i ułozenia plików na hdd. najlepsza rada.. 512 ramu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 najlepsza rada.. 512 ramu :lol: Wiem, wiem właśnie zbieram hajs tylko nie wiem co qpić pod KT266a. :? THX wszystkim za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...