Skocz do zawartości
Goomba

Komunikat o zamałej ilości pamieći wirtualnej...

Rekomendowane odpowiedzi

Po włączeni gry MOHAA na maxymalnych detalach mam zaledwie 30fps, po jakimś czasie wyskakuje komunikat o zamałej ilości pamięci wirtualnej(mam jej wystarczającą ilość)po czym gra chodzi już na od 90 do 110fps, tylko że z komunikatem windowsa na środku ekranu się nie zaciekawie gra. :? Co zrobić żeby ten durny komunikat nie wyskakiwał, mam mało ramu(128mb), a pamieć wirtualna ustawioną na 350mb(czyli niby, aż za dużo), używam Win2kproSP4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko ta teoria była wymyslona kilka lat temu i juz jest trochę nieaktualna.

Nie polecam mniejszego niz 400 MB bo obecnie programy/gry są zbyt duże.

Ja mam ustawione na 400 przy 256 MB ramu a ostatnio i tak windows zwiększał rozmiar nawet do ponad 700 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak będzie lepiej? Ustawić plik pamięci wirtualnej na dysku C czy D, teraz na C mam zaledwie 700mb wolnego miejsca! :?

UPDATE1:

Jest jakiś program do defragmentacji pliku wymiany? (mam WIN2kProSP4)

UPDATE2:

Może lapiej zainstalować Win98SE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starszy windach mozna bylo defragmentowac plik wymiany recznie (przez mniane rozszerzenia), ale XP nie sprawdzalem.

W XP zastosowano inne zarzadzanie systemem - jesli w np w 98 przy odpowiedniej ilosci ramu mogles miec wylaczone stronnicowanie, tak w XP ile by ramu nie bylo musisz miec plik stronnicowania bo spadek wydajnosci jest gigantyczny.

Jesli dobrze skonfiguruje sie plik stronnicowanie nie ma potrzeby defragmentowania go. 1 sprawa plik wymiany musi byc statyczny- czyli wartosc min=max, 2 przed ustawieniem pliku wyzeruj go (nie wylacz), defragmentuj dysk i ustaw plik, 3 proponuje nie schodzic <512MB - ja mam 1024, 4- przy kilku dyskach - plik powinien byc na jak najszybszym i jednoczesnie na innym niz system. ew. wlacz opcje "Wyczyść plik wymiany przy zamykaniu systemu"

98SE - ? :lol:

tak na marginesie to przy okazji dokup sobie ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinno być.. zadne 150%.. takie są fabryczne ustawienia windowsa... ja w razie potrzeby zwiekszam swapa nawet do 1200MB jak mi potrzeba... (256RAMów). Daj sobie z 500MB i bedzi git :P, albo jak juz chcesz bardziej po komputerowemu... to daj 512 :lol:

na kilku dyskach (niepartycjach) lepiej jest podzielić swapa na te własnie dyski,jesli jednak masz 1 hdd i kilka partycji to zazwyczaj bywa tak ze partycja systemowa jest najszybsza... chwila namysłu... windows czyta dll'e z systemu i ładuje je do swapa i jesli bedzie on nainnej partycji (fizyczne teoretycznie dalej) to trzeba wliczyć czas ruchu głowic.. ale i tak to wszystko są zyste spekulacje bo to duzo zalezy od zawartosci i ułozenia plików na hdd.

najlepsza rada.. 512 ramu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi