Skocz do zawartości
MARTiiii

Kolejność podłanczania IDE - dyski, cdrom itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy gdzieś taki temat był ale chyba nie.

Chodzi mi o najlepsze podłączenie dysków twardych, cdromów, nagrywarek by jak najwydajniej działały z sobą. Czyli dokładniej co podłączyć do 1-IDE, co do 2-IDE, no i w jakiej kolejności - slave, master...

Czy tak będzie oki??

1 IDE ------- slave DVD ------ master HDD 40gb (system)

2 IDE ------- slave CDR ------ master HDD 120GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyski na jednym kablu napędy optyczne na drugim. Na jednym kablu uzadzenia musza pracowac w tym samym trybie transferu (czyt. jezeli dysk moze udma133 a naped optyczny udma 33 to oba beda dzialac na udma 33). kombinowanie pierwszy drugi kontroller i slave/master nie powino miez zadnego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jednym kablu uzadzenia musza pracowac w tym samym trybie transferu(czyt. jezeli dysk moze udma133 a naped optyczny udma 33 to oba beda dzialac na udma 33)

BZDUUUUUURAaaa.

Kazdy napęd będzie pracował w trybie w którym powinien pracowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jednym kablu uzadzenia musza pracowac w tym samym trybie transferu(czyt. jezeli dysk moze udma133 a naped optyczny udma 33 to oba beda dzialac na udma 33)

BZDUUUUUURAaaa.

czyli bez roznicy w wydajnosci bedzie jesli bedzie na jednym kanale dysk i naped cd i na drugim dysk i dvd oraz dyski na jednym kanale i cd na drugim kanale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BZDUUUUUURAaaa.

Doedukuj się a potem pisz, żę bzdura

nie będę Ci szukać w specyfikacji tak na szybko google pokazało:

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlacz...ie/ideconf.php3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dysk ata100+Nagrywarka podłączona na jednej tasmie= kazdy napęd pracuje w trybie w którym powinien pracowac. Testowane na kilku komputerach.

2. Dysk 100 + naped 33 = oba napędy pracują jako 33 >> BZDURA.

3. 100 + 33> oba napedy pracują równoczesnie> dysk przychamowany z transwerem ale nadal pracuje w takim trybie w jakim powinien(100).

4. 100+33> pracuje tylko hdd(w cd nie ma płyty)>dysk chodzi na 100 z pełną szybkoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z odczytem płyt i z nagrywaniem. Myśle, że to może byś sprawa softu, albo, że coś jest źle podłączone w tych kanałach IDE, w tym jestem zupełnie ciemny, a tu daje fotke jak mam podłączone CD-RW i DVD na tych kanałach, w sklepie mi to podłączali, czyli powinno być dobrze. 8)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż. Nie moge nagrywać 50% płyt i oczywiście musze je do kosza wyrzucać. Mam problem z odczytem płytek. Np. chce istalnac giere to nie moge bo jakiś jeden czy pare plików są uszkodzone i tak samo jest przy kopiowaniu, pisze jakiś błąd DOS, czy coś takiego, dam zaraz screena co mi wyskakuje. Tak samo jak robie kopie zapasową w Clonei później jak chce przegrać to nie moge albo sie źle przegra z błedami. Zawiodłem sie na LG. Przedtem miałem na starym kompie CD-RW LG 4x i wszystkie płytki chodziło bez zarzutu. Czytałem gdzieś kiedyś, że napedy głupieją gdy zasiłka jest za słaba i sie nie wyrabia. Jak mam nowego kompa czyli jakieś pół roku nie było żadnego zwisu czy restartu, a jak widziecie mam cudną zasiłke. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podpinania dyskow - cos poczytalem i faktycznie w obrebie udma moga byc rozne napedy - wiec moja uwaga o zwalnieniu dysku byla by poprawna jezeli napedy cd nie obslugiwaly by trybu udma (a nowe zazwyczaj obsluguja). Choc jeszcze nie do końca jesztem tego pewien ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pdobnie problem z podłączeniem napędów. Obecnie komp pracuje w konfiguracji:

1. master dysk 40 gb (ata 133, 7200 obrotów) na 80 żyłowej taśmie

2. master nagrywarka lite-on na 40 żyłowej taśmie

2. slave dvd lg

problem jest tego typu że podczas nagrywania płyt, czy to z twardego, czy podczas przegrywania z dvd, bufor nagrywarki ciągle jest opróżniany i nagrywarka przerywa nagrywanie, po czym po chwili je wznawia. bufor nie jest opróżniany (utrzymuje się na jednym poziomie) tylko przy nagrywaniu X12 i mniej. wyższe prędkości (x24, x32...) prawie nie przyśpieszają szybkości nagrywania. w czym może tkwić problem?

amd 2500+xp, 256 ram, płyta główna asus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BZDUUUUUURAaaa.

Doedukuj się a potem pisz, żę bzdura

nie będę Ci szukać w specyfikacji tak na szybko google pokazało:http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3

Nie ma sie co denerwowac , ustawienie przez nich proponowane ( ma za zadanie ulatwic wypalanie w locie plytek w momencie jak dane czytane sa z drugiego napedu ) . Tyle ze ja to robilem rowniez na jednej tasmie (ale od czego mamy zabezpieczenia przed spaleniem plytki :) ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi