Skocz do zawartości
Sir_ice

P4 2.8E @ 3.3GHz

Rekomendowane odpowiedzi

SL7KA juz pislaem ;-p stepping D0

też mam z tej serii... wgraj nowy bios do mobo i obniż napięcie :)

@turzol SL7KA z tego co wyszukałem to ma standardowe napięcie 1V, oczywiście to nie oficjalne informacje ale bardzo prawdopodobne - problemy ze stabilnością przy podanym przez Intel'a standardowym 1.4V :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie mam defaultowe 1.4V obnizyc sie nie da. CPUz pokazuje zazwyczaj 1.375 - 1.410 V

Easy Tune 5 pokazuje mi temp w idle 45-46 *C a w stresie do 64-65 *C ale mysle ze jak jutro posmaruje proca Arctic Silver 5 to troche spadnie temp.

na 8ipe 1000 przy 3.5 mam 55st tym samym programem na box radiatorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpisane z pudla:

Pentium® 4 Processor 2.80E GHz 1.4V max

System Bus 800MHz, 1MB L2-Cache, PGA-478 Pkg

PRODUCT CODE: BX80546PG2800ESL7KA

MM#: 861556

FPO#: 7422A2949

VERSION #: C70423-001

PACKDATE: 06/16/04

Powodzenia w poszukiwaniach.

Bios mam najnowszy a mimo wszystko nie da sie obnizyc napiecia ;( a swoja droga ta dziwne - zaktualizowalem bios i przy starcie systemu pokazuje mi bios version F6 a w windowsie F2.....

BTW: mieli mi dzisiaj dostarczyc paste i nowy zasilacz i qpa... pewnie jutro dopiero bedzie... (sic!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wsadziłem w firmie do kompa 2.8E SL7KA - wstaje na 3.8 bez podnoszenia napięcia :) - niestety miałem zwis :| wstanie winda zobacze jaki stepping zidentyfikuje cpu-z

p.s. grzeje się jak porąbany - na boxowy coolerku przy 3.8G na postoju 66st.C 8O , mój 2.4C na 3.3-3.4 (też 1g oc) na tym samym coolerku ma 40-42st.C

p.s2. niech tylko sprzedam swojego proca to kupuje SL7KA :D

Dołączona grafika

dodam że prawdopodobnie 3.9 i wiecej blokuje zasilacz - testy robione na jakimś noname 300W - na 3.9 wstaje ale restart przy ładowaniu windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem ale najniższe dostępne w biosie to 1.3875 co daje jakieś 1.34V realne. Co do postowania to wstaje na 4.06 - na 4G wchodze do biosu ale temperatura go dobijać zaczna - 75st.C na boxowym coolerku wiec bez WC można zapomnieć o wejściu do windy i pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i chipset, w końcu na SIS'ie jest :? trzeba było kupić coś na i865/875 :P

Zgadzam sie co do mobo - srednia, bardzo srednia... IMHO IC7 jest w tej chwili najlepszym wyborem do P4 S478.

Sir_ice - na Abicie mialbys fsb 250mHz jak w banku.

Z drugiej jednak strony masz kiepskie pamieci - sprobuj je odpalic asynchro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem ale najniższe dostępne w biosie to 1.3875 co daje jakieś 1.34V realne. Co do postowania to wstaje na 4.06 - na 4G wchodze do biosu ale temperatura go dobijać zaczna - 75st.C na boxowym coolerku wiec bez WC można zapomnieć o wejściu do windy i pracy.

1. Na jakiej mobo @ tego Prescotta?

2. Pamieci rozumiem asynchro?

3. Gdzie dostales ta serie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez juz mam Prescotta 2.8E stepping D0 SL7KA :D

Dopiero co go odpalilem, pierwsze proby podkrecania mam juz za soba.

FSB 250MHz napiecie default, pamieci synchro @DDR500 3-4-4-8 2.8V

Tak wyglada pudlo:

Dołączona grafika

FSB 250

Dołączona grafika

Zobacze ile moge z niego wycisnac na standardowym napieciu. Pamieci synchro ida u mnie 250-255max, takze zostaje dzielnik 5:4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zasilacz mi nie wyrabia i nie moge uzyskac stabilnego FSB260 :(

Ten Prescott to smok i daje ostro po napieciach. Pierwszy raz widzialem u siebie tak niskie 12V i 3.3V:

Dual Prime FSB260. Vcore 1.42V (bios), 5:4 fsb:mem:

+12V = 11.70V

+5V = 4.95V

+3.3V = 3.12V

Vcore - 1.38V (w biosie 1.42V)

TEMP: (stress)

CPU --- 57stC

PWM --- 43stC

Czyzby Enermax 353W mial juz dosyc? W sumie do uciagniecia ma:

2xHDD, AbitIC7, Prescott, 1GB RAM, CD-RW, DVD-RW, Radek 9800PRO, 2 katody, 4x80mm, Audigy, glowwire, czytnik 8in1, sieciowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm - to co powiesz na to że wchodziłem do windowsa na noname 300W @3.85G i chwile go męczyłem aidą :|

powywalaj wszystko oprócz proca, płyty, ramu - wsadź jakąś grafe na pci i zobacz

Bede probowal, ale i tak napiecia sa b.niskie co mnie niepokoi. Aktualnie FSB260, 1.44V w biosie i pisze tego posta. Dzielniki 5:4 jak juz wyzej napisalem. Temp tez nawet znosne - 40st idle, 57st stress. Oprocz tego:

Vmem - 2.8V

VAGP - 1.65V

GAT A-A-A-D-D

Mem 3-4-4-8

FSB250, napiecie 1.385V (default), dzielnik 1:1 - stabilny jak skala

Update - FSB260 - SuperPI 2M przechodzi - 1m26s

Update2 - 3DMarki przechodzi bez zajakniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi