Darius Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 gdzie mogą coś takiego znaleść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 a co tu porównywwać?? roznica jest +/- 10* noa korzyść WC, no i ta cisza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darius Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 no tak, ale przy jakim coolerze a jak ja bym kupił podstawkę tt i wydajny cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 ja mowie, ze srednia temperatura to 10* na korzysc wc.... im wieksze napiecia na procka, tym roznica jest wieksza na korzysc WC. zaden cooler nawet ten najlepszy, najbardziej wymyślny nie dorówna wc, ponieważ jest bezposrednio zależny od temperatury otoczenia.... a wc nie. wiec jesli chcesz kupic wydajny cooler to kup ale i tak nie bedziesz mial tego co masz dzieki wc, czyli ekstra wydajnosc, i cisza. sam wybierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witchman Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 WC to cisza i wydajnosc, ale trzeba wiecej wydac niz nawet na najbardziej wydajny cooler : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 ...ponieważ jest bezposrednio zależny od temperatury otoczenia.... a wc nie. Napewno? hmm wiesz wody nie schłodzisz ponizej temp otoczenia w standardowych zestawach. Pewnie miałeś co innego na mysli, ale to tak w kwestii wyjasnienia. Budowanie dobrego AC to dążenie do zbliżenia sie temp proca do temp otoczenia, ale to sie nie stanie IMHO bo to niemożliwe. Także ja stawiam na WC - stanowczo :wink: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 chodzi oto, ze temperatura w obudowie po chlodzeniu zwyklym coolerrem sie podnosi przez co od razu jest wieksza na procku, do tego temperatura na zewnatrz np w pokoju te 30* gorzej wplywa na chlodzenie coolerem niz na wc... bo woda wolniej sie nagrzewa od powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 zaden cooler nawet ten najlepszy, najbardziej wymyślny nie dorówna wc, ponieważ jest bezposrednio zależny od temperatury otoczenia.... a wc nie. Abosolutnie nie! WC i AC sa dokladnie tak samo zalezne od warunkow zewnetrznych. To, ze WC ma wieksza wydajnosc wynika (w uproszczeniu) z zastosowania lepszego chlodziwa, ktore lepiej odbiera cieplo z procesora i umozliwia przetransportowanie do do chlodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 > Nessay Mały OT - twoje Lev 1 latają na fsb 250 (DDR 500) ? Z jakimi timingami ? W dualu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 2,3,3,3,11 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 2,3,3,3,11 :/wow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 WC to cisza i wydajnosc, ale trzeba wiecej wydac niz nawet na najbardziej wydajny cooler : Tu się nie zgodze. Taki zalman 7000 Cu to koszt około 220 zł za tyle można złozyć podstawowe WC nie mówiąc o tym że żeby on dobrze chłodził to trzeba zapewnić czytaj wymusić. Przepływ powietrza w budzie. Co daje kolejne wentyle. Co daje przynajmniej 4 wentyle dość dużej wydajności. A to znowu daje hałas. A do pracy przy wodnym chłodzeniu starczy jak ma się cichy wolno obrotowy nawiewowy w budzie i wiatrak wyciągający zasiłce. Na chłodnicy wody stosuje się za zwyczaj 120mm wolnoobrotowy wiatrak i to starcza a go nie słychac. Na AC nigdy się za nisko nie zejdzie przy zamkniętej budzie bo powietrze tam zebrane ją nagżewa. A i wc z chłodnicą poza mam dodatkowe + w zimie. 1 jak stoi na zewnątrz budynku mozna zejść poniżej 0 na procku. eliminując chałas całkowicie 2 jak stoi w środku można zaoszczędzić na ogżewaniu oddaje ciepło szybciej niż ac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Dobra... a co powiedzie na temat coolera PENTAGRAM FREEZONE QC-80 Cu ( http://www.tweak.pl/artykul/coolery_04_2 ) ... Cena 108zl... zobaczcie na jego wyniki w stosunku do zalmana 7000Cu... Tez jestem "za woda" ... kiedys mialem wc... ale ze wzgledow na $$ i to ze ten zestaw byl straszna prowizorka.. to musialem wc sprzedac. Teraz zastanawiam sie powoli do powrotu... ciagle mnie korci to ze qmpel ma wiertare stolowa ;) ... a przy takim pentagramie... ... :wink: Co powiedzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 jak ustawisz napiecie na 2v przy tym pentagramie (i nic przy okazji nie zjarasz) to ja juz pedze lece do sklepu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Generalnie to nie trudno zgadnac ze na koniec wszystko sprowadza sie do powietrza. Jest kilka konstrukcji pasywnych na rynku ale nie dzialaja one zby swietnie. Zwyklej nagrzewnicy/chlodnicy po prostu nie da sie zastosowac pasywnie. W pozycji poziomej dziala to jakciemoge (ze wzgledu na konwekcyjny ruch powietrza) ale w przypadku ustawienia jej pionowo przestaje dzialac wogole. Na koniec wszystko sprowadza sie do wentylatora. Z tym ze w przypadku chlodzenia wodnego jest o tyle latwiej ze wentylatory mozna zastosowac wieksze i zarazem wolniej krecace sie - i mamy ciszej. Generalnie fizyki nie przeskoczysz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 jak ustawisz napiecie na 2v przy tym pentagramie (i nic przy okazji nie zjarasz) to ja juz pedze lece do sklepu :)hehe... mialem okazje kupic nukleona 1 albo pentagrama 80cu ... ;) zgadnij co wybralem ?? :twisted: wc's comming back :] Generalnie fizyki nie przeskoczysz ;)don't you know that impossible is nothing :?: :twisted: z dedykacja dla nazir123: "nie wiesz ze niemozliwe nie istnieje :?: :twisted: " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 i prawidlowo :) wc power :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 don't you know that impossible is nothing :?: :twisted: Nie no rozbrajacie mnie ostatnio kompletnie. Jesteśmy na polskim forum, mówimy po polsku ale ciągle ktoś się wypuszcza i pokazuje jak to on świetnie angielszczyzną operuje. A już wątek w którym cała strona była po angielsku to wogóle mi dech w piersi zaparł. Opanujcie się troszkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 jak ustawisz napiecie na 2v przy tym pentagramie (i nic przy okazji nie zjarasz) to ja juz pedze lece do sklepu :)ps: swego czesu ( epoka antkow 1700+ ) byli ludzie ktorzy na titanach tych za 30zl chodzili 2V ;) ... nazir123: nie bede sie wdawal w kolejny bezsensowny OT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRC Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 hmm moj procesor jest z epoki antkow 1700 i co jak co ale titana za 30 zl to bym sie bal zalozyc... chociaz czasami mam zapedy samobojcze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadysz Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 nie bede sie rozpisywal, same konkrety: P4 2.8GHz HT (northwood) FSB235MHz@1,65V AC: Zalmann 7000B cu, 2 wentyle nad prockiem plus jeden IN i jeden OUT temperatury: IDLE 38* STRESS 58-60* (calonocny render w maxie) koszt: 215,- plus wszystkie wentyle nieuzywane przy WC - ok 250PLN WC: Uriel v2, Atman 305, kadett plus 12cm wentyl na 5v plus 8cm @5v, wentylatory z obudowy zdemontowane... temperatury: IDLE 38* Stress 44-46* (calonocny render w maxie - ten sam :) ) koszt: 300,- wentylatory pomijam bo nie liczylem ich przy AC temperatury mierzone MBM-mopodobnym programem no ale warunki te same byly wiec najwazniejsza jest roznica temperatur, ktora uwazam jest znaczna jak na 50 PLN roznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macko55 Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 hym.. ale i tak dziwne, ze temp w idle'u sa takie same.. czyli potwierdza sie regula, ze umiejetnosci wc sa znacznie bardziej widoczne przy wiekszym obciazeniu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobelik Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Się doczepie :))) No bo juz mam to swoje pierwsze wc.. i 47 st. w idle ??? znaczy jak teraz po necie smigam ??? moze to plyta (msi kt6 delta fis2r) coprawda wczesniej bylo 60 na boxowy wentylu ... ale czy nie za duzo ?!?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 uriel, atira, weeland, mj1000, bip, papst 4312l 12V: podam tylko stress, bo idla nie mam ;]. pora roku to kwiecien, temp otoczenia 22st, w budzie arctic fan pro tc i zasilacz huntkey xp400 led (wentyl 120mm). na radiatorze zalman f2 na 7V, poziom halasu w obu przypadkach bardzo podobny. pomiary wykonane digital doc 5 a proc taktowany 12,5*180 @ 1.8V WC: 42-43st AC: 43-44st roznica w cenie ogromna a w wydajnosci juz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Niemiec... no offence... ale twoj duron w porownaniu np do mocno wykreconego bartona czy p4 to roznica niemala... zreszta,.. sam pisales na kilku tematach ( i forach ) ze Cie troche ciagnie do wc ostatnio :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 powiedz mi oze jaka jest roznica w wydzielaniu ciepla przez antka, bartka i durexa przy tych asmych taktowaniach i napieciach. u mnie nie roznica miedzy axp1700+@2400@1.95V a durexem wynosila 0-1st. bartek potrzebowal mniejszego woltazu, wiec i temp mial nizsze. ciagnie mnie tylko dlatego, ze bloczek mi sie podoba. innych powodow nie ma, bo wydajosc sp97 jest wystarczajaca. 50st w stress na 2400mhz z napieciem 1.95V i wentylem na 7V uwazam za bdb wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...