Skocz do zawartości
mrwombat

HIS Radeon 9800 pro i nieziemski hałas.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem sobie ostatnio ww. kartę graficzną. Niestety podczas obciążenia i długo po nim, jej wentylator wydaje bardzo nieprzyjemny dźwięk ( coś w rodzaju piszczenia a la konik polny !? :P ). Co można z tym zrobić, ale tak bym nie utracił na kartę gwarancji, zależy mi na tym..

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę, by karta miała jakieś uszkodzenia, dźwięk wydaje tylko wentylator ( sprawdzane palcem ). Widocznie ma czujnik temperatury i wchodząc na wyższe obroty powoduje niemiły dźwięk. A w serwisie to ja wiem co mi powiedzą, ja tam takich znam. Jak karta nie jest padnięta całkiem, to ci powie "radki tak mają", a po sądach nie mam zamiaru chodzić o jakiś wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mógłbym coś doradzić,to...kup jednak tego Arctic Silencer'a,zamontuj i po kłopocie (na low prawie nie słychać wiatraczka),a przy tym będziesz mógł sobie bardziej wykecić rdzeń karty :D

PS.Tak nawiasem,to standardowe wiatraczki na Radkach 9800 (i nie tylko...) mają tendencję do szybkiego psucia się,a w takim przypadku od razu usmażysz kartę i po zabawie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak karta nie jest padnięta całkiem, to ci powie "radki tak mają", a po sądach nie mam zamiaru chodzić o jakiś wentylator.

niezupelnie to sie kwalifikuje jako wade gdyz widzisz na pierswszy rzut oka ze wentyl jest walniety i nie mozesz powiedziec czy padnie za 2 dni czy za miesiac...wymiana na inny egzemplarz!! Smieszne jest ze Ci potem mogliby zarzucic brak dopelnienia staran wynikajacych z ekspolaatacji sprzetu ...oczywisce idac dalej logika serwisu..wiec glowa do gory i nie daj sie zwariowac!! Jesli jednak nie chce Ci sie bawic z serwisem, zaloz faktycznie inne chlodzenie , z tym ze musisz sie liczyc ze beda widoczne slady montarzu (utrata gwar) no i dodatkowo drobne problemy ze zdejmowaniem stand wenryla...ale wszytko da sie zrobic , nic na sile ..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi